Kapital

“Eventyret ligger ikke utenfor mennesket, det ligger inni”, sa den britiske forfatteren George Eliot. For Olav Thon ligger eventyret overalt.
– Neimen, der er du jo.
Øynene har ikke mistet den kosmiske strålingen. Den treffer deg fra alle kanter. Det har gått 13 år og 25 milliarder siden sist jeg intervjuet gründeren. Da var han 80, og formuen var ifølge Kapitals rikingliste på rundt ni milliarder kroner. Hallingdølen skapte fra han var 80 til han ble 93 år ytterligere 25 milliarder.
Hvor mange nye grantrær han har sovet under, kan bare skogen svare på. For Olav Thon har gått mer enn hundre mil på ski hver vinter i 70 år, noe som til sammen tilsvarer noe slikt som seks ganger rundt jorden.
 – Du holder koken. 29. juni ble du 93 år … 
– Vel, du får ikke dårlig helse av å skape. Det er spennende hver eneste dag. Jeg har endel venner på bortimot min alder som sitter på et eller annet feriested. Hva får de ut av det da?
Edvard Munch måtte male. Jeg må arbeide – fordi det er meningsfylt. Folk slutter jo ikke å forfatte eller male selv om de selger for millioner. Jeg har heller aldri forstått at dette å arbeide nærmest er en slags oppofrelse.

– Jeg har aldri hatt noen sans for dette såkalte gode liv, som noen beskriver når de kjøper sine Mercedeser.


 – Er gleden ved å stikke ned på Karl Johan og leie ut et lokale den samme som for 60 år siden? 
– Ja, jeg synes jo det er veldig morsomt å få til løsninger som er lukrative for den forretningen vi driver, men også samfunnsmessig. Jeg var i Plan- og bygningsetaten for en tid siden. De sa det var en ære at jeg kom personlig ned til dem i min alder, og tilsynelatende var i så god form. Ja, svarte jeg. Det kan jeg jo takke dere for. Jeg er nødt til å holde meg i form, når jeg skal slåss mot et slikt byråkrati som dere representerer.
Olav er viljesterk, utholdende og mister ikke sitt mål av syne. Han velger selv sine kamper, og han vil vinne dem  – om han så må arbeide dag og natt. Han bruker heller ikke tid på å granske sitt indre, eller andres.
 – Du har sagt at du finner en glede i alt du gjør. Er det noe av årsaken til din suksess? 
– Er riktig det. Hvis en oppgave er vanskelig, og man må anstrenge seg ekstra mye, blir gleden ved å løse oppgaven tilsvarende større. Det er som å gå i fjellet. En venn spurte meg: Når du endelig er der oppe på en fjelltopp, hva gjør du? Nja, svarte jeg. Da er det jo bare å komme seg ned igjen. Det er ikke mer til. Det er utfordringer jeg liker.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn