KapitalVin

Høsten er utvilsomt kommet, men for oss som liker å nyte mat og vin er det mye å glede seg til fremover. Årstiden byr på fantastiske råvarer fra norsk natur og vilt er en av den. Høstjakten er et stort høydepunkt for mange jegere. Sanke sopp, bær og forvalte vilt er en rik og lang tradisjon i Norge.  Elg, rype, hjort og rådyr står på menyen, og god vin kan toppe et fantastisk måltid. Når bordet skal dekkes og vinen velges, tyr vi ofte til de tradisjonelle valgene fra Rhone, Piemonte og Burgund. Det er gode valg, men i Norge kan man trygt velge utradisjonelt. Utvalget på Vinmonopolet av vilt-viner er stort hvis man kikker litt utover de tradisjonelle vinområdene.

Annonse
– Norsk vilt og spesielt villrein er noe av de beste jeg har smakt. Jonathan Howell Kjøkkensjef på Festningen Restaurant


Mye å velge i

Gode smakfulle kvalitetsviner til vilt er ingen mangelvare i Norge. Salget av viner i prisklassen over 350 kroner stiger nå på høsten og i forbindelse med julesessongen. Ingen vin passer til alle retter, men å velge en til vilt er ikke nødvendigvis en vanskelig oppgave. Først og fremst gjelder det å tenke litt over forskjellene i smaken på f.eks. elg, hjort, rype og rådyr.
 Viltkjøtt er magert og smaksrikt og trenger ikke en markert tanninstruktur i vinen. En tommelfingerregel er at man velger vin med fruktdrevet smak og da lite tanniner.  Mye tanniner vil gjøre deg tørr i munnen og dermed ødelegge mye av den samlede smaksopplevelsen. Samtidig trenger man en vin med markant fylde og fruktighet på smak for å balansere viltsmaken og for å gi det magre kjøttet litt ekstra saftighet. 

– Tilgang til norsk vilt er begrenset så det er vanskelig å sette på menyen. Jonathan Howell Kjøkkensjef på Festningen Restaurant

 

Valgene

Elgkjøtt har en grov tekstur og kan minne om oksekjøtt, men er mye magrere og kan oppfattes som tørt på grunn av sitt lille fettinnhold. Med sin milde viltsmak er saus og øvrig tilbehør av stor betydning når vin skal velges. Sjybaserte sauser med stekt sopp blir alltid vellykket.  Til elg er modne viner nøkkelordet. Viner fra St. Emilion, Pomerol eller Crozes-Hermitage med alder på 7–10 år vil passe utmerket til en saftig medium stekt  elgbiff. En spennende kandidat finner du i den chilenske hyllen på vinmonopolet, nærmere bestemt fra Curico Valley. Manso de Valesco 2013 er en moden skatt som bare ligger og venter på et godt viltmåltid. 

 

Hjort er mer smaksrikt enn elg, og vinen til det delikate magre  kjøttet krever  et moderat tanninnivå. Tradisjonelt nytes en moden Brunello, Rhône-viner med kraft, struktur og moden fruktighet, eller moden Bordeaux med merlot-dominans. Rådyrkjøttet har samme egenskaper som hjorten, men er mer velsmakende og en tanke mer magert.  En utfordrer på vinsiden  er uten tvil en kvalitetsvin fra Sonoma i California med god konsentrasjon, moderat alkohol og fatbruk.

 

Villrein er mer sødmefullt og smaksfullt enn alt annet viltkjøtt, men samtidig magert på smak. Her kreves en vin med sødmepreget bærfruktighet. En vellaget Amarone fra Italia har disse egenskapene med sin konsentrerte sødmesmak.  Et tradisjonelt vinvalg er en Barbaresco eller en moden Barolo med 10 års alder.

 

Rypebryst har en mer tydelig konsentrert viltsmak. Kjøttet krever viner med god konsentrasjon og fruktighet. Unge fruktdrevne viner med til dels leskende karakter er ypperlige valg. Et godt råd kan være å servere vinen litt avkjølt (12–13 grader).  Tankene faller ofte på viner laget av Pinot Noir og gjerne fra Burgund når rype står på menyen.  Hvorfor ikke utfordre noen av disse klassikerne? Prisene stiger i Burgund, så det er naturlig å kikke mot kvalitetsprodusenter fra Sør-Afrika og USA som alternativer

Kanonkop Cabernet Sauvignon

2013, 88

Middels rød farge. Utviklet sil. Solbær, paprika og cedertre på duft og smak. Moderate tanniner og fruktdrevet avslutning med røde bær og krydder i smaken

Les mer
 • Storvilt, Lam og sau Passer til
 • Cabernet Sauvignon Drue
 • Sør-Afrika, Coastal region Område
 • Kanonkop Wine Est. Produsent

Masi Campolongo Torbe Amarone Valp Cl 07

2011, 89

Dyp rød farge. Deilig krydder og tørket frukt og klassisk stil på duft. Rik, balansert og sødmefull fruktighet.

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Corvina, Rondinella, Molinara, Corvina Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Masi Agr. Produsent

 

Col d’Orcia Brunello di Montalcino

2014, 88

Lys blålilla farge. Kirsebær og krydder på duft. Fyldig, rikt anslag med modne bær og krydder. Plomme og rød frukt på ettersmaken. Tørr utgang

Les mer
 • Storvilt, Lam og sau Passer til
 • Brunello, Sangiovese, Sangiovese, Brunello Drue
 • Italia, Toscana Område
 • Col d’Orcia Produsent

Ch. Musar

2009, 89

Middels rød farge. Varme fruktoner med tørket frukt, røde bær og rosin. Deilig og klassisk Musar. Konsentrert og markert fruktighet og syrlighet. Modne tanniner. Flott matvin

Les mer
 • Lam og sau, Storfe, Storvilt Passer til
 • Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Carignan, Ca, Cabernet Sauvignon, Carignan/cinsault Drue
 • Libanon, Bekaa valley Område
 • Ch. Musar Produsent

Manso de Velasco

2013, 90

Fra Chile: Middels dyp rød farge. Utviklet. Solbær, krydder og ceder på duft og smak. Modne tanniner og konsentrert flott ettersmak. Absolutt en vinskatt

Les mer
 • Storvilt, Lam og sau Passer til
 • Cabernet Sauvignon Drue
 • Chile, Chile Område
 • Miguel Torres Produsent

Hirsch Vineyards San Andreas Fault

2016, 94

Middels rød farge. Konsentrert fruktdrevet med røde bær, urter på duft. Sval fruktighet i anslaget med konsentrert smak og lang ettersmak. Kjøp mens man kan!

Les mer
 • Småvilt og fugl, Storfe, Lam og sau Passer til
 • Pinot noir Drue
 • Usa, California Område
 • Hirsch Vineyards Produsent

Andre leser også: