KapitalReise

Philadelphia er Benjamin Franklins og den amerikanske uavhengighetens by. Den er byen som har fått en cheesesteak oppkalt etter seg – sandwichen som Rocky Balboa i filmen med samme navn styrket seg med på Pat’s. Og ja, selvfølgelig er den Rockys by – antihelten som på veien til stjernestatus løp opp de 72 trappetrinnene til Philadelphia Museum of Art. Knapt noen annen filmlokasjon har en status som kan matche The Rocky Steps. Bare spør alle de som valfarter for å ta de samme trinnene og la seg hylle med utsikt hele veien nedover Benjamin Franklin Parkway.

Annonse

Mellom to elver

Philadelphia er med sine 1,5 millioner innbyggere den klart største byen i staten Pennsylvania, men den har ikke status som hovedstad. Den æren tilfaller langt mindre Harrisburg, som til gjengjeld huser en av USAs største travauksjoner i november.

Sammenlignet med hektiske New York og bilgale Los Angeles virker Philadelphia forbløffende liten og kompakt. Den delen som er verdt å besøke for oss langveisfarende ligger pakket inn mellom elvene Delaware og Schuylkill, og det skiller bare to–tre kilometer mellom de to vannveiene. Schuylkill er forresten en sideelv til den langt større elven, som også er grenseelv mellom Pennsylvania og nabostaten New Jersey.

Les også

Ekspedisjon Grønland:

78 grader nord med Fram

Innbyggerne i storbyen kjører gjerne over en av broene fordi bensinprisene er lavere i New Jersey, og det er de fortsatt selv om skattene i nabostaten ble satt opp med nesten ti prosent i høst.

For å komme helt ned til museet med alle trappetrinnene må vi plusse på enda en kilometer, men avstandene er fortsatt innenfor rekkevidde til fots. Alternativet er Phlash, bussene som passerer alle de viktigste punktene på flere ruter gjennom byen. Uansett er Philadelphia nesten flat som en pannekake – bortsett fra trappene da selvfølgelig.

Kompakt storby: Philadelphia er USAs sjette største by med 1,5 millioner innbyggere, men tilreisende kan enkelt besøke de viktigste attraksjonene til fots.I enden av Benjamin Franklin Parkway ser vi byens rådhus. Foto: NTB/Shutterstock

I kø for en klokke

Og det var altså her det hele begynte. Man slipper ikke unna historien når man besøker Philadelphia, og sporene etter den posisjonen byen hadde i revolu- sjonsårene er svært tydelige. Det meste er samlet innenfor noen få kvartaler i gamlebyen – The Old City.

Her ble uavhengighetserklæringen underskrevet i 1776, skriftet som Thomas Jefferson har fått æren for og som fastslår at “all men are created equal” – da selvfølgelig med unntak av fattige menn, kvinner og slaver.

Reise:

Det går ingen direktefly fra Norge til Philadelphia. Hvis man vil begrense seg til ett stopp underveis, kan man velge blant flere selskaper som flyr via enten Frankfurt eller Heathrow. Den korteste av disse rutene tar tretten og en halv time. Et alternativ kan være å ta toget fra Penn Station i New York. Amtrak tar mellom 61 og 201 dollar for enveisbilletter.

Frihetsklokken – Liberty Bell – ringte inn for å varsle byens innbyggere om at noe stort var på gang, og noen år senere ble også den amerikanske grunnloven – The Constitution – vedtatt i Philadelphia.

Independence Hall er huset hvor en statue av George Washington tar imot oss på utsiden. På innsiden kan vi vandre fra rom til rom i fotsporene til delegatene fra de tretten statene som for aller første gang var samlet for å gjøre Amerika stort …

Les også

Yoga retreats – luksusreise for kropp og sjel:

Tid for timeout

Nærmest tvers over gaten har Liberty Bell fått et nytt hjem. Bak glassveggene ser vi den et tonn store klokken som hver dag får besøk av en uendelig strøm med turister – de som gidder å stå i køen. Det er gratis inngang til et av de mest populære fotoobjektene i byen, og det betyr at man risikerer å måtte tilbringe en lang time sammen med de vanlige gruppene av japanske eller kinesiske besøkende.

Turistmål i særklasse: Men er det statuen av Sylvester Stallone – alias Rocky Balboa – eller Museum of Art i bakgrunnen som lokker flest reisende til Philadelphia. Foto: J. Smith for GPTMC

Med denne bakgrunnen ville det vært helt naturlig å kalle opp en av gatene i gamlebyen etter multitalentet. Men de små og trange smugene måtte gi tapt for den brede avenyen i den andre enden av byen. Benjamin Franklin Parkway knytter sammen sentrum av Philadelphia med den grønne Fairmount Park nede ved Schuylkill – den andre elven som rammer inn byen.

Les også
– Sammenlignet med hektiske New York og bilgale Los Angeles virker Philadelphia forbløffende liten og kompakt.

Det går fint å ta en spasertur gatelangs, og underveis kan man stikke innom noen av museene som dominerer gatebildet. Gatens forbilde er Champs-Elysées, men der avenyen i Paris i første rekke handler om mat og shopping, er det kunsten og museene som regjerer i Philadelphia. Barnes Foundation og Rodin Museum er bare et par av alternativene å velge mellom før man ender ved foten av trappene som går opp til Museum of Art.

Der nøyer nok de fleste seg med å tråkke opp i Rockys fotspor, og stå i enda en kø for å bli tatt bilde av ved siden av The Rocky Statue, men selve museet kan også by på en imponerende samling av 240.000 objekter. Alle disse henger neppe på veggene til enhver tid, men på innsiden kan museet friste med klassikere som Matisse, van Gogh, Picasso, Cezanne og Salvador Dali.

Men ikke gjør vendereis ved museet. Noen skritt videre ligger parken der husene i Boathouse Row lyser opp elven om kvelden og der den lokale roklubbens båter har sine daglige treningsøkter.

Tøff konkurranse: Gatehjørnene i Philadelphia er fulle av kafeer som selger Philly cheesesteaks. Pat’s og Geno’s er to rivaler som ligger tvers overfor hverandre i 29E Passyunk Avenue. Foto: Visit Philadelphia

Oksekjøtt og smeltet ost

Med Phlash og en bussbillett til to dollar er vi raskt tilbake i sentrum der vi fortsatt ikke har forsøkt oss på byens kulinariske spesialitet – en cheesesteak.

– Det handler rett og slett om en sandwich fylt med oksekjøtt i strimler, smeltet ost og løk.

En av de viktigste oppgavene til en concierge på hotellene i Philadelphia – uansett størrelse og pris-klasse – er å anbefale den eller de beste stedene for å innta den berømte sandwichen. For det handler rett og slett om en sandwich fylt med oksekjøtt i strimler, smeltet ost og løk.

Les også

I møte med andre kulturer:

Kommer man lenger med slips?

Pat’s King of Steaks er stedet for Rocky-fansen, men Jim’s Steak og Steve’s Prince of Steaks opererer langt oftere i anbefalingene fra hotellene. Jim’s ligger like i nærheten av gamlebyen, og Steve’s kan vi nå finne på fem forskjellige steder i byen. Dalessandro’s ligger litt utenfor sentrum, mens Ishkabibble’s holder til på hjørnet av South Street og 4th Street.

Å orientere seg i Philadelphias gater er like lett som i New York. Gatene går også her nærmest i et perfekt rutenett. Mellom elvene har gatene navn som Lombard Street eller Arch Street, og disse krysses av 1st til 33rd Street. Unntaket fra tallrekken er Broad Street, gaten hvor vi finner byens rådhus – City Hall – der den krysser Market Steet, en annen av byens hovedgater.

Klokken ringer for deg: Liberty Bell er et must når man besøker Philadelphia, og etter å ha stått i kø en halvtimes tid går turen ut i smågatene i The Old City. Foto: Visit Philadelphia

Fra Rådhuset er det enkelt å finne frem til gamlebyen, bare følg Market Street østover til gatebildet åpner seg ved 6th Street.

Den som har tatt veien via New York, og sett byen brette seg ut fra toppen av Empire State Building, kan få det samme overblikket i Philadelphia på toppen av One Liberty Observation Deck. Like ved Market Street går heisen opp 57 etasjer i tårnet som også kalles Philly From The Top.

Derfra har man utsikt i alle retninger, for eksempel ned til Reading Terminal Market på den andre siden av Rådhuset. Der skal det være over 80 små og store boder å velge mellom som tilbyr både lokale og globale kulinariske alternativer. De tradisjonelle kinesiske nudlene, italienske pizzaer og mexsicansk taco blir der linet opp ved siden av crepes, østers og skalldyr. I tillegg får man bøker, blomster og selvfølgelig fudge i alle former og farger.

Grenseelven lokker: Langs Delaware kan man teste en av restaurantene på Spruce Street Harbor Park. På den andre siden av elven ligger Pennsylvanias nabostat New Jersey. Foto: M. Edlow for Visit Philadelphia

Ørnene flyr høyt

For sportsinteresserte er Philadelphia også vel verdt et besøk. Byen har lag i alle de fire “store” ameri-kanske idrettene hockey, basketball, baseball og fotball – den amerikanske selvfølgelig.

Det fine med disse idrettene er at de overlapper hverandre, det er alltid sesong for minst en av dem. I skrivende stund er den amerikanske fotballsesongen godt i gang, med regjerende Superbowl-mester Philadelphia Eagles som byens kronede stolthet. Nå har starten på årets sesong ikke vært like vellykket, men det er lenge til denne sesongen avsluttes i Atlanta neste år. Sesongen er også så vidt i gang for hockeylaget Philadelphia Flyers og basketballaget 76ers – eller bare Sixers. Begge disse to lagene spiller sine hjemmekamper på Wells Fargo Center helt syd i byen, en arena som tar cirka 20.000 tilskuere.

Les også

Off piste i Les Ménuires:

Alpenes glemte skiperle

Alle de fire lagene har faktisk samlet seg i det samme området. Eagles kan ta imot 70.000 tilskuere på Lincoln Financial Field tvers over gaten fra Wells Fargo Center, mens baseballaget Philadelphia Phillies tar imot 43.000 tilskuere på Citizen Bank Park ytterligere et lite steinkast unna.

Og de mest typiske ostene man bruker i en Philly cheesesteak er American Cheese, Cheese Whiz eller Provolone. De to første er ikke særlig utbredt her i landet, og i norske oppskrifter ser vi også ofte at Provolone blir erstattet med Mozzarella.

Men da får vi klar melding fra lokalbefolkningen: – Da er det bare en steaksandwich med ost, ikke en Philly cheesesteak.


Andre leser også: