KapitalVin

KapitalVin ·  Bygg din egen vinkjeller:

Fra noen få flasker til en god investering

2.000 flasker vin: Festningen Restaurants vinkjeller på Akershus festning. Foto: Eivind Yggeseth Eivind Yggeseth
Publisert:24. februar 2020

Drømmen om å nyte drikkemoden vin fra egen kjeller gjør at flere investerer store beløp i rette fasiliteter. Hvordan en vinsamling bygges opp, handler gjerne om du vil drikke den opp selv eller om du velger å se den som en investering.

Vinsamlere er ofte svært konservative i sine kjøp. Franske og italienske toppviner regnes som de beste objektene for investeringer, og Bordeaux, Piemonte, Burgund og Champagne er vinene som de siste 30 årene har steget mest i verdi. Har du derimot basert vinsamlingen din fra eksempelvis Bulgaria og Hellas, vil du gjerne slite med å selge samlingen din i fremtiden.

Økende salg på vinauksjoner

For en seriøs vinsamler er det naturlig å kjøpe og selge på auksjon. Etter en endring av lovverket ble det i 2013 åpnet for å få vurdert og solgt vin via Vinmonopolets egne auksjoner. Auksjonene blir gjennomført i samarbeid med auksjonshuset Blomqvist, og interessen har de senere årene økt kraftig. I 2019 ble det ifølge kategorisjef Trond Erling Pettersen på Vinmonopolet auksjonert bort vin for totalt 13,5 millioner kroner, en oppgang på 15 prosent fra 2018.

Annonse

Men selv om nordmenn har fått opp øynene for Vinmonopolets auksjoner, er det selvfølgelig også mange muligheter i utlandet. Nylig kunne den kjente vineksperten Noah May hos Christie’s i London fortelle Kapital at stadig flere nordmenn står for både salg og kjøp hos dem. Men Noah May ser også Norge som et svært interessant marked, og vurderer nå å øke sin tilstedeværelse her til lands.

– Vi har allerede i dag kontakt med de største samlerne i Norge, men ønsker oss flere

Les også

Ikke alle viner tåler suksess like godt:

Enhver polvinner kan være nummeret fra skvip

Gratis hjelp på Vinmonopolet

Kjellerplassen er ryddet, kredittkortet klart, og så … Hva skal du så kjøpe? Hjelpen er nærmere enn du kanskje tror. Ditt lokale vinmonopol kan nemlig hjelpe deg selv om de ikke har en rendyrket tjeneste som jobber med å sette sammen vinsamlinger for sine kunder. Tjenesten ivaretas, uten ekstra kostnad, av de høyt kvalifiserte ansatte i butikkene og kundesenter. Det er med andre ord bare å spørre.

Få andre steder i verden er kvalitetsvin mer tilgjengelig enn i Norge. Et enormt utvalg på Vinmonopolets hyller og egne spesialpol dekker behovet til den mest kresne kunde. Små og store partier ankommer Norge, men i mange tilfeller rives vinene vekk i løpet av minutter. De mest prestisjefylte vinene allokeres til importørenes beste kunder lenge før ankomst til Norge. All denne vinen har skapt et stort antall samlere i Norge. Flere av dem tar nå steget fullt ut og investerer i vinkjellere på lik linje med nytt kjøkken og bad.

Les også

Kun lommeboken setter grenser

Materialvalg, stil og størrelse avgjør prisen på en vinkjeller, og det er ikke nødvendigvis i en kjeller samlinger skal bygges. Mange ønsker å utnytte ledig plass i huset som kan være under en trapp eller i en bod. Noen ønsker seg noen få kvm til en billig penge, mens andre ønsker at det skal være et smykke av et rom.

– Jeg har sammen med mine snekkere de siste 12 årene produsert vinkjellere i prissjiktet 150.000 til 1,5 millioner kroner, kan vinkelner Frank Røstgård i Alt Om Vin fortelle Kapital.

Kan bli verdifull

Vin har siden 1980-tallet vært et ettertraktet investeringsobjekt, og lønnsomt for de som ikke har latt seg friste til å smake på vinene.

– Det første en kjøper av en vinsamling bør spørre seg, er hvordan vinen har blitt oppbevart. Har vinkjelleren hatt riktig temperatur, er det orden i kjeller og på kvitteringer. Krysser man av ja på disse spørsmålene og samtidig har de riktige vinene, er veien til en god profitt skapt, forteller Noah May hos Christie’s i London.

Store norske samlinger har oppnådd gode priser hos Christie’s tidligere. De beste vinprodusentene fra Piemonte, Bordeaux, Burgund, Tyskland, Champagne og Rhone er sikre kort sammen med gamle årganger med portvin og madeira.

Vi har satt opp seks viner som kan være flotte kandidater til vinkjelleren og som alle er tilgjengelige hos Vinmonopolet. 

Louis Roederer Cristal 2002

Varenr: 10407501

Middels gulgrønn farge. Konsentrert gul frukt, mineraler og sitrus på duft og smak. Nøtter og smørtoner, og flott toastpreg i avslutning. En perle av en vin. Lagrer flott i 20 år til.

 • Passer til: Skalldyr.
 • Pris: 3.050 kr (bestilling)
 • Poeng: 90
 • Importør: Strøm

Guigal Côte Rôtie Ch. D’Ampuis 2015

Varenr: 10795205

Dyp rød farge. Sorte bær, anis og urter på duft og smak. Konsentrert og elegant kraftbombe. Markerte tanniner og flott syrlighet. Lang ettersmak. Holder 30 år til i kjelleren, minst!

 • Passer til: Storfe.
 • Pris: 1.800 kr  (bestilling)
 • Poeng:95
 • Importør:Moestue Grape Selections

Schloss Johannisberg Silberlack Riesling Trocken GG 2015

Varenr: 7825505

Middels gulgrønn farge. Gul frukt, mineraler og urter på duft og smak. Konsentrert syrlighet og lang ettersmak. Lagrer godt i 20 år fremover.

 • Pris:1.120 kr (bestilling)
 • Poeng :92
 • Importør: Haugen-Gruppen

Montille Corton Clos du Roi Grand Cru 2013

Varenr: 6974301

Middels rød farge. Røde bær, urter og mineraler på duft og smak. Elegant vin med balanserte tanniner og flott syrlighet. Lagrer fint i 15 år og mer.

 • Passer til: Småvilt og fugl.
 • Pris: 1.230 kr (bestilling)
 • Poeng: 92
 • Importør: Moestue Grape Selections

Grand Vin de Ch. Latour 2005

Varenr: 10475901

Dyp rød farge. Konsentrert solbær, røde bær og urter på duft og smak. Markerte modne tanniner og lang, flott ettersmak. Lagrer lett 30 år i kjelleren.

Passer til: Lam og sau, storvilt.

Pris: 9.750 kr (bestilling)

Poeng: 95

Importør: Interbrands Norway

Roagna Barolo Pira Vecchie Viti 2014

Varenr: 10500201

Lys middels rød farge. Legendarisk konsentrasjon og elegant. Røde bær, jordbær og svale krydder på smak og duft. Utrolig elegant.

Pris: 1.500 kr (bestilling)

Poeng: 97

Importør: Unico Real Wines


Andre leser også: