KapitalIndeks

John FredriksenFredriksen klarer – såvidt – å sette en ny personlig, og norsk, rekord i formue. Målt i dollar er formuen dog ned drøyt seks prosent fra i fjor. Fredriksen er som kjent kypriotisk statsborger, og tilbringer mye av sin tid i London, men hovedvaluta i imperiet er amerikanske dollar. Om 2019 sier Storeulv at dette året blir et av de dårligste forretningsimperiet hans har hatt. Utsagnet viser at Fredriksen er en mann som stiller skyhøye krav: – Aksjekurser og verdier vendte ned i fjerde kvartal i fjor, og utviklingen fortsatte i begynnelsen av 2019. Dollarkursen gjør riktignok at verdiene på gruppebasis målt i norske kroner ser ganske bra ut. Sånn sett tjener jeg på dollarstyrkelsen, men vi er jo en dollarbusiness, og da er det ikke størrelsen på nettoverdiene målt i norske kroner som er avgjørende, uttalte han i et åpenhjertig intervju med Finansavisen og Tradewinds nylig.

Sist oppdatert: 09. december 2019

114 mrd
Nettoformue 2019
113 mrd
Nettoformue 2018
+1%
Endring i formue
Handelsgymnas.
Utdannelse
1944
Født
Gründer og eier i Hemen Holding
Stilling
Shipping
Bransje

Nevnt i 16 artikler

Både corona og oljepris-krig da offshore var på vei opp:

Full storm rammer offshore

Akkurat da flere offshorerederier var på vei opp av bølgedalen, med nært forestående refinansieringer, ble de truffet av både coronaviruset og oljepris-krig. Statlige Giek er nå villig til å gi flere av dem nye avdragslettelser inntil sikten i markedet er bedre.

13 min lesetid

Eiendomsaksjer:

Kan mer moderate rentesignaler sende aksjene videre opp?

Hvor går i grunnen veien nå for boligutviklings- og næringseiendomsselskapene på Oslo Børs? I Kapital gir noen av landets ledende analytikere sine aksjesynspunkter, i et landskap preget av butikkdød, rekordmange usolgte boliger – men fortsatt utsikter til historisk lave renter.

10 min lesetid

Rikingenes forsvinningsnumre:

De 50 rikeste krymper formuen med 640 mrd.

En rekke av Norges aller rikeste “tryller” bort mesteparten av formuen på ligningen. Mye forsvinner i verdsettelsesrabatter for unoterte driftsmidler og eiendom. Men betydelige summer har også funnet veien til et skattehull som regjeringen nå vil tette.

10 min lesetid

Norges rikeste har 380 mrd. i utlandet:

Den store skatteflukten

Verdiene på listen over Norges 400 rikeste som kontrolleres av skatteflyktninger har økt markant de siste årene. – Jeg har spart et betydelig beløp i skatt, sier den London-bosatte milliardæren Peter T. Smedvig.

11 min lesetid

Flerdobling i superprime-markedet:

Dette er tiårets dyreste luksusboliger

Markedet for superprime-boliger har flerdoblet seg de siste årene. Gjennomsnittsboligen koster 68 millioner kroner, er på 520 kvadratmeter og har fire bad og fem toaletter. – Kjøperne i dette markedet bryr seg ikke om markedspris hvis de finner det rette objektet, sier eiendomsmegler.

10 min lesetid

Norges 400 rikeste:

Norges­historiens rikeste

John Fredriksen er den rikeste nordmannen noensinne. Oppkomlingen fra Oslo øst nærmer seg topp 100 i verden. De rike blir stadig rikere – selv når børsen faller.

7 min lesetid

Kan være blant historiens største:

Fredriksen-selskap viklet inn i oljeskandale

To energigiganter, politikere på toppnivå, milliarder i mistenkelige overføringer og en sveitsisk luksusvilla. I dette virvaret finner man spor etter John Fredriksens oljetradingselskap, som selv hevder å ha blitt utsatt for bedrageri.

10 min lesetid

Kjempetabbe av John Fredriksen:

Feilmeldte for 150 mill. i Seadrill

John Fredriksens holdingselskap meldte om eierskap til over 900.000 aksjer for mye i Seadrill etter Chapter 11-behandlingen i fjor sommer. Verdien av de feilmeldte aksjene var da på over 150 millioner kroner.

4 min lesetid

20 topp-medarbeidere har byttet lag:

Fortsatt isfront mellom Fredriksen og Trøim

Høyt plasserte aktører i John Fredriksen-systemet bytter stadig side og begynner å jobbe for Tor Olav Trøim isteden. Totalt har nå rundt 20 av Fredriksens tidligere medarbeidere på direktør- eller styrenivå byttet over til Trøim siden den dramatiske ”skilsmissen” mellom milliardærene i 2014.

17 min lesetid

KapitalIndeks: Norges 400 rikeste:

Torstein Hagen sto ved stupet – ble Norges nest rikeste

Han hadde satset så det knaket i business. Plutselig banket bevæpnet politi på døren i en høyprofilert korrupsjonssak, samtidig som kona gjennom 49 år ville skilles. Da stormen stilnet, stod elvecruisereder Torstein Hagen (75) igjen som Norges nest rikeste mann.

12 min lesetid

Hovedfunn og sentrale nøkkeltall på årets liste:

Nå er det 308 milliardærer i Norge

Landets rikeste har en verdijustert avkastning som knuser bankrenten. Rekordmange kan kalle seg milliardærer, og det er totalt 38 nye rikinger i den eksklusive 400-klubben.

2 min lesetid

KapitalIndeks: Norges 400 rikeste:

Racet bak John Fredriksen hardner til

Nittedals svar på Gordon Gekko fyker til værs på 400-listen. Bare John Fredriksen, snart en av verdens 100 rikeste, kan nekte cruisereder Torstein Hagen førsteplassen.

5 min lesetid

Snarøya-naboer reagerer over Fredrik Halvorsens garasjeplaner

Vil bygge 10 meter høy gigant-garasje

Naboene til Fredrik Halvorsen er i harnisk over planene om garasjeplaner på stolper. De mener den er for høy og dominerende.

4 min lesetid

Fiskeaksjene går som en kule på Oslo Børs:

Opp 40 prosent siden nyttår

Oppdrettssektoren går så det suser på Oslo Børs. Forbrukerne spiser mer fisk, og oppdrettere og aksjonærer får klingende mynt i kassa. Men hvor lenge vil festen vare? Analytikerne venter at lakseprisene skal ned allerede til sommeren.

8 min lesetid

Trøbbel for Fredriksen-familien

Risikerer å måtte rive ulovlig brygge

Tvillingdøtrene til John Fredriksen varsles om pålegg og tvangsmulkt. Plan- og bygningsetaten mener at bryggeanlegget på luksuseiendommen deres på Bygdøy mangler søknad og godkjennelse.

4 min lesetid

John Fredriksen

Mannen & myten

 – Jeg har hatt mange søvnløse netter i mitt liv, det er det ingen tvil om, sier John Fredriksen.

15 min lesetid

Nøkkelbedrifter

Hemen Holding
Geveran Trading
Farahead Holdings
Frontline
Seadrill
Marine Harvest
Golden Ocean Group
Ship Finance
Northern Drilling
Norwegian Property
Axactor

John Fredriksen