KapitalReise

KapitalReise · Innsidernes innsidetips

The gateway to Norway

Publisert:3. april 2018

– Bergen i sin vår- og høstprakt er blant verdens vakreste ankomststeder. Her, i rhododendronens by, blomstrer både planter og mennesker om kapp med hverandre når solen brer om seg, sier forretningsmann og tidligere ordfører Herman Friele.

Som arving til familiekonsernet Kaffehuset Friele er det næringslivsleder han har vært lengst. Likevel er det nok flest som forbinder den blide bergenseren med perioden som ordfører, eller borgermester som han selv liker å kalle det. Herman Friele (73) har bodd i Bergen hele sitt liv, men går aldri lei av hjembyen.
– Ludvig Holberg skulle en gang beskrive hva det er som gjør en bergenser litt spesiell og oppsummerte det slik: “Bergensere er annerledes enn andre nordmenn ved at de er sammensatt av reservedeler fra hele Europa.” Bergen er en melting pot av dimensjoner. Gjennom historien har de aller fleste nasjonaliteter vært representert her. Og la oss heller ikke glemme de 30.000 studentene som hvert år bidrar til et vibrerende mangfold, sier han.
Ifølge Friele har Bergen alt det den kjente amerikanske forfatteren Richard Florida mener en by må ha for å være en pulserende metropol.
– Vi har stolte innbyggere, fantastisk natur, mangfoldig kultur, allsidig næringsliv og en endeløs rekke av ulike aktiviteter man kan bedrive. Jeg kunne holdt på i evigheter. For det hjertet er fullt av renner munnen over med. I stedet sier jeg bare kort og greit: Kom og opplev det selv!


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn