Kapital

Det var på tampen av 2015 at det ble kjent at mangemilliardær Christen Sveaas hadde hyret inn den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels til å tegne det nye museumsbygget på Kistefos. Dansken er blant de hotteste arkitektene i verden. Ingels står blant annet bak Googles hovedkvarter og flere prisbelønte bygg i både Silicon Valley og New York. Snart kan et av hans bygg også beskues på Kistefos ved Jevnaker, en drøy time nord for Oslo. Den 18. september klippes snorene. Da er det ikke bare spektakulær kunst og arkitektur publikum får se.

Annonse

– Bygget får Norges flotteste toaletter. Jeg har satt av et eget, privat budsjett på 15 millioner kroner. Det har ikke noe med resten av budsjettet å gjøre, forteller Sveaas og tilføyer:

– Jeg er formann i toalettkomiteen.

– Hva skyldes engasjementet for det lille, private rom?

– Jeg har sett så mange dårlige toalettløsninger på museer. Sånn skal det ikke være her.

– Christian Ringnes laget dobbelt så mange kvinne- som herretoaletter da han pusset opp Folketeateret i Oslo. Skal du også ha det?

– Ja, absolutt. Christian er mer inne i kvinnetoaletter enn meg. Det skal nok bli bra også for Christians kvinner her på Kistefos. Det må du gjerne sitere meg på! Jeg har tro på at det holder i antall toaletter her. Du skal få se toalettfasilitetene, sier Sveaas.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn