KapitalVin

KapitalVin · Rioja:

En gammel venn

Publisert:1. november 2019

Viner fra ikoniske områder har en tendens til å bli dyrere. Burgund og Bordeaux har ledet an, men flere områder og land følger etter med et stadig økende prisnivå.  Slik er det ikke med Rioja i Spania. 

Tall fra Vinmonopolet viser at fokuset på kvalitet de siste årene fra Rioja gjenspeiles i salget av rødviner i prisklassen 3oo–400 kroner.  Av totalt 5,7 millioner liter spansk rødvin solgt i 2018 var 1,2 millioner liter fra Rioja. Ingen andre vinområder kan vise en slik trend. 


Stille klokken etter salget

Salget av vin fra Rioja holder seg stabilt og svakt positivt, og man kan stille klokken etter når oss nordmenn kjøper vinene derfra. Høysesongen for Rioja er mot lammelårsesongen rundt  påske, og i desember er Rioja populær som firmagavevin. Salget tredobles faktisk i disse månedene mot nærmere 220.000 liter. Resten av salget av spansk rødvin domineres av de kommersielle pregløse bag-in-boxene Marques de Nombrevilla fra Aragon og El Copero og Radio Boka fra Valencia med nærmere 3 millioner liter.

Annonse

Mindre fat

På smak forbindes ofte tradisjonelle produsenter i Rioja med markant fatlagring og viner med duft og smak  av krydder, vanilje og tørket frukt.  Rene fatbomber dominerte markedet i mange år, men nå er godt vinmarksarbeid og god drueseleksjon blitt vel så viktig.  Vi nordmenn har lært oss lagringsbetegnelsene crianza, reserva og gran reserva som trygge valg, men Rioja har de senere årene fått en større stilvariasjon.  Unge, fruktdrevne viner uten fatpreg eller aldersbetegnelse vinner stadig mer terreng.
Ved siden av Burgund  og Bordeaux betegnes gjerne Rioja som en av verdens mest kjente merkevarer og sidestilles ofte med definisjonen av spansk kvalitetsvin. Rioja ligger nord i Spania langs de kjente elvene Ebro og Oja.  Navnet Rioja sies å ha sin opprinnelse fra Rio Oja som med årene har blitt La Rioja og etter hvert bare Rioja. Rioja deles inn i underområder, og  Alta,  Alaves og Baja ligger som perler på snor langs elven. Den øvre og høyeste delen Alta og Alaves regnes som de beste områdene i Rioja. 

Vinstiler

Vinstilen varierer fra alkoholsvake, lette viner i nord til det fyldige, kraftige og alkoholrike i sør. De fleste Rioja-viner er derimot  blandinger fra hele området, og som i de fleste ikoniske vinområder er navnet og ryktet til vinprodusenten viktige når innkjøp gjøres. Til mat er rødvin fra Rioja en av de virkelige klassikerne til alle retter av lam, men vinene fungerer også svært godt til vilt. Lokalt i Rioja står gjerne helstekt pattegris på menyen når man skal åpne en virkelig gammel flaske av gran reserva-kvalitet. 
Vi har plukket ut seks viner som gir oss viner med hva man kjenner igjen på smak og duft, samtidig som vinene viser at Rioja er et vinområde som har en strålende fremtid. Uten overdreven bruk av fat og høy alkohol.

Viña Tondonia Reserva

2006, 87

Middels rød farge. Utviklet duft blåbær, bjørnebær med ceder, blyantspiss og urter på duft og smak. Markert alkohol og balanserte tanniner. Flott syrlighet. Bør dekanteres før servering

Les mer
 • Lam og sau Passer til
 • Mazuelo, Graciano (bovale), Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo, Garnacha, Tinta del toro (tempranillo), Graciano (bovale), Tempranillo (tinto del pais) Drue
 • Spania, Rioja Område
 • Lopez de Heredia Produsent

Gran Faustino Gran Reserva

1955, 90

Middels rød farge med brunlig kant. Krydder, anis og blyantspiss dominerer aromabildet, men på smak er elegante toner av røde bær, florale toner høyst tilstede. Dekanter og server gjerne i store glass. Sjeldenhet fra Rioja. En høyst levende 1955 årgang. Drikkemoden nå

Les mer
 • Småvilt og fugl, Lam Passer til
 • Graciano (bovale), Tempranillo (tinto del pais) Drue
 • Spania, Rioja Område
 • Bod. Faustino Produsent

Cune Gran Reserva

2010, 88

Middels rød farge. Modne mørke bær, krydder og anis på duft. Velagret og moden Rioja. Modne tanniner og flott syrlighet. Lang ettersmak av mørke bær og anis

Les mer
 • Tempranillo, Graciano, Mazuelo, Tinta del toro (tempranillo), Graciano (bovale), Tempranillo (tinto del pais) Drue
 • Spania, Rioja Område
 • C.V.N.E. Produsent

 


Andre leser også: