Kapital

Etter en lang karriere i Norge har hun tatt skrittet ut i den store verden. Først ble Moræus Hanssen headhuntet til en lederstilling i det franske energiselskapet Engie. Så fikk hun en telefon med spørsmål om hun ville overta som sjef i det tyske oljeselskapet Dea. Dermed gikk reisen fra Paris til Hamburg for sivilingeniøren fra Oslo. Nå er Moræus Hanssen nestkommanderende i Wintershall Dea med 4.200 ansatte. Selskapet har en omsetning på i overkant av 55 milliarder kroner og sikter mot børsnotering. 54-åringen er dermed en av svært få norske kvinner som har gjort karriere i utlandet. Enda mer sjeldent er det at hun, uavhengig av kjønn, har gjort lederkarriere i et utenlandsk selskap.

Annonse

Moræus Hanssen er blant de best betalte norske kvinner. De siste årene har hun også nesten hatt fast plass på listen over Norges 100 mektigste kvinner.

I vinter var Moræus Hanssen i vinden i forbind- else med boken Fordi det er verdt det, som inneholder intervjuer med kvinner som har gjort superkarriere. Like etter fikk hun oppmerksomhet på årskonferansen til Norsk olje og gass fordi hun tok til orde for at oljebransjen bør vurdere å droppe Lofoten. Grunnen? For å opprettholde nordmenns goodwill til bransjen. Hun er datter av mangeårige kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen. Moren har vært en ivrig samfunnsdebattant, også da ektemannen og Marias far Kjell Hanssen brått ble lam etter en bilulykke. Broren er superinvestoren Harald Moræus-Hanssen (som har satt inn bindestrek i etternavnet).

– Familien min og mennene i mitt liv har betydd mye for at jeg har kommet dit jeg er, sier Maria Moræus Hanssen. – De har sagt “hold ut” istedenfor “stakkars deg” når det har vært litt tøft.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn