Kapital

Det er dagen etter at Scatec Solar lukket tegningsbøkene med 1,3 milliarder kroner i ny, frisk kapital. Samtidig takket man nei til ytterligere tre milliarder som investorer var villige til å pøse inn i solenergiselskapet. Teknologien som nærmest ble latterliggjort for ti år siden, utgjør nå kjernen i en av Oslo Børs’ klareste stjerner. I tillegg kommer en kløktig forretningsmodell med partnerskap verden over. Aksjen er opp nesten 100 prosent på ett år. Og i førersetet i Karenslyst allé 49 i Oslo sitter en durkdreven oljeveteran. En av Kjell Inge Røkkes betrodde menn. Han hoppet av oljebransjen etter nesten 30 år da han opplevde at Aker sentralt ble mer et investeringsselskap enn industriselskap.

Annonse

– Jeg er mer en “operativ“ person, supplerer Carlsen. Og appetitten på nye prosjekter har han fått dekket i den nye jobben. For tiden har selskapet 23 pågående prosjekter på solrike steder kloden rundt, hvilket sysselsetter 6.000–8.000 mennesker. Kraftproduksjonen fra porteføljen som produserer strøm tilsvarer ca. 1550 gigawatt-timer i året (1.550.000.000kWh). Det er omtrent som Trondheims årlige strømforbruk.

Les også

Industrigiganten Orkla prises skyhøyt på Oslo Børs. Det øker sannsynligheten for dype kursfall.

Orkla-fest ved veis ende

– Da jeg begynte i Scatec Solar i 2009, var selskapet kanskje – på en god dag – verdt 100 millioner kroner. Etter emisjonen prises selskapet til rundt 14 milliarder, slik sett har denne reisen vært helt fantastisk, sier Raymond Carlsen. Men det har slett ikke alltid sett like lyst ut som nå, vedgår han.

– På ett tidspunkt veldig tidlig trodde jeg at investeringen min var tapt. Vi seilte skarpt, vi skulle bygge opp noe nytt og vi skulle inn i nye, ukjente markeder. Dette var ikke noe jeg fortalte til så veldig mange, men tanken streifet meg, forteller Carlsen.

I dag er slike tanker fjerne, og snart flytter hovedkontoret med nesten 90 ansatte til nye, større lokaler på Skøyen etter gradvis å ha vokst seg ut av de gamle kontorene.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn