KapitalReise

KapitalReise ·  Ukjente skatter i Genève:

Vintage, “SoHo” og Corbusier

Italiensk stemning: I bydelen Carouge sør i Genève er det italiensk stemning. I denne gaten er det hengt opp paraplyer for å markere at den er bilfri.
Publisert:15. januar 2020

Kapital Reise dro til Genève for å smake på det mest trendy byen har å ­by på.

Det er turistkontoret i Genève som har invitert Kapital Reise. På à la carte-meny kunne vi velge mellom klassisk og trendy, som det ikke er lett å oppdage når man er på businesstur.

Genève, som ligger på grensen til Frankrike, besøkes stort sett i jobbsammenheng. I tillegg til alle investment-bankene i byen har en rekke tunge internasjonale organisasjoner som FN, Røde Kors og Verdens handelsorganisasjon hovedkontorer her.

Turistkontoret er ikke sene med å servere en internasjonal meny som består av opplevelser i både “SoHo” og “Greenwich Village”, som i New York, og et hotell i frivole “Red Light District” som i Amsterdam – og det i Genève.

Det siste viste seg å bli en tabbe. Men “New York”-bydelene med kunstgallerier, sjarme, og en arkitektopplevelse av de sjeldne vippet vektskålen i positiv.

Dessuten er Genève et mekka for high-end vintage-shopping. Spredt over hele byen ligger det boutiques som tilbyr dyre merkevarer med patina og smykker man ikke får kjøpt noen andre steder. Vips kan man ta med en skatt hjem, og det i politisk korrekt miljøånd fordi det er kjøpt brukt.

Vintageskatter: Høy kvalitet på varene i de mange vintagebutikkene i Genève.

Verdens femte dyreste

Den sveitsiske byen Genève er eksklusive klokker. Ikke overraskende er det første som møter oss på flyplassen Genève Aéroport en gigantisk reklameplakat for klokkemerket Rolex, som stadig øker i popularitet.

Tidligere i år kåret Bloomberg Businessweek Genève til å være den femte dyreste byen i verden etter Hong Kong, Paris, Singapore og Zürich.

Genève ligger så langt vest i Sveits som det går an, i en geografisk formet blindtarm omkranset av Frankrike og alpefjell.

Taxisjåføren er ikke sen med å fortelle at han alltid drar til Frankrike for å handle mat og klær.

– Det er altfor dyrt i Genève, mener han.

Harryhandler i Frankrike

De høye prisene gjør sitt til at innbyggerne i Genève ikke bare “harryhandler” i Frankrike. Mange bor også i EU-landet på den andre siden av grensen. Dermed får de i både pose og sekk med høye sveitsiske lønninger og betydelig lavere bo- og levekostnader. Til tross for at byen kun har rundt 200.000 innbyggere, er det den nest største i Sveits etter Zürich.

Det er i enden av innsjøen Lac Léman at byen er bygget. For lenge siden var det de beste beitemarker på vestsiden av innsjøen. Ettersom byen vokst ble det bygget boliger her. Navnet på bydelen er derfor Les Pâquis, eller beitemark, på fransk.

I mange år var dette et røffere område av Genève, men nå er stedet inne i en gentrifiseringsprosess. Bydelen har tiltrukket seg en rekke nye butikker, restauranter og hoteller fra inn- og utland. Det er her i Les Pâquis, eller “Red Light District”, at Kapital blir innlosjert.

– Vær forsiktig om kvelden, advarer taxi­sjåføren, idet han gir oss en håndskrevet kvittering.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>After work: Innbyggerne i Genève liker å gå ut etter jobb for en drink – og ikke bare på fredager. </text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
After work: Innbyggerne i Genève liker å gå ut etter jobb for en drink – og ikke bare på fredager. Foto: Geneva Tourism

Small Luxury Hotels

Til tross for det internasjonale stempelet Genève har, er det fransk som er mest gangbart. Kapital Reise blir møtt av et bonsoir av resepsjonisten på Hôtel Eastwest.

Hotellet har fire stjerner og smykker seg med å være medlem av organisasjonen Small Luxury Hotels of the World, som består av mer enn 500 uavhengige hoteller i 80 land i verden. I en coffee table-bok på rommet står det om de 15 andre godbitene i Sveits, som ligger på rikmannssteder som St. Moritz, Zermatt og Lugano.

Fra Norge har hotellene Opus XVI i Bergen og Storfjord i Skodje på Sunnmøre fått innpass.

Fargetonene er delikate og mørke på hotellet i Genève. På de 41 rommene står det fulle skåler med sjokolade. Hver dag klokken seks bankes det på døren: Ønsker vi mer søtt?

Få direktefly

I det tradisjonsrike landet, hvor kvaliteten står i høysetet, skusles det selvfølgelig heller ikke med minibaren. Den er fylt til randen med Hennessy Fine Cognac, champagne fra Veuve Clicquot og det eksklusive Valser-vannet, som tappes i Sveits (men eies av The Coca-Cola Company).

Det har vært en lang reise, selv om strekningen Oslo–Genève er langt kortere i kilometer enn Oslo–Nice. Det går bare direkteruter noen dager fra Norge til Genéve. Etter en forsinkelse i Oslo må vi derfor ta en heseblesende spurt på flyplassen i München for å rekke siste fly til Genève.

En badevekt skriker om å bli gått på. Pulsen, som har falt til normalen, øker brått når tallet passerer 100 og vel så det i en fei, helt til vi skjønner at det er vektenheten pund og ikke kilo den viser. Hotellet er besøkt av gjester fra land hvor pund fremdeles er den gjeldende måleenheten.

Mulig up & coming

Etter frokost tar vi en rusletur i området rundt hotellet som noen kaller Red Light District. Det er ikke en prostituert å se, hvilket jo er tilfellet i Amsterdam. Men bydelen er, med unntak av hovedgaten Rue des Pâquis, lite trivelig å være i, selv på dagtid. Vi sender taxisjåføren fra kvelden før en varm tanke.

Pâquis kan komme som et mer attraktivt område om noen år.

Lyspunktet er vintagebutikken UPTOWN Genève, den første av utallige i byen. Felles for second hand-forretningene er stilrene lokaler og bredt utvalg av ettertraktede merker. Noe annet som er utbredt er låste dører, og ikke bare i denne bydelen.

Restaurant med sosialt ansvar

Vi skal spise lunsj på østsiden av innsjøen i et område som heter Eaux-Vives og som er inntatt av hipsterne og de unge i Genève. På veien passerer vi de klassiske luksushotellene The Ritz-Carlton og Four Seasons som ligger ved munningen til Rhône-elven. En Ferrari står parkert utenfor Four Seasons, og det ligger en Breitling-butikk vis-à-vis.

Restauranten Le Cinquième Jour åpnet i september i fjor. Oversatt betyr det den femte dagen. Det er den italienske kokken Walter el Nagar, kjent som såkalt Mad Chef, som står bak. Fire dager i uken serverer han mat til gourmander som må stille med lommeboken i orden. Den femte dagen i uken åpnes restauranten kun for mindre heldigstilte som får servert samme mat uten å betale for den.

I en åpen kjøkkenløsning med plass til kun tolv personer får vi servert en meny som godt kunne ha stemplet nordisk kjøkken. Den samme kokken står også bak restauranten Fiske Bar, som nettopp serverer skandinavisk mat “og tankesett” på bakkeplan i Ritz-Carlton-hotellet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Felles åpninger: Galleriene og museene i Genèves “SoHo”, som heter Quartier des Bains,  arrangerer felles vernissasjer fire fredager i året.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Felles åpninger: Galleriene og museene i Genèves “SoHo”, som heter Quartier des Bains, arrangerer felles vernissasjer fire fredager i året. Foto: Gauvin@lapetoule.com

Gallerier samordner åpninger

Etter lunsj blir vi satt på en trikk til Quartier des Bains, som ligger sørvest i den gamle bykjernen. Det er dette området i Genève som blir kalt “little SoHo”. Navnet har det fått etter strøket i New York som blant annet er kjent for kunstgalleriene sine.

Det har også Quartier des Bains vært siden starten av årtusenskiftet. I tillegg ligger de to kunstinstitusjonene Mamco – Musée d’art moderne et contemporain – og Centre d’art Contemporain Genève her – og Patek Philippe-museet. Den ettertraktede urmakerprodusenten ble etablert i byen i 1839.

I galleriet Skopia Art contemporain viser de den sveitsiske kunstneren Thomas Huber når Kapital ­Reise er på besøk. Prisene ligger på mellom 4.000 og 47.000 sveitserfranc. I skrivende stund ligger kursen på 9,2 kroner, mot 5,5 for ti år siden.

Det er kanskje ikke overraskende at turistkontoret i byen satser eksplisitt på velstående land, som de rundt Gulfen, et utvalg i Asia, de nordiske landene og Nord-Amerika.

Galleristen viser oss rundt og forteller at galleriene i området har blitt enige om å arrangere fellesåpninger fire helger i året. Da samarbeider de også med restaurantene.

– Vær forsiktig om kvelden i Les Pâquis. Taxisjåfør

Topp sveitsisk hvitvin

Neste stopp på programmet er en trendy restaurant i gamlebyen midt i finansdistriktet, hvor flagship-butikkene til diverse eksklusive merker ligger som perler på en snor. Den heter Chez Philippe, altså “hos” Philippe, en preposisjon som er brukt i mange restaurantnavn.

På egne hjemmesider dukker det opp nok en referanse til New York. Denne gangen er det meatpacking-distriktet de sikter til. Også her er døren låst, og vi må ringe på for å slippe inn. Klientellet er langt mer glamorøst enn i Eaux-Vives, hvor vi spiste lunsj. Et par med mye bling, som ser ut til å komme fra Midtøsten og som det oser cash av, sitter oppslukt i hver sin mobiltelefon.

Kveldens høydepunkt er en hvitvin fra Valais, basert på druetypen Petite Arvine fra produsenten Simon Maye. En tilsvarende vin, men fra produsenten Caves St. Pierre, ligger på 350 kroner på Vinmonopolets hjemmesider. Sveits lager mye god vin, men den er lite kjent utenfor landets grenser fordi lite blir eksportert.

Hipt i Genève

Hipsterområdet Eaux-Vives er et av de livligste områdene i byen. Mange lokale møtes her til en drink eller matbit. I den lille gaten Rue Henri-Blanvalet ligger tre barer verdt et besøk:

L’Atelier Cocktail Club

ateliercocktailclub.ch

The Bottle Brothers

bottlebrothers.ch

Le Garage

capi-ombre.ch/legarage

Vintage-boutiques

Det finnes high-end vintage-butikker i flere områder av Genève. Sjekk åpningstidene.

Boutique Lysianne, Avenue Théodore-Weber 24

COCO and CO, 7 Rue Saint Victor (ligger i bydelen Carouge, litt utenfor)

La Bourse du Luxe, Rue Chausse-Coq 5

UPTOWN Genève, Rue de Monthoux 32

Vintage garde robe, Rue des Chaudronniers 14

Gallerier i Genèves “SoHo”

Fire ganger i året samarbeider galleriene i Quartier des Bains om å åpne utstillinger. Neste “Vernissage Nuit de Bains” er 16. januar neste i 2020. Helgen 16.–17. november arrangeres såkalt Week-end Genève.art.

Laurence Bernard

galerielaurencebernard.ch

Blondeau

bfasblondeau.com

Patrick Cramer

cramer.ch

Ribordy

ribordycontemporary.com/exhibitions-current

Skopia Art contemporain

skopia.ch

“Italiensk” småby

Dag nummer to er satt opp til å besøke bydelen Carouge, som nå har blitt en del av Genève, men som oppleves som en småby eller stor landsby. Bebyggelsen er primært fra 1700-tallet og består stort sett av hus i to eller tre etasjer, små “hemmelige” hager, og virker italienske. Det er heller ikke langt til Italia fra Genève. Fra byen ser man blant annet mot Vest-Europas høyeste fjell Mont Blanc, som ligger på grensen til Italia, men akkurat på fransk side.

I bydelen Carouge har en rekke kunstnere, gullsmeder og andre innen håndverk og design slått seg ned. Mange har også egne utsalgssteder. Det har blant annet Jean Kazes, som vi besøker, og selvfølgelig også må ringe på hos. Han står bak urverket i en gigantisk klokke som er utstilt hos Patek Philippe.

Som en kjempekontrast i Carouge er det bygget fem høyblokker i betong på mellom 16 og 18 etasjer. De heter “Tours de Carouge” og er tegnet av stjerne­arkitetkten Le Corbusier, hvis egnetlige navn var Charles-Edouard Jeanneret. Den sveitsiske arkitekten bygget disse i perioden 1958 til 1973, og Kapital Reise får bli med opp på takterrassen. Bruken av takterrasser for å minske arealet huset opptok, var ett av hans fem prinsipper i husdesign.

Flere av bygningene hans har Unesco-status og befinner seg i nettopp Genève.

Kun én Tesla

Guiden er overrasket når vi møter til avtalt tid. Undertegnede tripper når klokken er kvart over tolv, og vi ennå ikke har kommet til restauranten hvor vi har bord klokken tolv.

– Den er jo bare kvart over, sier hun når vi spør forsiktig.

På Le Lion d’Or er maten mer klassisk. Restauranten er belønnet med en anbefaling i Michelin Guide.

I femtiden tetter trafikken seg og står bom stille en times tid. Vi spotter kun én elbil: en Tesla. Antallet kjøretøy som vasker fortauene hver dag er langt høyere.

Det tar tid før vi blir sultne igjen. Den norske ‘80-tallsklassikeren ostefondue lever selvfølgelig i beste velgående i opprinnelseslandet sitt. Optimalt skal den lages av de to ostene Gruyère som er lagret i to år og Vacherin som har ligget i fem måneder. Forholdet ellers er en desiliter vin til 300 gram revet ost, og hvor en dæsj potetmel gjør susen for tykkelsen på fonduen. Klassikeren serveres mange steder i Genève og gjerne med varianter som sopp, som vi bestiller på en høyde rett ved rådhuset tilbake i gamlebyen i Genève, hvor restauranten fyller seg opp fra halv åtte tiden.

Vi tar en taxi tilbake til hotellet.

Stay away

En brite en den eneste som bryter stillheten på flyplassen idet solen står opp dagen etter. Han prater business og sier til den han prater med at han skal til Zanzibar neste uke. “Kanskje sees vi der”.

På flyet til Zürich, hvor vi må mellomlande for å komme til Oslo, er Breitling “Official On Board Timekeeper”. Til tross for krøkkete reise var Genève vel verdt å besøke, kanskje som en by nummer to eller tre etter at man eksempelvis har vært i Paris ti ganger. Er man i Genève i jobbsammenheng, anbefales det absolutt å ta en ekstra dag. Men sørg for direktefly, stay away fra hotell i Paquis og husk vindtett tøy. Dette er heller ikke en by å dra til hvis du er på budsjett.


Andre leser også: