KapitalVin

KapitalVin · Portvin:

Verdens vakreste nisjeprodukt

Douro dalen i all sin prakt Foto Svein Lindin
Publisert:1. november 2019

Få ting slår kombinasjonen portvin og mat. Vi har valgt seks nye favoritter til deg

Lysten på noen glass portvin melder seg raskt i ukene og månedene før jul. Nordmenn har en lang tradisjon i å nyte portvin alene eller til mørk sjokolade, julekake, pepperkaker, pepperbiff eller blåskimmelost. 
Portvin opplever i motsetning til sherry og madeira en økende popularitet. Mye av årsaken ligger i at vi nå har oppdaget at portvin kan skinne på flere arenaer. Hvit portvin og tonic kalt “portonic” er en slager på barene i London. I vinbarene i New York serveres fire smakeglass av ulike kvaliteter sammen med lokale oster/skinke  for å vekke interessen til nye kunder. På dessertvognen til franske topprestauranter serveres det fra 4,5 liters flasker for å fremme portvinssalget. Den økende interessen får også mye av æren for at stadig flere ønsker å legge reisen innom Portugal, for å oppleve hvor vinen lages. 


Verdens vakreste?

En times kjøretur vest for Portugals nest største by Porto ligger et av verdens mest legendariske og kanskje vakreste vinlandskaper, Douro-dalen. Her slynger elven seg gjennom dalen med samme navn. Elven Douro, en av de største elvene på Den iberiske halvøy, renner ned den spanske fjellkjeden i nord, Sistema Ibérico i provinsen Soria i Castilla y León. Elven går i hovedsak vestover før den når Atlanterhavet ved byen Porto. 
Det første som slår deg når du ankommer Douro-dalen, er hvor smal elven er og hvor imponerende bratt det er. Inntrykkene blir ytterligere forsterket når du ankommer de bratte skifer- terrassene, bestående  av uendelige lag skifer pakket opp på hverandre. Terrassene kan være så smale at bonden bare får plass til en enkel rad med vinstokker. Man blir rett og slett ydmyk når man ser hvilket arbeid som er utført. Vinmarkene som fyller åssiden ble vernet ved lov i 1756, og vinmarkene i Douro var også de første i verden som ble demarkerte. 

Annonse


Nisjeprodukt på Vinmonopolet

Portvinens storhetstid i  Norge sammenfaller med forbudstiden på 1920-tallet og byttehandelen med klippfisk mot portvin. Under det strenge brennevinsregimet blomstret sherry, madeira og portvin, da disse ble kategorisert som sterkvin, og dermed sterkeste tillatte alkoholdrikk i kongeriket. Norge seilte da også frem som et av Portugals viktigste eksportmarkeder.  
I dag  er portvin  blitt et nisjeprodukt på Vinmonopolet, men prisene er fantastisk lave i forhold til smaksbildet vinen byr på. Vi må helt  tilbake til 1934 for å finne salgsrekorden på hele 2,8 millioner liter. Til sammenligning var salget av all svakvin i 1934 på 690.000 liter.  I dag ligger det årlige salget av portvin  i overkant av 145.000 liter. Rundt en tredjedel, nesten 46.000 liter, blir solgt i desember, viser tall fra Vinmonopolet.


Stort utvalg 

Med over 150 varelinjer er Vinmonopolets utvalg ikke noe å skjemmes over.  Lanseringen av 20 cl-flasker for noen år siden løftet salget ytterligere utover høysesongen før jul. Prisnivået er fortsatt lavt i forhold til kvaliteten.  En spennende ting ved portvin er mangfoldet av kvalitetstyper, fra det enkle til det mest intense, komplekse og svært sødmefulle.
De ulike stilene
Det er lett å la seg forvirre over etikettene og de ulike stilene på portvin. Portvin kan grovt sett deles inn i to hovedkategorier: de flaskemodnede ruby og de fatmodnede tawny.  
Ruby-portvinene har en kortere fatmodning før de tappes på flaske og deles inn i kategoriene ruby, ruby reserve, late bottled vintage og vintage. Sistenevnte trenger ofte mange tiår for å bli drikkemoden. Tawny-portvinene har betegnelsene tawny eller colheita og er “blend” av årganger gjerne spesifisert med 10, 20, 30 eller 40 år på flasken – som indikerer hvor lenge vinen er modnet på fat, men også en beskrivelse av en stil mer enn den nøyaktige alderen på innholdet. Leter du etter en spesiell årgang, må du finne benevnelsen colheita på etiketten.

 


Andre leser også: