Kapital

Det første som går gjennom hodet på Tobias F. er: “Oh, fuck”. Det er en helg i begynnelsen av oktober, og programvareutvikleren har fortsatt et oppdrag han må jobbe med. Han har nettopp slått på datamaskinen, men har ikke lenger tilgang til dataene sine. De lar seg ikke åpne. I hver fil ligger det i stedet en melding med navnet: Readme_for_Decrypt.txt. Det vil si: “Les meg for å dekryptere”. Da han åpner filen, finner han en link til en forklaring på hvordan han igjen kan få tilgang til dataene – og et krav om løsepenger.

Annonse

Tobias er blitt offer for Muhstik, et løsepengevirus – eller ransomware. Et slikt program krypterer data, filer eller hele maskinen. Avanserte versjoner gjør til og med sikkerhetskopier ubrukelige. På skjermen til de rammede kommer det gjerne et krav om løsepenger, som regel kreves det betaling i form av bitcoin eller andre kryptovalutaer. Hvis ofrene betaler, får de nøkkelen til dataene. Kanskje. Hvis de er heldige og hackerne gjør det de har lovet.

Tobias har hellet med seg. Han betaler de 0,09 bitcoins som hackerne krever, om lag 670 euro, og får tilsendt nøkkelen. – Jeg måtte regne igjennom tre ganger for å sjekke om jeg hadde råd til det, skriver han i en epost.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn