KapitalVin

Domaine Joseph Drouhin i Frankrike og Domaine Drouhin Oregon i USA er blant verdens største og mest kvalitetsorienerte produsenter. Vinene er svært vellaget fra dyrking til innhøsting og produksjon. Dette er to produsenter det er vel verdt å bli bedre kjent med, og prisene er ganske bra kvaliteten tatt i betraktning.
Med sine 73 hektar vinmarker og 147 ulike viner er Joseph Drouhin et av de største og mest anerkjente vinhusene i Bourgogne. Huset eier vinmarker i hele Bourgogne: 38 hektar i Chablis, 32 hektar i Côte de Nuits og Côte de Beaune og 3 hektar i Côte Challonaise. 

Annonse

 

Historien starter i Burgund.

Joseph Drouhin var en vågal og foretaksom ung mann som kom fra Chablis-regionen. I 1880, i en alder av 22 år, slo han seg ned i Beaune og etablerte sitt eget vinselskap. Målet var å tilby viner av svært god kvalitet med hans navn på. Hans sønn Maurice etterfulgte ham, og begynte å etablere et «domaine», eller en eiendom, med vinmarker han kjøpte i noen enestående vinområder som Clos des Mouches og Clos de Vougeot.
Robert Drouhin, som etterfulgte Maurice i 1957, ga eiendommen sin nåværende størrelse. Han kjøpte mange vinmarker, spesielt i Chablis. Drouhin familien eier i dag hele 38 hektar i Chablis, hvorav ca. 3 hektar er Grand Cru og ca. 7 hektar er Premier Cru. Robert Drouhin var en av de første til å introdusere en såkalt «culture raisonnée» (ingen bruk av plantevernmidler og andre kjemikalier), og til å bygge et laboratorium for ønologi (vitenskapen om vindyrking) drevet av Laurence Jobard, den første kvinnelige ønologen i Bourgogne.

 

Lav avkasting  gir høy kvalitet

Denne biodynamiske og økologiske måten å behandle vinmarkene på innebærer også at druene blir håndplukket og sortert for å verne om frukten, og luke ut de druene som ikke er perfekte. Vinrankene blir beskåret slik at hver plante har relativt få druer (lav avkastning). Det gir druer med høy konsentrasjon av mineraler og næringsstoffer, som gir mer komplekse viner, ofte med godt lagringspotensial.
Phillippe, Véronique, Laurent og Frédéric er Robert og Francoises barn, som fortsetter arbeidet med å opprettholde de verdiene og den kvaliteten huset er blitt kjent for å ha. I dag utgjør majoriteten av vinene den beste og neste beste kvaliteten, Grand Cru og Premier Cru, hvis produksjon er basert på de to klassiske druetypene Pinot Noir og Chardonnay. For noen regionale eller kommune­appellasjoner komplementerer Joseph Drouhin sin råvare med druer fra eiere av andre vinmarker, som har den samme standarden som Joseph Drouhin setter for egen dyrking. 

Høy standard

Den samme standarden er satt for dyrkingen i vingården Drouhin har etablert i Oregon. Robert Drouhin oppdaget Oregon’s potensial først etter et besøk i 1961, så i forbindelse med blindsmakinger i 1979 og 1980 i Paris og Bourgogne, som satte Oregon på verdens vinkart.
I 1987 bestemte han seg for å kjøpe land i Dundee Hills. I 1988 produserte de sin første vin basert på innkjøpte druer, og i 1989 bygget de et fire etasjer høyt produksjonsanlegg basert på bruk av tyngdekraft. Bygget er blitt et landemerke i Dundee Hills. Vinmarkene ligger på mellom 400 og 800 meters høyde, og ble valgt på grunn av den bemerkelsesverdige likheten med klimaet, breddegraden og helningen til legendariske vinmarker i Bourgogne.

Domaine Drouhin omfatter i dag ca 50 hektar vinranker langs fjellsidene. Ca 4,5 hektar med druen Chardonnay er plantet innimellom radene med Pinot Noir – akkurat som i Bourgogne. De samme prinsippene benyttes i Oregon som i Bourgogne: Biodynamisk og økologisk jordbruk med trimming av bladverk og druer samt innhøsting og seleksjon for hånd.
Bredden av viner tilgjengelig i Norge viser at Drouhin viser seg frem på sin beste måte med kvalitet til fornuftig pris til nordmenn.  Få land i verden kan vise frem et slikt utvalg av burgundvin som Norge har gjennom Vinmonopolet, spesialpolene og Tax Free. Drouhinfamilen både i Burgund og Oregon er verdt å følge med på i fremtiden. 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn