Kapital

Solen brenner over blankpolerte skrog i Monacos eksklusive havn. Uten sokker i skinnskoene vandrer Christian Ekeberg langs bryggene og forteller om sin tilværelse i verdens hovedstad for yachting. Selv i en etterlengtet pause mellom to hetebølger har gradestokken røket forbi 30 grader. Monaco er hett på alle vis. Skattereglene i det lille fyrstedømmet virker som en magnet på formuende personer fra hele kloden. Så stort er presset at man nå bygger en kunstig øy som skal huse enda flere luksusleiligheter og shoppingfasiliteter. I tillegg fører et fristende azurblått hav til at yachtdesignere, verft og superrike møtes til båtprat som kan kretse rundt milliardverdier, eller i hvert fall flere hundre millioner kroner. Det kan ligge store penger i å spleise slike parter og til slutt, forhåpentligvis, signere kontrakter. I mange år har Christian Ekeberg jobbet målrettet for å komme i posisjon, og nå er han båtmegler her på tredje året.

Annonse
Les også

Yachtmarkedet er sterkest for de største båtene:

Solo-raid mot milliardærer

Tøff bransje

– Jeg er strålende fornøyd med å ha kommet hit. Men bransjen er veldig tøff, du må skaffe kunder og satse 100 prosent for å klare deg, men mulighetene ligger jo der, som i alle jobber, forteller Ekeberg og skuer ut over en armada med gigantiske fritidsbåter som til sammen er verdt mange milliarder euro.

Ekeberg får øye på en mellomstor yacht med aggressivt utseende og stort fartspotensial:

– Den der bruker omlag 1.000 liter drivstoff i timen, ikke rart det koster litt å dra en tur på lunch i St. Tropez, smiler han. Det er ikke bare feul, men også crew, vedlikehold, havneavgifter og verdifall som koster innenfor det villeste segmentet av båtlivet. Derfor har utleiemarkedet blitt veldig sterkt på Cote d’Azur. Selv milliardærer ønsker å skjøte på med leieinntekter når driftsutgiftene er svimlende og bruken ofte begrenset. Og det finnes mange leietagere som er villige til å bla opp store summer for en super ferieuke eller to, som kan tenkes å gjenopprette familielykken og påkalle vennenes misunnelse, både de kjødelige og de i sosiale medier.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn