Kapital

“Du må regne med å jobbe døgnet rundt, aldri ha fri, ta vanvittige økonomiske risikoer, mest sannsynlig ha minst ett samlivsbrudd, samtidig som det er 90 prosent sjanse for at det går til helvete. Hvis du er klar over dette, og fremdeles vil bli gründer, da sier jeg bare lykke til”.

Annonse

Slik lyder Roger Hofseths råd til unge gründerspirer. 45-åringen fra Ålesund er selv gründer, majoritetseier og direktør i Hofseth BioCare, det norske biotekselskapet som ble en av fjorårets børsvinnere med en oppgang på bortimot 270 prosent i løpet av 2019.

– Det å være gründer blir litt glorifisert i dag. Alle skal bli det, men ingenting kommer gratis. Du må være på hele tiden. Noen liker det og noen liker det ikke. Jeg har tenkt mange ganger på hvor travelt det må være å bo sammen med folk som oss, men det er det som må til i dag. Konkurransen er tøff. Konklusjonen er vel egentlig at jeg ikke anbefaler noen å bli gründer, sier Hofseth og ler høyt, før han justerer seg litt: – Neida, men man må være forberedt.

Profil: Roger Hofseth (45)

Aktuell fordi: Hofseth BioCare var en av børsvinnerne i fjor, og med en anslått formue på en milliard kroner rykker Roger Hofseth sannsynligvis inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i år.

Beste investering: – Hofseth BioCare. BioCare har selvfølgelig den største verdistigningen, men potensialet fremover er større enn hva vi ser i dag. Jeg brenner for å utnytte alt vi har i Norge til verdiskapning her i landet. Dette ønsker jeg å bidra med gjennom BioCare.

Dårligste investering: – Fred. Olsen Energy. Fordi jeg trodde Fred. Olsen skulle ro krisen i land. Lite visste jeg at de skulle kaste kortene uten å prøve. Fullstendig feilslått analyse fra meg, og 15 millioner kroner gikk tapt.

Best på: – Løse problemer og utfordrende situasjoner.

Dårligst til: – Vente, tålmodighet generelt.

Viktigste milepæl: – Kjøp av Fjordlaks Aqua. Det ble første steget mot å få eget råstoff, der man kan styre kvalitet og sørge for best mulig råstoff med den beste historien for markedet.

Min hverdag: – De fleste dager står jeg opp cirka klokken 06.00, spiser en enkel frokost og trener cirka en time sammen med en kompis og personlig trener. Etter det er jeg egentlig minst mulig på kontoret. Det kan være møter på fabrikken, på forskjellige anlegg og planlegging videre fremover. Jeg har også omkring 80–100 reisedøgn i året der jeg er på tur rundt i verden og besøker kunder. Det viktigste er å være på, og å følge med overalt. I denne bransjen er det noe som skjer daglig, og man må være påskrudd 24/7, sier Hofseth som har samboer, en datter og fire bonusbarn.

Blant Norges rikeste

Gründertilværelsen har uansett gjort Hofseth styrtrik. Ifølge Kapitals beregninger har han i skrivende stund en formue på rundt en milliard kroner, til tross for at Hofseth BioCares aksjekurs har falt med over ti prosent så langt i 2020. I tillegg til biotek-aksjene eier han blant annet 45 prosent av det unoterte fiskeforedlings- og oppdrettskonsernet Hofseth International, hvor han også er direktør. Det betyr at sunnmøringen foreløpig ligger godt an til å rykke inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i år, mens han i fjor ikke kom med. Da hadde han “bare” en anslått formue på rundt 725 millioner kroner.

Svimlende verdier til tross, Hofseth mener selv at han er en “enkel kar med enkle drømmer”.

– Du spurte meg tidligere om jeg har noen store drømmer, sier Hofseth til Kapitals utsendte idet han roter rundt i en av kassene med fiskeavskjær under omvisningen på filetfabrikken hans i Ålesund sentrum. Han trekker opp et langt stykke fiskeskinn som han holder opp foran brystet sitt, og som nå ligner mest på et slags marinbiologisk slips.

– Jeg har ingen store drømmer, men jeg drømmer om å få sydd en dress av fiskeskinn, sier Hofseth, uten å fort trekke en mine.

– Spøker du med meg nå?

– Nei, jeg mener det helt seriøst. Vi holder på å undersøke hvordan vi kan få det til, sier gründeren, og kaster fiskeskinnet tilbake i kassen før han fortsetter omvisningen.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn