Kapital

Regnet pisker mot rutene i glassbygningen til EY i Bjørvika i Oslo. En av landets største revisorer (194 cm på strømpelesten) glir smilende gjennom mylderet av unge associates i Dronning Eufemias gate 6. I Mamelunds alder ville man normalt måtte vike plass for yngre talenter som presser seg opp i organisasjonspyramiden. Men for denne karen er det annerledes. Mamelund utgjør en del av hjernekraften i det øverste sjiktet av norske toppledere, han er en mann regulatoriske myndigheter lytter til og en kapasitet som EY – og ikke minst deres kunder – nødig vil miste.

Annonse

– Smigrende å få være med videre som partner?

– Det er klart. Jeg ser det som en veldig god mulighet. Nå har jeg gjort ferdig grunnutdannelsen min, og har tenkt til å bruke den utdannelsen til å jobbe videre for norsk næringsliv i 20 år til, ler han på sitt karakteristiske vis. Han trådte ut av rollen som Norge-sjef 1. desember, og fra årsskiftet er han heller ikke lenger Norden-sjef. Han har også forlatt ledergruppen for EYs operasjoner i Europa, Midtøsten, India og Afrika (EMEIA) samt den globale, utvidede ledergruppen. I Norge blir Mamelund erstattet av Christin E. Bøsterud (54). Hun blir ny sjef for 1.900 ansatte som i 2017 omsatte for nær tre milliarder. Mamelund styrte skuta i ti år samtidig som han håndterte flere kunder. I dag er han ansvarlig revisor for Orkla og Telenor. Tidligere har han hatt samme rolle for Statoil, DNB, Veidekke og Ferd.

– Fikk du noen tilbud utenfor EY da det ble kjent at du slutter som sjef?

– Ja, noen har kommet og spurt om vi skulle gjøre sånn og sånn. Da har jeg forklart at det kan være interessant – i et 20 års perspektiv! Jeg har hatt en dialog med Norges Handelshøyskole om å ta en doktorgrad innen finans og regnskap, om hvordan håndtere usikkerhet basert på rasjonelle forventninger og rasjonelle valg og dernest hvordan det påvirker verdsettelser generelt og estimater i regnskapet. Det er noe jeg kan drive med i fremtiden, i kombinasjon med andre ting. Jeg har jo ikke tenkt bare å bruke det jeg kan – jeg vil jo lære mer, det er jo hele poenget!

Variert facinasjon


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn