KapitalReise

Med strålende utsikt over Sør-Atlanteren kan du fra villaen “008 Bond House” i Cape Town i Sør-Afrika nyte late feriedager med egen concierge og luksus på alle kanter. Måltider serveres, butler ordner alt for deg, og vinkjelleren er innholdsrik. Du kan leve livet som milliardær på litt lånt tid. Og den som låner - eller rettere sagt leier - ut villaen er den norske eiendomsmilliardæren Ivar Tollefsen, gjennom hans selskap Fredensborg. Tollefsen er en av flere milliardærer, noen få norske, og en god del flere internasjonale, som leier ut egne luksuriøse feriesteder når de og familien selv ikke benytter dem.

Annonse
Luksus i Sør-Afrika: I Tollefsens “008 Bond House” kan du nyte late feriedager med utsikt utsikt over Sør-Atlanteren
Ivar Tollefsen Finansavisen

64.000 kroner natten

Sørafrikanske Brendan Boyle håndterer denne villaen og en like luksuriøs villa i Cannes for Tollefsen. Han kan fortelle at villaene i Cape Town og Cannes leies ut for solide summer.

I det som åpenbart er høysesongen, i andre halvdel av desember måned, er utleieprisen i utgangpunktet, før eventuelle rabatter, satt til 64.000 kroner natten. Man må da minimum leie villaen i ti dager. Med andre ord må man i praksis altså omtrent være milliardær selv for å ha råd.

– Vi er tilknyttet et nettverk av utleieformidlere innen luksussegmentet verden over. Mer enn 90 prosent av bookingene av disse leilighetene skjer gjennom dette nettverket, forteller Boyle til Kapital Reise.

Festivalklar: Ivar Tollefsens Cannes-villa kan i tillegg til minstetiden på 14 dager også leies for kortere opphold i forbindelse med spesielle happenings i byen, som filmfestivalen.

Cannes-luksus også

Om vinteren i Sør-Afrika, altså når det er norsk sommer, kan man imidlertid komme unna med 15.000 kroner natten og en minsteleie på fire dager.

Boyle ønsker ikke å kommentere om det har vært norske gjester i Tollefsens sørafrikanske villa, men det skal det ha vært etter hva Kapital Reise får opplyst.

Den andre villaen, i Cannes, leies i utgangs­punktet ut enten på månedlig basis, eller for 14 dager om gangen. Her er juli og august naturlig nok høysesong. Og Tollefsen skal da ha 4,5 millioner kroner for én måneds utleie. Ikke rart han har blitt milliardær.

Også her er utsikten, ut over Middelhavet, upå­klagelig. Og eventuelle arkitekturinteresserte gjester kan fråtse i lekre detaljer, når de da ikke serveres årgangsvin fra vinkjelleren, trener på villaens høymoderne treningsrom, plasker rundt i bassenget, eller blir kjørt rundt i Cannes av villaens sjåfør.

 

Leier ut: Kjell Inge Røkke vil når yachten hans er ferdig, leie ut deler av den. Foto: Rev Ocean
Kjell Inge Røkke. NTB scanpix

Ship o’hoi

Også Kjell Inge Røkke skal leie ut sin luksus om ikke altfor lenge. Det skal han gjøre når den nye yachten hans, en underlig kombinasjon av forskningsfartøy og superyacht, er ferdig utrustet og klar for å seile. Røkke og hans familie skal selvsagt benytte den 183 meter lange yachten til egen rekreasjon. Men båten skal også leies ut. Inntil 28 gjester med et mannskap på inntil 54 stykker skal da, enten det er i Middelhavet eller rundt Antarktis, kunne seile rundt og benytte seg av superyachtens mange fasiliteter. Inntektene fra utleien skal pløyes tilbake til driften av yachten, herunder de vitenskapelige toktene.

Priser av en annen verden

Ifølge REV Ocean, selskapet Røkke har dannet for å drive og eie yachten, har man foreløpig ikke bestemt noen priser. Men om man ser på prisene for å leie andre superyachter hvor man kan ha med mellom 20 og 30 gjester, så spenner prisene fra to millioner kroner til godt over ti millioner kroner. Dette er da pr. uke selvsagt.

Det finnes mange rike mennesker i verden, men man kan likevel spørre seg hvem som ønsker å leie en slik yacht til en slik pris. Da skal det i alle fall ikke lukte fisk.

 

Ride, ride vinranke: Alexander Vik tilbyr vinsmaking og ridning, men kanskje helst i omvendt rekkefølge, på sitt lukushotell i Chile.
Alexander Vik Finansavisen

Viks vinresort

En norsktilknyttet milliardær som visstnok har så mange gjester på sitt sted at selv det norske kongeparet angivelig ble avvist i fjor, er Alexander Vik. Han eier et luksushotell plassert midt i Viks vingårder i Chile. Det sier seg selv at det legges opp til mye vindrikking på Viks Chile Retreat. Men innimellom det så kan man også få guidede turer eller leie hester og ri rundt mellom fjellene og vinrankene. Prisene pr. natt for et dobbeltrom varierer veldig nå på tampen av 2019, ifølge nettsidene. Fra rundt 5.000 kroner natten til opp mot 17.000 kroner natten.

Stiv pris: Du må ut med 740.000 kroner natten for Richard Bransons Necker Island. NTB scanpix Todd VanSickle
Richard Branson

Egen øy til leie

I tillegg til noen få norske milliardærer er britiske Richard Branson den rikingen internasjonalt som er mest kjent for å leie ut egen ferieluksus. Bransons øy Necker Island i Karibien har igjen åpnet for å ta imot gjester etter å ha blitt herjet av orkan for et par år siden. Det koster 77.500 dollar, tilsvarende 740.000 kroner, natten å leie Bransons øyparadis. Branson skal som 18-åring ha kjøpt øya for 320.000 dollar tilbake i 1978. Blant berømte leietagere finner vi Barack og Michelle Obama, prinsesse Diana, Mariah Carey, Kate Moss, samt Google-medgründer Larry Page. Så igjen. Om du skal feriere som en milliardær så bør du enten kjenne en, eller være en selv.


Andre leser også: