Kapital

Hun ble leder av Kirke-, utdannings og forskningskomiteen da hun var 29 år, leder av Utenriks- og forsvarskomiteen som 32-åring og utnevnt til forsvarsminister som 37-åring. I oktober i fjor knuste hun den siste viktigste politiske mannsbastionen da hun ble landets første kvinnelige utenriksminister i en alder av 41 år. Siden den spede start som programleder i TV-kanalen Metropol har det gått taktfast oppover med karrieren til Ine Eriksen Søreide. I år kaprer hun 3. plassen på Kapitals kåring over landets hundre mektigste kvinner, bare forbigått av statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.
– Jeg tenker lite på maktpoenget, og det er ikke fordi jeg er redd for makt. Jeg tenker mer på at jeg er interessert i å gjøre en god jobb og at det krever mye. Man skal være skjerpet, sette seg inn i ting og håndtere mye samtidig. Makten kommer naturlig med de jobbene jeg har, sier Eriksen Søreide. 

Annonse

God kontakt

Kapital møter utenriksministeren, populært kalt umin, på ettermiddagen den 16. mai. Mens det norske folk forbereder seg til folkefest, har USAs knalltøffe sanksjoner mot Iran skapt en hektisk oppladning til landets nasjonaldag i Utenriksdepartementet. Donald Trumps krav om at utenlandske selskaper skal rette seg etter den amerikanske marsjordren, har fått telefonene til å gløde mellom europeiske ministre.  Dagens grilling ble unnagjort i Stortingets spørretime, og så fort Kapitals audiens er over, skal Eriksen Søreide ha en telefonsamtale med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. For Norge er det viktigere enn på lenge at vi har en utenriksminister som er knallgod på personlige relasjoner.
– Jeg mener relasjoner er grovt undervurdert i utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikken. Det har mye mer å si enn man kanskje tror, sier Eriksen Søreide. 
– Utenriks- og forsvarsministre møter hverandre ofte i internasjonale sammenhenger.  Man har felles problemstillinger, og det er lav terskel for å ta kontakt. I går kveld i elleve-tiden snakket jeg med Mogherini på telefonen. Det blir ofte slike samtaler. Man prøver også å gjøre en ekstra innsats for de nære kollegene man har. Vi snakker også om andre ting. Det er ufattelig viktig. 

Les også

Synkende kvinneandel på børsen:

Synkende kvinneandel på børsen


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn