Kapital

Han har vært sentral i å bygge opp Norges tredje største advokatfirma og er medgründer av både flyselskapet Norwegian og pengemaskinen Bank Norwegian. I tillegg har han opp gjennom årene tjent mangfoldige hundre millioner kroner på diverse andre investeringer. I år bikket formuen 1,4 milliarder kroner. Likevel er navnet mer eller mindre ukjent for de fleste.

– Å stikke frem nesa er ikke for alle. Jeg tilhører nok den gruppen som ikke har noe behov for å være i sentrum.


– Å stikke frem nesa er ikke for alle. Jeg tilhører nok den gruppen som ikke har noe behov for å være i sentrum, forteller Bjørn Kise.
Han og navnebror Bjørn Kjos har vært makkere i snart en mannsalder. De er begge jurister, med rett til å møte i Høyesterett, men har hatt til dels ulike roller.
– Vi er forskjellige typer, men utfyller hverandre godt. Kjos er veldig visjonær, og durer ofte av gårde med bulldoseren sin gjennom jungelen uten alltid å ha tenkt på hvilke hindringer som kan oppstå. Han tar som regel gode valg, men noen må jo rydde opp i krattskogen etterpå. Der kommer jeg inn i bildet. Kall meg gjerne strategen i bakgrunnen, sier Kise.
 – Det hevdes at du trives godt i skyggen til Bjørn Kjos? 
–  Ja, det vil jeg påstå. Jeg har aldri hatt behov for personlig medieoppmerksomhet. For meg har det vært et helt bevisst valg å holde meg unna offentlig søkelys.

Kandiskuffen

Intervjuer som dette er med andre ord sjelden vare, og noen enkel oppgave var det ikke å få spikret et møte. Men nå er vi her: på Tjuvholmen, i lokalene til advokatselskapet Simonsen, Vogt & Wiik, selskapet som Kise i sin tid var med å etablere.
– Beklager forsinkelsen! Håper ikke dere har ventet for lenge.
Som en virvelvind kommer han feiende inn døren. Nøyaktig et akademisk kvarter for sent. Møtet drøyde, kan han fortelle. Og snart begynner et nytt.
 – Hva vil du vite? 
Kise dumper ned i stolen og retter det noe unnvikende, men samtidig intense, blå blikket vår vei.
 – Vi kan jo begynne med kandisskuffen. 
Kise ler høyt.
– Kandisskuffen, ja!
 – Ja, vi ringte Bjørn Kjos for innsideinformasjon om deg, og jammen hadde han opptil flere røverhistorier å by på. Blant annet kunne han fortelle at du ble født i kandisskuffen til bestefaren din? 
– Ja, det stemmer det. Besteforeldre på begge sider drev landhandleri. Jeg husker godt jeg satt på disken der og sang hipp hurra for Bamsefar. Og så fikk jeg sjokolade etterpå. Jeg lærte med andre ord tidlig kunsten å selge mer enn bare søtsaker, humrer han.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn