KapitalIndeks

Christen SveaasKistefos-konsernet til Sveaas hadde en positiv utvikling i fjor, hvilket bidrar til en økning i formuen til forretningsmannen og kunstentusiasten. Viking Supply fikk en sterk resultatforbedring, hovedsakelig fordi salget av tre isbrytere gav en samlet gevinst på 2,3 milliarder kroner. Den gode utviklingen har fortsatt for de viktigste investeringene så langt i år, med unntak for Western Bulk Chartering. Sveaas eier også 60 prosent av den Luxembourg-baserte banken Advanzia, som leverer rekordresultater. Banken har over en million aktive kredittkortkunder, og gikk inn i det spanske markedet ved nyttår.

Sist oppdatert: 09. december 2019

5,60 mrd
Nettoformue 2019
5,50 mrd
Nettoformue 2018
+2%
Endring i formue
Lic. Oec. HSG (siviløkonom) fra Universitetet i ST. Gallen, Sveits.
Utdannelse
1956
Født
Investor og eier av Kistefos
Stilling
Finans
Bransje

Nevnt i 13 artikler

Utbyttefest for Sveaas:

Kan smile hele veien til banken

Den Luxembourg-baserte kredittkortbanken Advanzia, der Christen Sveaas er majoritetseier, leverte rekordhøyt resultat i fjor. Investoren venter imidlertid mer moderat vekst i 2020, blant annet grunnet coronaviruset.

2 min lesetid

Strid om ekspropriering på Frogner:

Sliter med å kaste ut milliardærer

Erik Bøhler og Christen Sveaas nekter å gi slipp på en frodig Frogner-hage der Oslo kommune har vedtatt å lage bydelspark. Milliardærene vil ha titalls millioner i erstatning for tapt fortjeneste på planlagt boligutvikling.

5 min lesetid

Musikalsk donasjon fra Sveaas:

Gir bort instrumenter for hundrevis av millioner

Christen Sveaas var i sin tid så dårlig til å spille at han fikk fritak fra blokkfløyteundervisning. Likevel samler investoren på verdifulle instrumenter, og ga i fjor bort en antikk fiolin verdt mellom 50 og 200 millioner kroner.

3 min lesetid

Sveaas-batalje opp i to domstoler:

Nye runder i aksjestrid

Striden rundt Stangeskovene fortsetter. Christen Sveaas møter selskapet og tidligere styremedlemmer i to ankesaker i høst.

2 min lesetid

Kapital avslører:

Sveaas kjøpte Norges dyreste kunstverk

I fjor ble det satt ny rekord i auksjonsmarkedet da Theodor Kittelsen-maleriet “Guldhornet” ble klubbet for 12,8 millioner kroner. Christen Sveaas vant budrunden mot Petter Olsen.

2 min lesetid

Knalltall for dronningens kunststiftelse:

Rekordhøye gavebidrag

– Queen Sonja Print Award er verdens fremste pris til kunstnere innen det grafiske felt, sier investor Christen Sveaas, som bidro med fem millioner kroner til prisen i fjor.

5 min lesetid

Sveaas blar opp 165 millioner til nytt museum:

– Jeg er formann i toalettkomiteen

Christen Sveaas har fått en stjernearkitekt til å tegne det nye museumsbygget på Kistefos. Men toalettfasilitetene i prosjektet styrer han selv. Nå bygger milliardæren Norges flotteste toaletter.

8 min lesetid

Sveaas med enda et studiestipend:

Spanderer 20 mill.

– Jeg er jo selv en entreprenør og ønsker å hjelpe andre til det samme, sier investor Christen Sveaas. Nå åpner han lommeboken for nordmenn og afrikanere fra utvalgte land som vil studere i Spania.

2 min lesetid

Fikk nei fra Statens vegvesen:

Ville ha «WEED» og «FUCKU»

Multimilliardær Michael Stang Treschow disponerer et titalls luksusbiler og har en lang rekke personlige bilskilt, men noen av kjennemerkene han ville ha ble for drøy kost for Statens vegvesen.

7 min lesetid

Sprekk i museumsbudsjettet:

Sveaas-auksjon med kunstnere i verdenklasse

Kunstsamler og investor Christen Sveaas arrangerer kunstauksjon for å delfinansiere et nytt bygg på Kistefos-Museet. En rekke kunstnere i verdensklasse, som Marina Abramović og Bjarne Melgaard, har donert verker til auksjonen.

7 min lesetid

Kistefos har kjøpt bemanningsbyrået 2nd Chance:

Strid rundt Sveaas-satsing på straffedømte

Christen Sveaas’ investeringsselskap Kistefos har brukt et tosifret millionbeløp på å kjøpe opp et tapssluk av et selskap som har spesialisert seg på å få tidligere straffedømte ut i jobb, og som opprinnelig også var eid av en tidligere straffedømt.

14 min lesetid

Bøhler og Sveaas klager på kommunens vedtak

Nekter å la seg jage fra hage

Frogner får ingen ny bydelspark med det aller første, selv om byrådet nylig vedtok å ekspropriere en frodig tomt i Gyldenløves gate i Oslo.

4 min lesetid

Nøkkelbedrifter

Kistefos Holding

Christen Sveaas