KapitalVin

På 1970- og 1980-tallet var Beaujolais i skuddet for senere å sakke akterut for andre områder som Chablis, Bordeaux og Burgund. Nå er Beaujolais tilbake for fullt. Glemt er markedsføringsjippoen Beaujolais Nouveau, med sin pregløse og saftaktige vinstil. Trenden er at Beaujolais har fått drahjelp av de stadige stigende prisene i Bourgogne. Dette gjør at Beaujolais-vinene kommer godt ut prismessig.  

Annonse


Beaujolais forsvant ut i skyggen

Hva gikk galt på 1970–80-tallet? Markedsføringsjippoen rundt slippene av årets vin fikk massiv omtale verden rundt, noe som førte til overproduksjon i et forsøk på å mette et tilsynelatende utømmelig marked. Ved hjelp av økende sukkertilsetning for å høyne alkoholgehalten, og bruk av gjærtypen 71B, som opprinnelig kommer fra tomater, produserte man viner med banan- og sukkertøylignende aromaer. Men trender snur, og Beaujolais ble skjøvet sakte, men sikkert ut i skyggen.
Slik kjenner de fleste Beaujolais i dag, men mange produsenter lager nå vinen slik den var før Beaujolais Nouveau-tiden.

Nær Lyon

Beaujolais ligger i umiddelbar nærhet til det gastronomiske arnestedet Lyon i Frankrike. Området er oppkalt etter den lille byen Beaujeu, som ligger idyllisk til 50 minutters biltur nord for Lyon. Det flate landskapet strekker seg 55 km oppover i et 12 km bredt belte mot de granittholdige åsene rett sør for Macon. De smale veiene slynger seg gjennom de 60 landsbyene som ligger spredt blant grønne vinmarker. Tar du deg tid å stoppe, kan du nyte synet av Saône-dalen, og er man heldig, skimter man Mont Blanc i øst. 

Ti områder skiller seg ut

Sett i forhold til andre regioner i Frankrike er ikke produksjonen på 70 millioner liter Beaujolais årlig all verden. Halvparten blir solgt som Beaujolais Nouveau, mens kvalitetsvinene hentes fra vinmarkene ved granittåsene i nord. Her er jordsmonnet mer karrig, og de eldre vinplantene får dermed mindre avkastning – noe som gir mer syrlighet og konsentrasjon i vinen. Ti områder skiller seg ut på kvalitet: St Amour, Juliénas, Moulin-à-Vent, Chénas, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnie, Brouilly og Côte de Brouilly.  Velger du noen herfra, bommer du sjelden på smak.

Som en moden Pinot Noir

Til tross for at Beaujolais lages av druen Gamay, nevner man gjerne en moden Pinot Noir fra Burgund når vinen skal sammenlignes.  Som i Burgund er produsentens renommé like viktig som hvor vinen kommer fra. Området er fortsatt preget av manuelt arbeid hvor alle druer blir håndplukket og vinifisert under små produksjonsforhold. Erfaringsmessig finner man de beste vinene fra produsenter som lager vin etter naturlige prinsipper. Gjerne vin hvor økologiske og biodynamiske metoder er tatt i bruk i vinmarkene. Produsenter som gir lengre modningstid og utfører streng sortering får bedre druemateriale i vinen. Når Gamay-druen i tillegg får vokse på eldre vinstokker og dermed gir mindre avkastning, får du viner med moderate tanniner, frisk syrlighet og en bærfruktighet som hamler opp med de beste i verden. 

Store glass, avkjølt

Vinmonopolet og norske importører har dessverre begrenset tilgang til de beste vinene fra Beaujolais, og de kan være like vanskelig å få tak som enkelte produsenter i Burgund. Her er noen sikre vinnere som gjerne nytes lett avkjølt i store glass.

Jean Paul Brun Fleurie

2014, 86

Lys blålilla farge. Bringebær, markjordbær og kirsebær på nese, Frisk bærfruktighet og balansert syrlighet. Avkjølt og luft vinen gjerne. Flott matvin

Les mer
 • Gamay, Gamay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Jean-Paul Brun Produsent

Fessy Fleurie

2018, 87

Lys blålilla farge. Floral, røde bær, jordbær på duft og smak. Leskende, fruktdrevet stil med flott konsentrasjon og lengde.

Les mer
 • Pizza / Pasta, Småvilt og fugl Passer til
 • Gamay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Henry Fessy Produsent

Jean-Paul Brun Morgon Côte du Py Javernières

2015, 89B

Middels rød farge.Modne røde bær og urter på duft. Saftig, rød frukt med flott struktur og rett og slett deilig!

Les mer
 • Svinekjøtt, Småvilt og fugl Passer til
 • Gamay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Jean-Paul Brun Produsent

 

Thillardon Chénas Les Vibrations

2017, 88

Lys blålilla farge. Ung, konsentrert. Røde bær, urter og florale toner. Leskende , fruktdrevet med markant syrlighet.

Les mer
 • Småvilt og fugl Passer til
 • Gamay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Dom. Thillardon Produsent

Brun Beaujolais L’Ancien Le Buissy

2015, 88

Lys blålilla farge. Bringbær, jordbær på duft Delig rett og slett!

Les mer
 • Gamay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Jean-Paul Brun Produsent

Mee Godard Morgon Côte du Py

2016, 89

Lys blålilla farge. Fruktdrvet med markjordbær, jordbær og urter på smak og duft. Leskende, sval fruktighet med balansert syrlighet. Elegant og flott

Les mer
 • Småvilt og fugl Passer til
 • Gamay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Mee Godard Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn