Kapital

Det er ifølge det britiskbaserte investeringsselskapet LCH Investments at Ole Andreas Halvorsens hedgefondselskap Viking Global Investors har dratt inn 25,4 milliarder dollar, eller 215 milliarder kroner med dagens dollarkurs, i netto fortjeneste til investorene de siste tyve årene. LCH rangerte nylig de tyve mest innbringende hedgefondforvalterne gjennom tidene, og den 57 år gamle nordmannen Halvorsen kommer der altså på en pen åttende plass på en liste nesten helt dominert av amerikanere.

Annonse

20 år i bransjen

Den utvandrede nordmannen har som de andre helt i toppen av den lukrative hedgefond-verdenen holdt det gående lenge. For mens svært mange hedgefond tvinges til å kaste kortene etter få år i drift, har Halvorsen og de andre av verdens beste hedgefondforvaltere levert positive tall i tiår.

Les også

Er du Norwegian-aksjonær?

Slik unngår du stortap på emisjonen

Web Summit in Lisbon
Suverent størst: Ray Dalio i Bridgewater er desidert størst i hedgefondverdenen. JOSE SENA GOULAO

Den suverent beste på LCHs liste er amerikaneren Ray Dalio, som startet hedgefond-forvaltningsselskapet Bridgewater så langt tilbake som i 1975. Ifølge LCH Investments har Dalio tjent netto, etter forvaltningshonorarer og suksesshonorarer, 57,8 milliarder dollar, knappe 500 milliarder kroner, for sine investorer (inkludert ham selv). Tilsvarende har George Soros, som ligger på annenplass, tjent over 377 milliarder kroner for sine investorer siden oppstarten i 1973. Soros’ fond har vært lukket for nye investorer lenge nå.

Halvorsens hovedfond Viking Global Equities er et hedgefond som både kan selge aksjer ”short”, altså selge aksjer man ikke eier, og kjøpe aksjer (gå ”long” i aksjer), slik som aksjeinvestorer normalt gjør. Siden starten i 1999 har dette fondet levert en gjennomsnittsavkastning på 14,8 prosent i året, og kun gått i minus i tre år. To av de tre siste årene har dog vært klart svakere enn ”normalt” for Halvorsen, med for ham nær katastrofale minus fire prosent i 2016 og kun én prosent i pluss i fjor. Etter å ha levert tilbake åtte milliarder dollar til investorene i 2017 for å gjøre Viking-systemet slankere og mer smidig, forvalter Halvorsens selskap nå ca. 25 milliarder dollar totalt.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn