Kapital

Trond Riiber Knudsen, tidligere seniorpartner i McKinsey og aktiv, privat investor i norsk helseteknologi, inkludert flere av casene vi presenterer på de neste sidene, mener at mangel på erfaring med å investere i tidligfase helseteknologi er noe av det som holder folk tilbake.

Annonse
Les også

Fredssenter på sponsorjakt:

Oslosenteret i pengeskvis

– Norge har et ledende kompetansemiljø og har skapt stor verdi innen helseteknologi, også historisk. Investor Trond Riiber Knudsen

– Investeringsperspektivet i helseteknologi er langsiktig. Det tar lengre tid å komme til inntekter. Det er likevel dette området vi er mest fornøyd med, med tanke på fremgangen til de selskapene vi har investert i – både verdiskapningsmessig og investeringsmessig. Her er det en potensiell gullgruve i Norge, sier Knudsen.

– Norge har et ledende kompetansemiljø og har skapt stor verdi innen helseteknologi, også historisk. Et av disse casene er Nycomed Imaging, som senere ble solgt til GE Healthcare, men som opprinnelig kom fra Norge. Så det finnes miljøer i Norge som har vært med på å bygge opp dette før, sier Riiber Knudsen.

Les også

Northug inn på bestselgerlisten:

Forlaget har aldri solgt en bok raskere

57 mrd. kr i verdiskapning

Daglig leder i interesseorganisasjonen Norway Health Tech, Kathrine Myhre, mener også helsebransjen i Norge har en ekspertise som gir muligheter for norsk økonomi.

– Skal vi opprettholde velferdsnivået i Norge, må vi generere 300.000 nye jobber innen 2030, og skape eksportinntekter verdt 750 milliarder kroner. Her har helseindustrien et unikt potensial, sier Myhre. – For noen år siden fantes det ikke statistikk på dette, men nå kan vi vise at helseindustrien har en årlig økning i vekst på 10–12 prosent. Så mye som 12 prosent av helseindustrien er startups, noe som betyr at det finnes et stort vekstpotensial.

– Så mye som 12 prosent av helseindustrien er startups, noe som betyr at det finnes et stort vekstpotensial. Daglig leder i Norway Health Tech, Kathrine Myhre

Myhre viser til rapporten fra Menon Economics kalt Helsenæringens Verdi 2018 , som sier at bransjens samlede eksportinntekter nådde 23,6 milliarder kroner i fjor, og sto for en verdiskapning på 57 milliarder kroner i 2016. Hun påpeker videre at det finnes mange og stadig økende utfordringer i norsk og internasjonal helsesektor, som at vi blir flere eldre og at flere får kroniske sykdommer, i tillegg til at kostnadssiden er økende.

Les også

Per Inge Bjørlo med salgsutstilling:

– Har mangedoblet seg i pris

– Helseindustrien er den eneste næringen som kan øke inntekter og skape et nytt næringsliv, samtidig som det bidrar til å redusere utgifter innen helsetjenesten, sier Myhre. – Det er én ting at vi jobber for det Norge behøver av helseteknologi fremover, men dette er også teknologi som resten av verden har behov for. Det finnes et gigantisk globalt marked der ute, og vi jobber med å få til et eksportprogram, som våre naboland har, men som vi foreløpig mangler. Får vi til dette, kan vi ta en global posisjon i denne sektoren, sier Myhre.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn