Kapital

Finans, regnskap, HR, logistikk og HMS er bare noen kompetanseområder den medisinske hjelpeorganisasjonen, Leger Uten Grenser, har behov for i felten. Faktisk er så mye som 54 prosent av alle feltarbeiderne norske Leger Uten Grenser sender ut, ikke-medisinsk personell. For organisasjonen, som internasjonalt kalles Medicines Sans Frontieres og har prosjekter i 92 land, utgjør ikke-medisinsk personell på verdensbasis rundt 40 prosent. En av disse rollene er Project Finance Manager, eller økonomisjef, og innebærer ansvar for hele økonomien til prosjektet man jobber på. Møt Rachel Olsen, Nga Vo og Stephen Anderson, som alle har hatt denne rollen ute i felten.

Annonse

– Det er mellom 30 og 40 oppdrag i året hvor vi har behov for personer med økonomierfaring. Lengden på oppdragene varierer fra tre måneder og opp til ett år, sier Rachel Olsen, som er ansvarlig for alle ikke-medisinske feltarbeidere som norske Leger Uten Grenser sender ut.

Fra finans til felten

Olsen har selv master i finansiering og investering, men etter noen år i arbeidslivet valgte hun å forlate finansbransjen.

– Om du vurderer å reise ut; bare gjør det! Jeg gikk fra sektoren for åtte år siden, og har ikke angret på det, sier Olsen, som jobbet fulltid som feltarbeider i fem år, før hun begynte i sin nåværende rolle på hovedkontoret i Oslo.

På de fem årene var hun ute på 13 oppdrag, blant annet i Afghanistan, Pakistan, Syria, Irak, Sør-Sudan og under ebola-epidemien i Vest-Afrika. Som ung kvinne følte Rachel seg aldri utrygg mens hun var ute på oppdrag.

– Systemet til Leger Uten Grenser gjør at man ikke blir eksponert på samme måte, og har en avstand fra det lokalbefolkningen vil kunne oppleve, sier hun og forklarer at mange steder kan man gå på restauranter og barer på kveldstid, akkurat som hjemme. Det kommer an på hvor man er.

– Man tilpasser seg også, ved at man for eksempel ikke går gatelangs alene på kveldstid.

Hun forteller at de internasjonale feltarbeiderne blir mottatt ved ankomst på flyplassen, og brifet både før og under oppholdet. Det gis også grundig opplæring i rollen, prosjektet, innføring i lokale regler og skikker og sikkerhetstrening før avreise.

– Systemet gjør at du føler deg ivaretatt og trygg, og at det ikke oppleves så fremmed som det kunne ha gjort, sier Olsen. Hun var mer spent på hvordan hun skulle utføre sin rolle i kulturer hvor det å være kvinne ikke gir naturlig autoritet, noe hun fort oppdaget at likevel ikke var en stor utfordring.

– Det er dessverre slik at man får den naturlige autoriteten bare av å være utlending. Så man kjenner ikke like mye på dette som man kanskje skulle tro.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn