KapitalIndeks

Næringslivets mektigste

Kapital-redaksjonen har tidligere erfaring med å bl.a. kåre Norges mektigste kvinner og de 50 mektigste i næringslivet, og de samme prinsippene som vi har brukt ved utarbeidelsen av disse listene, har vi også benyttet oss av når vi nå for første gang har utarbeidet en fullstendig oversikt over de 100 mektigste i næringslivet, forøvrig den første listen som tar for seg den reelle maktfordelingen mellom kvinner og menn i det norske næringslivet. I Kapital definerer vi makt som muligheten til å påvirke. Dvs. å kunne være med på å bestemme og oppnå resultater. De som har makt i denne forstand, blir vurdert til listen. Vår maktdefinisjon omfatter også de som evner og tør å ta avgjørelser mot andres vilje. Kapital-redaksjonen legger mye prestisje i å gi gode svar og fremstille listen så “riktig” som mulig, men vi kan ikke sette to streker under noen av navnene på listen. Her handler det om skjønnsakrobatikk, og en annen jury ville sikkert ha kommet til mange andre konklusjoner. Vi tør likevel påstå at listen, slik den nå foreligger, er den mest komplette over maktfordelingen i norsk næringsliv. Og hovedhensikten med listen – å rette søkelyset på hvem som faktisk har mest makt i næringslivet – mener vi blir godt ivaretatt slik listen nå foreligger.

2018

# Navn Stilling Sektor
1 Rune Bjerke Konsernsjef i DNB

Under Rune Bjerkes ledelse utvider DNB stadig hva en bank skal være, med ambisjoner om å være til stede i stadig flere sammenhenger for sine 2,1 millioner privatkunder. Sammen med 200.000 bedriftskunder gjør dette at Bjerke holder på førsteplassen som næringslivets mektigste. Bjerkes politiske bakgrunn ble lenge regnet som mye av bakgrunnen for hans suksess, men selv mener han det er mer en belastning å ha politikerstempelet på seg etter så mange år som kapitalist og bankmann.

Les mer
1960
Født
2 Eldar Sætre Konsernsjef i Equinor Olje og energi

Ingen klarte å uttale det nye navnet riktig på første forsøk, og få skjønte hvorfor Statoil trengte å bytte navn. Men Stat..., unnskyld Equinors konsernsjef, Eldar Sætre, fikk viljen sin i vår. Det ligger ikke ubetydelig makt bare i få presset igjennom det navneskiftet. Men det aller meste av Sætres makt kommer selvsagt gjennom den enorme investerings- og innkjøpsmaskinen Stat ... Equinor er på norsk sokkel. Sætre har vært ansatt i Equinor siden 1980, og er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen.

Les mer
1956
Født
3 Kjell Inge Røkke Hovedeier og styreleder i Aker Olje og energi

Att verka, men inte synas”. Etter først mange, mange år i medienes rampelys har Røkke de siste årene lykkes med å leve opp til sitt motto, som han har lånt/rappet fra svenske Wallenberg. Røkke er nå nær usynlig utad, men jobber som før med store planer – og tar strategiske og finansielle grep som ingen andre kan. Få, om noen andre, i norsk næringsliv har satset så mye på at det er oljen som skal bli “den nye oljen”. Aker BP utgjør alene over halvparten av eiendelene i Røkkes investeringsselskap Aker.

Les mer
1958
Født
4 Knut Hartvig Johannson Styreleder og eier av A-aksjer i NorgesGruppen Handel

Han fyller 81 i august i år, men Knut H. i den mektige Johannson-familien holder stadig på posisjonen som styreleder og pater familias. Johannson-familiens hovedselskap NorgesGruppen kontrollerer 43 prosent av dagligvarehandelen i Norge, og øker stadig. Og det i en slik grad at det også stadig kommer mer eller mindre gode forslag ut i offentligheten om hvordan man best kan bremse NorgesGruppen. Men hittil har Johannson lobbet bra mot alle disse angrepene.

Les mer
1937
Født
5 John Fredriksen Gründer og eier i Hemen Holding Shipping

Han er Norges desidert rikeste gjennom en årrekke. Eierskap i store og viktige selskaper, også i norsk fiskeoppdrett, kombinert med likviditet til å kjøpe mer, gjør Fredriksen svært mektig. Men som skatteflyktning (og endog formelt kypriot) er det begrenset hvor mye han selv i det hele tatt kan være i Norge. Har et anstrøk folkelighet via sin bakgrunn fra Etterstad og sine tidligere investeringer i Vålerenga, men har ennå ellers begrenset politisk goodwill.

Les mer
1944
Født
6 Odd Reitan Gründer og eier av Reitangruppen Handel

Sønnene driver mye av den daglige driften, men far Odd, som sitter på A-aksjene, bestemmer til slutt. Med Rema har han betydelig makt i det norske dagligvaremarkedet, og med masse kiosker og stadig mer eiendom kommer far Odd, av Kapital rangert som Norges nest rikeste person med en formue på 48 milliarder kroner, langt opp på maktlisten i år også.

Les mer
1951
Født
7 Olav Thon Gründer og styreleder i Olav Thon Gruppen Eiendom

Det at Olav Thon for noen år siden gav bort aksjer til en verdi av over 25 milliarder til en egen stiftelse, har ikke hatt noe å si for hans maktposisjon i Norge. Han jobber på som en evighetsmaskin, og gjennom konstruksjonen av stiftelsen vil han endog ha stor makt også lenge etter sin død. For den stiftelsen som er satt opp for å vare evig (ingen stiftelser gjør dog det i praksis), vil påvirke norsk byutvikling mer enn de fleste i tiår fremover.

Les mer
1923
Født
8 Sigve Brekke Konsernsjef i Telenor Telekom

Han kom ekstremt skjevt ut fra hoppkanten med CV-saken, milliardtap etter investeringer i India, og en katastrofal førsteinvestering rent renommémessig i teknologiselskapet Tapad. Men Brekke har også vist evne til å holde seg stående, spesielt i maktkampen med styreleder for to år siden. Vil han klare å stå løpet helt ut? Det ligger hele tiden en uforløst spenning rundt hva som blir det neste rundt Brekke, som leder Norges viktigste teknologiselskap.

Les mer
1959
Født
9 Johan H. Andresen Ferd-eier Finans

Han har vist en imponerende evne til å få fokus på sitt sosiale engasjement, samtidig som den verdijusterte egenkapitalen, les Andresen-familiens rikdom, eser ut langt mer i det stille. Få andre investorer på Andresens nivå i Norge har en så veldiversifisert portefølje av investeringer. Det gir ham, som styreleder og eier av A-aksjene I Ferd, makt i mange bransjer, samtidig som risikoen for å gå på en kjempesmell begrenses. Leder også Oljefondets etikkråd.

Les mer
1961
Født
10 Svein Richard Brandtzæg Konsernsjef i Norsk Hydro

Industriarbeidsplasser i tusenvis og kraftverk i terawatt-klassen i Norge. Brandtzæg leder en tradisjonstung bedrift, med stor personlig troverdighet, i Norge. Men i Brasil er derimot både Hydros og Brandtzægs renommé langt mer frynsete etter utslippene der. Utslippsskandalen har vært vanskelig å håndtere, og det å ikke bli trodd av brasilianerne har gått hardt inn på Hydro-sjefen. Samtidig har konsekvensene av utslippene gått hardt ut over Hydros regnskaper.

Les mer
1957
Født
11 Petter Anker Stordalen Gründer og eier i Strawberry Group Hotell/Reiseliv

Han får aldri ro i kroppen, ser det ut til. Selv om milliardene hans ligger i hotellimperiet Choice, bruker han tid og krefter på nytt forlag og PR-byrå, ting som aldri vil bli mer enn bittesmå jordbær i Stordalens kurv. Nå satser han endog på å bli Norges podcast-stjerne. Fikk nylig igjennom et nytt hotell på Solli plass, mot manges motstand. Benytter en cocktail av energi, personlig sjarme og et proft hotell­konsern til å få det som han vil.

Les mer
1962
Født
12 Svein Tore Holsether Konsernsjef i Yara Industri

Holsether overtok sjefsjobben i Yara i 2015. Da hadde en av tidenes største norske korrupsjonsskandaler rammet selskapet. Nå sliter Yara mest med fallende omsetning og kraftig fallende resultater, og Holsether selv merker det også på bonuskutt. Men Yara er fortsatt Norges tredje største selskap i omsetning. Det delvis statseide gjødsel- og kjemikalieselskapet, i sin tid utskilt fra Hydro, regnes på et vis fortsatt som norsk “arvesølv”.

Les mer
1972
Født
13 Stein Erik Hagen Gründer og eier i Canica, Orkla Industri

Hagen var i mange år en av næringslivets fremste maktspillere. Han har fortsatt mye makt, men virker også å ha funnet ”sin plass” som styreleder og hovedeier i Orkla. Han lever nå mer det gode liv, med ny kjæreste blant annet. De eneste han fortsatt slåss mot er favorittmotstanderne Johannson-familien og NorgesGruppen. Det er nå nesten mer spennende om Hagen får vise frem sin kunst på ulike offentlige arenaer, enn hvordan han gjør det i businessen.

Les mer
1956
Født
14 Svein Støle Gründer og og hovedeier Pareto-gruppen Finans

Norges meglerkonge er, som vi må innrømme å ha skrevet før, beviset på hvor langt man kan komme her i verden bare man starter yrkeskarrieren som Kapital-journalist. Støle er mangemilliardær, hovedeier i finanskonsernet Pareto og ikke minst en skikkelig doldis utenfor de innviddes kretser. Pengemaskinen Pareto driver kapitalinnhenting, prosjektfinansiering, kapitalforvaltning, bank og forsikring, og dro inn 1,3 milliarder før skatt i fjor.

Les mer
1963
Født
15 Snorre Storset Administrerende direktør Nordea Norge Bank og finans

Storset trådte inn i makteliten i norsk næringsliv da han ble administrerende direktør for Nordea Norge i 2016. Han leder også hele Nordeas spare- og investeringsområde, Wealth Management, og sitter i Nordeas konsernledelse. Nordea Norge er landets nest største bank og erklært hovedkonkurrent til DNB. Men at DNB-Bjerke er kongen, og Storset bare prins, ble veldig tydelig da Nordea måtte gi opp MobilePay og krype til Vipps-appen i fjor.

Les mer
1972
Født
16 Bjørn Kjos Gründer, eier og konsernsjef i Norwegian Finans

Jagerflyver og jurist Kjos har tatt store sjanser fra han etablerte flyselskapet Norwegian i 1993. Lavprisselskapet greide imidlertid å bli hovedutfordrer til SAS, og ekspanderer over hele verden, noe som har gjort Kjos til en mye omtalt og mektig norsk næringslivsleder, også internasjonalt. Kjos spiller vanligvis høyt, og Norwegian-styret avviste i vår beileren AIG to ganger.

Les mer
1946
Født
17 Karl Johnny Hersvik Konsernsjef Aker BP Olje og energi

Hersvik er Kjell Inge Røkkes viktigste mann på norsk sokkel. Han ble toppsjef i det som tidligere het Det norske oljeselskap i mai 2014. Hersvik kom da fra stillingen som forskningssjef i Statoil. Siden han fikk jobben, har aksjonærverdiene mangedoblet seg. I fjor sommer ble Hersvik tildelt prisen som “årets oljemann” av Society of Petroleum Engineers, og i Akers årlige aksjonærbrev i fjor ble han kalt for en “plagsom klegg og samtidig en inspirator” av Kjell Inge Røkke, som åpenbart er svært fornøyd.

Les mer
1972
Født
18 Geir Inge Stokke Konsernsjef COOP Handel

Stokke leder et selskap som snart har 30 prosent av norsk dagligvarebransje. Coop er videre blant de største aktørene i landet innen eiendom. Alle Coop-kjedene har for tiden organisk vekst. Selv startet Stokke som butikksjef for Coop Mega Holmlia i 1992. I 1994 ble han assisterende kjedesjef for Coop Mega, før han gikk videre til Tine og Inkognito. I 2003 kom Stokke tilbake til Coop og ulike direktørstillinger. I 2015 ble han øverste sjef for Coop Norge.

Les mer
1966
Født
19 Sverre Thornes Konsernsjef KLP Finans og forsikring

Thornes leder Norges største livsforsikringsselskap, som skal trygge 900.000 kommuneansattes alderdom og uførhet økonomisk. Som en investor med 652 milliarder kroner i eiendom, rentepapirer og aksjer er KLP en viktig aktør i næringslivet. KLP driver også bankvirksomhet. Thornes har vært konsernsjef i KLP siden 2008. Før det var han konserndirektør med ansvar for livsforsikring, og fra 2001 til 2006 ledet han KLP Kapitalforvaltning. Han kom til KLP som renteforvalter i 1995.

Les mer
1960
Født
20 Sigurd E. Thorvildsen Konsernsjef AWilhelmsen Shipping

Thorvildsen er ikke av de mest synlige konsernsjefene i norsk næringsliv, men styrer en familieformue på over 35 milliarder kroner, herunder en eierpost i cruiserederiet RCCL, eiendomsselskapet Linstow, Awilco LNG, Awilco Offshore og Power-kjeden. Awilhelmsen eies av Arne Wilhelmsen med familie og Margaret Garmann. Siviløkonomen Thorvildsen, som også har en tidligere karriere som skipsmegler, figurerer jevnlig på lister over Norges best betalte toppsjefer.

Les mer
1965
Født
21 Peter Ruzicka Konsernsjef i Orkla

Både Ruzicka og forgjengeren Korsvold har rendyrket Orkla slik at selskapet ikke lenger er den maktbasen, med finansielle eierposter, krysseierskap og styreposisjoner, som det i sin tid var. Men det er fortsatt mye makt i å lede landets største merkevareprodusent. Under Ruzickas ledelse de siste fire år er den underliggende veksten tilbake i Orkla. Ruzicka har helt siden studiene jobbet for Orklas dominerende aksjonær Stein Erik Hagen, og nyter hans fulle tillit.

Les mer
1964
Født
22 Arne Sigve Nylund Norgessjef Equinor Olje og energi

Samme hvor mye Equinor satser i utlandet og innen fornybar energi, så dominerer norsk sokkel. Der er det Nylund som styrer butikken som konserdirektør for utvikling og produksjon. Nylund er i spissen for tildeling av kontrakter for mange titalls milliarder for utbyggingene av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen og Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Ingeniøren har siden 1987 hatt flere lederstillinger i konsernet. Før det jobbet Nylund også noen år i Mobil.

Les mer
1960
Født
23 Øyvind Eriksen Konsernsjef Aker Industri

Den tidligere BA-HR-advokaten er Kjell Inge Røkkes nærmeste, og mektigste, medarbeider. Sammen utgjør de et formidabelt team, der de ikke er redde for å gå løs på hele næringer for å restrukturere og endre. Eriksen er styreleder i både Aker Solutions, Aker BP og Aker Kværner Holding. Eriksen og Aker har finansielle muskler, og kjøpte nylig oljeressurser på størrelse med Johan Castberg-feltet utenfor Ghana, gjennom Aker Energy.

Les mer
1964
Født
24 Rolv Erik Ryssdal Konsernsjef i Schibsted

Ryssdal tok over som leder for Norges største mediekonsern etter Kjell Aamodt i 2009. Han hadde da klatret i Schibsted-systemet gjennom hele nittitallet og kom fra jobben som sjef for Classified Media, den internasjonale suksessen til Schibsted innen rubrikkannnonser. Schibsted-lederen har fått kritikk etter at han i fjor høst presenterte en ny ledergruppen på 13, der bare tre var kvinner.

Les mer
1962
Født
25 Berit Svendsen Utenlandssjef i Vipps Næringsliv

Hun nådde ikke til topps i kampen om konsernsjefjobben i Telenor, men er uansett den mektigste kvinnen i norsk næringsliv. I 2017 fikk hun også ansvaret for hele Skandinavia, så nå er hun ikke lenger bare sjef for Telenors virksomhet i Norge. Svendsen står antagelig klar til å rykke opp den dagen Sigve Brekke trer til side. Hun sitter for øvrig i styret for DNB, men avslo nylig gjenvalg som styremedlem i SAS.

Les mer
1963
Født
26 Odd Arild Grefstad Konsernsjef Storebrand Bank og finans

Grefstad har sittet som konsernsjef siden 2012. Han fremstår stadig mer selvsikker på at han er mannen som kan “make Storebrand great again,” og de to siste årene har forvaltningskapitalen i Storebrand vokst fra 570 til 707 milliarder kroner. Grefstad har jobbet i Storebrand siden 1994, blant annet som revisjonssjef, konsernkontroller og konserndirektør for økonomi og finans.

Les mer
1965
Født
27 Helge Leiro Baastad Konsernsjef Gjensidige Handel

Baastad leder Norges største skadeforsikrer, som brer om seg i finansbransjen. Siste skudd på stammen er Gjensidige Bolighandel, der forsikringsgiganten går i konkurranse med eiendomsmeglerbransjen og aktører som Protector og Help. Baastad begynte i Gjensidige i 1998 som direktør for privatmarkedet, og ble i 2000 en del av konsernledelsen før han ble toppsjef i 2003.

Les mer
1960
Født
28 Remi Eriksen Konsernsjef DNV GL

DNV GL er et av verdens ledende klassifikasjons- og risikohåndteringsselskaper. Stiftelsen Det Norske Veritas kjøpte ut sin tyske partner Mayfair for 12 milliarder kroner rett før nyttår og samlet dermed all makt på Høvik. Eriksen ble ansatt i selskapet i 1993. Fra 2006 har han hatt ulike ansvarsområder som medlem av selskapets konsernledelse, og fra 2015 som konsernsjef.

Les mer
1967
Født
29 Ole Robert Reitan Eier og styremedlem i Reitangruppen Handel

Ole Robert Reitan er administrerende direktør i Rema 1000. Han er utdannet ved Norges Markedshøyskole og er tidligere markedssjef i Rema 1000 Norge og adm. direktør i Reitan Narvesen og Reitan Handel. Familien satt igjen med en milliard i driftsoverskudd fra Rema-butikkene i Norge i fjor. Etter mislykket bestevennstrategi, som medførte både mye støy og kritikk, falt markedsandelen tross alt bare med 0,99 prosent til 23,4 prosent i fjor.

Les mer
1971
Født
30 Magnus Reitan Eier og styremedlem i Reitangruppen

Magnus Reitan er administrerende direktør i Reitan Convenience, et av Europas største servicehandels­selskaper. Lillebror Reitan har tidligere vært finansdirektør i Reitangruppen, administrerende direktør i Reitan Invest og administrerende direktør i Allegro Finans. Omsetningen i Reitan Convenience, deriblant Narvesen og 7-Eleven i Norge, ligger et godt stykke under Rema 1000s, men marginene er høyere, og driftsresultatet krøp over en halv milliard i 2017.

Les mer
1975
Født
31 Christian Ringnes Eiendomsinvestor Eiendom

Jobben som administrerende direktør i Eiendomsspar i 1984 ble starten på et økonomisk eventyr for både Ringnes og medaksjonærene. Eiendomsporteføljen, inkludert andeler i felleskontrollerte selskap, har vokst fra 430 millioner kroner til over 29 milliarder siden da, og eierne har fått en avkastning på ca. 17 prosent i året. Det gjør at alle lytter når Ringnes åpner munnen om eiendomssmarkedet. Hovedsatsingen Victoria Eiendom har flere attraktive eiendommer i Oslos beste strøk.

Les mer
1954
Født
32 Geir Petter Isaksen Konsernsjef Vygruppen, skal slutte der. Styreleder i Yara

NSB-sjefen ble nylig valgt til styreleder i gjødselselskapet Yara etter å ha sittet i Yara-styret siden 2013. Isaksen er dessuten nestformann i arbeidsgiverforeningen Spekter. Han ble ansatt som konsernsjef i NSB i 2011, etter å ledet fiskeforprodusenten Cermaq siden 1996 (tidligere Statkorn), der han stod i spissen for omfattender restrukturering og børsnotering. Han har tidligere vært Norges Bondelags representant i Brussel og er utdannet landbruksøkonom fra Norges Landbrukshøgskole (nå NMBU).

Les mer
1954
Født
33 Dag Mejdell Styreleder Norsk Hydro, SR-bank og Vygruppen Olje og energi

Mejdell startet sin karriere i kjemidivisjonen i Dyno. Da Dyno ble tatt av børs i 2000, ble han konsernsjef i Dyno Nobel, en stilling han hadde inntil han ble utnevnt som konsernsjef i Posten Norge i 2006. Mejdell sa opp i Posten i 2016 for å bli styreproff. Han er for tiden også styreleder for International Post Corporation, Sparebank 1 Sr-bank og Telecomputing, samt nestleder i styret i SAS.

Les mer
1957
Født
34 Runar Hollevik Konsernsjef i Norgesgruppen Handel

Hollevik ble konsernsjef i 2016. Dermed ble han også sjef for omtrent halvparten av den maten nordmenn putter i seg. Han kom til Norgesgruppen i 2000. Siviløkonomen fra BI ble adm. dir. for grossistvirksomheten Asko og en del av konsernledelsen fra 2008. Dagligvaremarkedet som helhet vokste med 1,1 prosent i fjor, mens Norgesgruppens kjeder vokste med 3,1 prosent.

Les mer
1968
Født
35 Helge Lund Styreleder i BP

Den tidligere konsernsjefen i Statoil blir om få måneder ny styreleder i olje- og gassgiganten BP, tidligere British Petroleum. Lund begynner i styret som “påtroppende” 1. september og blir offisielt utnevnt som styreleder 1. januar 2019. Han vil ha base i London. Lund har trukket seg fra styrevervet i oljeservicegiganten Schlumberger, men vil fortsette som styreleder i den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk. Lund var en kort periode mellom 2015 og 2016 konsernsjef i BG Group.

Les mer
1962
Født
36 Helge Arvid Møgster Gründer, hovedeier Austevoll Seafood og DOF Sjømat

Helge Møgster er styreleder i offshorerederiet DOF og famileforetaket Laco, samt styremedlem i Austevoll Seafood. Møgster-familien fra Austevoll sitter via konsernet Laco – direkte og indirekte – med kontrollen i tre børsnoterte selskaper: DOF, Austevoll Seafood og Lerøy Seafood, med samlet omsetning på 46 milliarder kroner og 10.000 arbeidsplasser verden over. Aksjonærlisten i Laco består i dag av Helge og fire barn, samt hans søsken med etterkommere.

Les mer
1953
Født
37 Gustav Witzøe Konsernsjef og hovedeier i Salmar Sjømat

Witzøe er gründeren som gjennom et konkursbo med én konsesjon for lakseoppdrett og et slaktnings- og bearbeidingsanlegg, etablerte Salmar i 1991. Selskapet er i dag en av verdens største lakseprodusenter. Gjennom Kverva forvalter ingeniøren fra Oslo tekniske skole en rekke andre eierposter i sjømatselskaper med samlet verdi på ca. fem milliarder kroner. Han overførte nesten alle sine aksjer i Kverva til sønnen Gustav Magnar Witzøe i 2013, men sitter fortsatt på kontrollen.

Les mer
1953
Født
38 Hugo Maurstad Partner i Altor Finans

Altor har vært det mest aktive og gjort det best av de svenske PE-husene i Norge de siste årene, med investeringer som Lindorff, Helly Hansen og Elixia, som fusjonerte med Sats. Maurstad er den store stjernen i Altor. Den tidligere McKinsey-konsulenten har formelt flyttet til Sveits, men gikk inn i styret til Skandiabanken etter Altors kjøp av 25 prosent for et par år siden. Etter noen litt tunge år, peker pilene nå opp for SatsElixia og Maurstad har varslet at man vil vurdere en børsnotering.

Les mer
1965
Født
39 Alf-Helge Aarskog Konsernsjef i Marine Harvest

Alf-Helge Aarskog har siden 2010 vært konsernsjef i John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest, verdens største produsent av oppdrettslaks og det syvende mest verdifulle selskapet på Oslo Børs. Aarskog kom fra stillingen som konsernsjef i Lerøy Seafood. Han har også vært produksjonssjef i Fjord Seafood, et selskap som senere ble fusjonert med Marine Harvest. Aarskog har en master i akvakultur fra Universitetet i Agder.

Les mer
1967
Født
40 Daniel K. Siraj Konsernsjef Obos Eiendom

Siraj ble utnevnt som konsernsjef i Obos i 2015. Før det jobbet han som visekonsernsjef i det som er Norges største boligbyggelag og boligforvalter. Han har også hatt en rekke andre lederstillinger i konsernet. Siraj er for øvrig nestleder i styret i den børsnoterte entreprenøren AF Gruppen, der Obos er største aksjonær. Siraj ble ferdigutdannet jurist i 2001 fra Universitetet i Oslo. Han var byrådssekretær i byrådsavdelingen for næring og byutvikling i Oslo kommune fra 2000 til 2004.

Les mer
1975
Født
41 Christian Rynning-Tønnesen Konsernsjef Statkraft Energi

Rynning-Tønnesen har vært konsernsjef i Statkraft, Norges største og Nordens nest største kraftprodusent, siden 2010. Realisering av store gevinster på havvind har gitt Rynning-Tønnesen et solid fundament for å investere slik at Statkraft befester posisjonen som ledende på fornybar energi i Europa. Tidligere var sivilingeniøren fra NTNU konsernsjef i Norske Skog fra 2006 til 2010, og konserndirektør for finans og økonomi i Norske Skog fra 2005 til 2006. Rynning-Tønnesen hadde en rekke ledende stillinger i Statkraft i perioden 1992 til 2005.

Les mer
1959
Født
42 Ole Ertvaag Sjef for HitecVision Olje og energi

Gründeren fra Madla var med på å grunnlegge PE-fondet HitecVision sammen med Jon Gjedebo og Ola Sætre. Ertvaag satser friskt, og de neste fem årene skal fem HitecVision-eide selskaper investere 95 milliarder kroner. Forvaltningskapitalen i fondene, som spesialiserer seg på oljerelaterte investeringer, fortsetter å øke. Fjorårets store hendelse var oppkjøp på norsk sokkel for nærmere åtte milliarder kroner gjennom HitecVision-eide Point Resources.

Les mer
1963
Født
43 Thomas Borgen Konsernsjef i Danske Bank

Borgen er konsernjef for en nordisk bank med 2,7 millioner privatkunder. Han startet som treasurer ved Oslo-kontoret til Danske i 1997. Før det var siviløkonomen innom Chemical Bank i London. Nylig ble Danske Bank viklet inn i en skandale i Estland, der landets økokrim mener Danske deltok i i hvitvasking av russiske penger. Danmarks finanstilsyn fant “alvorlige svakheter” i Danske Banks styring. Det gjenstår å se om saken får noen videre konsekvenser for Danske og ledelsen.

Les mer
1964
Født
44 Jon Erik Reinhardsen Styreleder Equinor Olje og energi

Reinhardsen har vært leder av styret i Equinor siden 1. september 2017 og har således rukket å være med på navneendringen fra Statoil. Han sitter også i styret i Telenor og Awilhelmsen. Før han ble styreproff i fjor var han konsernsjef i seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS) fra 2008. I perioden 2005–2008 arbeidet Reinhardsen i New York for Alcoa, en av verdens største aluminiumprodusenter, og fra 1983 til 2005 jobbet han i Aker Kværner-gruppen.

Les mer
1956
Født
45 Gunn Wærsted Styreleder Telenor og Petoro Næringsliv

Hun tapte dessverre maktkampen mot Telenors konsernsjef Sigve Brekke i 2016, og fremstod som svekket etter det. Foreløpig har det heller ikke blitt flere styreverv enn de to tunge vervene i Telenor og Petoro. Konfliktnivået i Telenor har roet seg, og fokuset til Wærsted har kunnet vende seg mot å utforme og levere på telegigantens strategi. Det siste året har mye dreiet seg om salg av virksomheter for å konsentrere konsernets aktivitet i Skandinavia, samt i Asia.

Les mer
1955
Født
46 Kjerstin Braathen Konsernsjef DNB Bank og finans

Siviløkonomen fikk jobben som konserndirektør for finans etter Bjørn Erik Næss i fjor. Før det var hun konserndirektør og ansvarlig for de minste bedriftskundene i DNB. Braathen har jobbet i banken i snart 20 år. Hun har en mektig posisjon med stor innflytelse på mye i Norges største bank. Mange mener dessuten at hun blir Rune Bjerkes arvtager når han etter planen går av som konsernsjef i 2020.

Les mer
1970
Født
47 Dag Rasmussen Konsernsjef Rasmussengruppen Finans

Dag Rasmussen, sønn av skipsreder Einar, har styrt familieimperiet Rasmussengruppen i over ti år. Han har levert meget hyggelige resultater de siste årene, blant annet fra konsernets eiendomsinvesteringer via Avantor. Gruppen er sammensatt av shipping- og offshorevirksomhet, eiendom og finansielle investeringer. I tillegg har den en betydelig beholdning kontanter på over tre milliarder kroner, og er således i en god posisjon til å foreta ytterligere investeringer om muligheten skulle dukke opp.

Les mer
1968
Født
48 Olaug Svarva Styreleder DNB Bank og finans

Etter å ha ledet Folketrygdfondet siden 2006 takket Svarva for seg tidligere i år. Det var ikke dårlige resultater for Statens pensjonsfond Norge som var årsaken. Under hennes ledelse har avkastningen de ti siste årene ligget 0,9 prosent over referanseindeksen. Svarva var klar for nye oppgaver. De lot ikke vente på seg. I april ble hun formelt valgt som styreleder i Norges største bank. Hun er styremedlem i arbeidsgiverforeningen Spekter og sitter bl.a. i nominasjonskomiteene til Veidekke, Storebrand og Telenor.

Les mer
1957
Født
49 Ole Jacob Sunde Styreleder Schibsted Organisasjoner

Ved siden av å være styreleder i mediegiganten Schibsted er Sunde også direktør og styreleder i Blommenholm og styreleder i Stiftelsen Tinius, som kontrollerer Blommenholm industrier, og indirekte dermed Schibsted. Den tidligere McKinsey-konsulenten regnes som en av landets mektigste mediestrateger. Sunde grunnla Industrifinans Forvaltning i 1983 og var administrerende direktør i selskapet frem til 2000. Han grunnla samme år Formuesforvaltning, som han i dag er stor eier og styreleder i.

Les mer
1954
Født
50 Trygve Hegnar Redaktør og konsernsjef Hegnar Media, styreleder i Hurtigruten og tredje største eier i Scandic Finans

Hegnars investeringsselskap Periscopus eier foruten aksjer, virksomheter innen eiendom, hotell, båtproduksjon og medier, inkludert Hegnar Media, bestående av Kapital, Finansavisen, Hegnar.no, Interiørmagasinet og nettbokhandelen Hegnar Bok. I fjor ble ABC Startsiden kjøpt. I Hurtigruten, hvor han realiserte en gevinst for noen år siden, er han fortsatt styreleder og eier fem prosent. Hegnar dukket tidligere i år opp som tredje største eier i Scandic, Nordens største hotellkjede.

Les mer
1943
Født
51 Turid Grotmoll Adm. dir. i Fremtind Forsikring Høyest omsetning

Grotmoll er utdannet lærer og programingeniør, og har en master fra BI. Hun har tidligere jobbet som programingeniør i NRK, og i ulike deler av Telenor. Hun begynte i SpareBank 1 i 2004 som direktør for salg og marked i skadeforsikringsdelen av selskapet, og hun er i dag administrerende direktør for SpareBank 1 Forsikring i tillegg til å være konsernsjef for SpareBank 1 Gruppen. Grotmoll har hatt en rekke ulike styreverv, og er for tiden styremedlem i SpareBank 1 Skadeforsikring, SpareBank 1 Factoring, LO Favør og Conecto.

Les mer
1959
Født
52 Jens Ulltveit-Moe Eier Umoe-gruppen Finans

Ulltveit-Moe startet sin ferd mot formuestoppen i landet i Haugesund-rederiet Knutsen OAS for over 30 år siden. Han er i dag ivrig innen fornybare prosjekter investeringer, og Umoe er største aksjonær i børsnoterte REC Silicon. I tillegg har Umoe-konsernet rettigheter til merkevarer som Peppes Pizza, Starbucks og Burger King i Norge. Ulltveit-Moe har en rekke styreverv, og han er styreleder i blant annet Cicero Senter for Klimaforskning, Rec Silicon, Umoe Invest og Agnes Holding.

Les mer
1942
Født
53 Ole-Eirik Lerøy Styreleder Mowi Sjømat

Laksetoppen Ole Eirik Lerøy kasserer stadig inn gode penger i aksjemarkedet gjennom sitt investeringsselskap Framar, og kan også i år takke sin portefølje med eksponering innen oppdrett, eiendom, sparebanker og offshore for en verdig formuesøkning. Han utøver innflytelse i næringslivet gjennom styreverv i Brinken Holding, Inma, Morpol og New Nomadic Short Sea Shipping. I tillegg er han styreleder i oppdrettskjempen Marine Harvest, Framar Eiendom, Hjellestadveien 313, Kos Bergen, Mile Investering og Profond.

Les mer
1959
Født
54 Wenche Marie Agerup Konserndirektør i Telenor Næringsliv

Agerup gikk nesten rett fra konsernledelsen i Norsk Hydro til å bli Telenors mektigste stabskvinne hvor hun er juridisk direktør og konserndirektør for Corporate Affairs. Agerup er allerede nevnt av hodejegere som en mulig arvtager til Telenors konsernsjef Sigve Brekke. Hun er dessuten styremedlem i Equinor hvor hun er medlem av styrets utvalg for sikkerhet, bærekraft og etikk, samt kompensasjons- og lederutviklingsutvalget. Hun er også styremedlem i Norkring, Telenor Mobile Holding og i seismikkselskapet TGS Nopec.

Les mer
1964
Født
55 Margareth Øvrum Konserndirektør i Equinor Næringsliv

Øvrum er konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, en stilling hun har hatt i snart 14 år. Hun har i jobben mye av ansvaret for å få utviklet billigere måter å få opp det svarte gullet på fremover. Øvrum har vært ansatt i selskapet siden 1982 og har hatt flere sentrale lederstillinger i konsernet, hun var blant annet selskapets første kvinnelige plattformsjef. Øvrum er også styremedlem i to store svenske industriselskaper; det børsnoterte pumpeselskapet Alfa Laval og i Atlas Copco.

Les mer
1958
Født
56 Harald Serck-Hanssen Konserndirektør for Corporate Banking i DNB Bank og finans

Serck-Hanssen er gjennom sin stilling i DNB ansvarlig for de største bedriftskundene. Det er innen dette segmentet banken har opplevd de største tapene de siste årene, men nå er det bedre tider, og Serck-Hanssen er klar for vekst i utlånsporteføljen og enda større innflytelse i næringslivet. Før han ble konserndirektør, ledet Serck-Hanssen bankens globale shippingkontor. Serck-Hanssen har jobbet i DNB siden 1998 og har hatt flere lederverv underveis. Han sitter i dag i styret til Toppindustrisenteret og Krags Legat.

Les mer
1965
Født
57 Jan Petter Collier Dealmaker i ABG Sundal Collier Finans

Collier grunnla meglerhuset Sundal & Co sammen med Dagfinn Sundal i 1984. De solgte selskapet rett før krakket i 1987, og kjøpte det tilbake igjen i 1992. I 2001 fusjonerte selskapet med svenske ABG Securities og ble det børsnoterte ABG Sundal Collier. Collier jobber i dag som partner og finansiell rådgiver i meglerhuset og har en finger med i spillet i mange av de store dealene som inngås i næringslivet. I tillegg forvalter Collier familieformuen gjennom investeringsselskapet Sanden, som eies sammen med barna.

Les mer
1950
Født
58 Helge Aasen Konsernsjef i Elkem

Etter å ha tilbragt 25 år i Elkem ble Aasen i 2007 utnevnt som administrerende direktør i industrikjempen Elkem. Nå har han vind i seilene. Rett før påske i år var Elkem tilbake på Oslo Børs etter en pause på 13 år, og i mai knuste selskapene analytikernes forventninger da de la frem tall for første kvartal. Aasen er utdannet sivilingeniør fra NTNU og har lederutviklingskurs fra IMD i Sveits. Han er styreleder i Norsk Industri og i Rec Solar Holdings og er styremedlem i Borregaard.

Les mer
1963
Født
59 Egil Hogna Konserndirektør i Norsk Hydro

Hogna kom til Hydro fra stillingen som konsernsjef og administrerende direktør i Sapa. I Hydro er han konserndirektør for ekstruderte løsninger, som betyr alt av produkter man lager av aluminium; fra lyspærer og dører, til broer, busser, tog og bildeler. Tidligere har han hatt flere ulike lederstillinger i Yara og Hydro, deriblant som finansdirektør og leder for investorkontakt. I seks år ledet han nedstrømsvirksomheten i Yara. Hogna er utdannet sivilingeniør i Industriell økonomi fra NTNU i Trondheim, og har en MBA fra Insead.

Les mer
1971
Født
60 Ottar Ertzeid Finansdirektør i DNB Bank og finans

Ertzeid er konserndirektør med ansvar for DNB Markets. Her har han rådet over meglergulvet siden 2003. Han har erfaring fra ulike stillinger innen valuta- og kapitalmarkedsområdet i DNB, i tillegg til at han har vært økonomi- og finansdirektør i DNB Boligkreditt og finanssjef i Realkreditt. Ertzeid har vært styremedlem i Bankenes Sikringfond siden 2008 og styreleder siden 2013. Han er også medlem og nestleder i styret til DNB Livsforsikring og Dextra Artes, samt styremedlem i Oslo Børs og Oslo Børs VPS.

Les mer
1965
Født
61 Olav Nils Sunde Styreleder O.N. Sunde Hotell/Reiseliv

Sunde og familien er gjennom selskapet O.N. Sunde hovedaksjonær med stor innflytelse i blant annet fergeselskapet Color Line og Gresvig-konsernet, med kjedene G-Sport, Intersport og G-MAX innenfor divisjon sport, og divisjon tekstil som forvaltes av selskapet Voice of Europe med kjedene Boys of Europe, Match, Popin og VIC. Sunde dukket opp i fjor sommer på aksjonærlisten til PGS, og har siden kjøpt seg gradvis opp i seismikkselskapet. Med en børsoppgang på over 130 prosent bare hittil i 2018 kan det ha vært en god avgjørelse for rederen.

Les mer
1952
Født
62 Steinar Sønsteby Konsernsjef Atea Teknologi

Steinar Sønsteby har vært administrerende direktør i Atea siden 2014 og har hatt flere lederposisjoner siden han kom til selskapet i 1997, da fra en stilling som adm. dir. i Skrivervik Data. Sønsteby har en bachelorgrad i mekanisk design fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og er maskiningeniør fra University of Utah. Han har også en finansgrad fra Handelshøyskolen BI og studier fra Dale Carnegie Institute. Sønsteby er styreleder i Atea, IKT Norge og SS Holding, og styremedlem i Fjordkraft og Fjordkraft Holding.

Les mer
1962
Født
63 Olav-Andreas Ervik Konsernsjef i Salmar

Ervik, en av oppdrettsbransjens mektigste, overtok som toppsjef i Salmar i april i år. Han kom da fra stillingen som konserndirektør for oppdrett i selskapet. Ervik har jobbet i oppdrettsnæringen siden han var 18 år, og den erfaringen kan nok være grei å ha med i en næring hvor biologiske utfordringer og volatile laksepriser skaper spenning i hverdagen. Ervik er styreleder i Frøya Flyplass, Rauma Eik, Rauma Sætre, GE Autosalg, Salmar Farming, Salmar Settefisk og i Straumsnes Settefisk, samt styremedlem i Hitramat Farming og i Ocean Farming.

Les mer
1976
Født
64 Øivind Tidemandsen Gründer og eier i XXL, Elkjøp og Power Finans

Øivind Tidemandsen er gründeren bak sportskjeden XXL hvor han fortsatt er aksjonær og styreleder. Tidemandsen har også vært aktiv i etableringen av andre varehandelsselskaper, som Elkjøp, Power og møbelkjeden Home & Cottage. Han kjøpte ut broren Tore fra selskapet deres Dolphin Invest i 2016. Sistnevnte satset på dekkhotell, mens Øivind nå sitter på hele investeringsselskapet. XXL gikk som en kule etter børsnoteringen, men har hatt en mer utfordrende utvikling på Oslo Børs det siste året.

Les mer
1961
Født
65 Henning Kolbjørn Beltestad Adm.dir i Lerøy Seafood Group

Henning Beltestad har vært konsernsjef i Lerøy Seafood Group siden 2010. Han begynte hos Hallvard Lerøy i 1993 hvor han gikk gradene, og i 2007 ble han administrerende direktør. I 2008 ble han i tillegg en del av konsernledelsen med ansvar for salg og distribusjon. Beltestad er utdannet diplomøkonom fra Handelshøyskolen BI. Han er styreleder i flere Lerøy-selskaper og styremedlem i blant annet Havfisk, Lerøy Norway, Norskot Havbruk og The Seafood Innovation Cluster.

Les mer
1968
Født
66 Thorhild Widvey Styreleder i Statkraft Næringsliv

Den tidligere olje- og energiministeren samt kulturministeren for Høyre, ble styreleder i Statkraft i 2016. Etter karrieren som politiker har hun hatt en rekke styreverv, blant annet i det internasjonale antidopingbyrået Wada. I dag er hun styremedlem i Kværner, Stiftelsen Offshore Northern Seas, Åkrafjordtunet og Avaldsnes Elite. Hun har nylig opprettet selskapet Thorhild Widvey Consulting. Widvey har utdannelse fra Handelshøyskolen BI og Idrætshøjskolen i Århus og omfattende styreerfaring fra flere store offentlige og private virksomheter.

Les mer
1956
Født
67 Arne Giske Konsernsjef i Veidekke

Giske ble ansatt som konserndirektør og finansdirektør i Veidekke i mai 2001. Han hadde ansvaret for Veidekkes økonomi- og finansfunksjon i seks år før han i 2007 tiltrådte som konserndirektør med ansvar for selskapets eiendomsvirksomhet i Skandinavia. I 2013 ble han utnevnt til konsernsjef for Veidekke. Giske har lang erfaring som operativ leder i store virksomheter og fra styrearbeid i industri- og eiendomsselskaper. Han har også vært generalsekretær i Skiforeningen. Giske har utdannelse fra BI, University of Wisconsin og Insead.

Les mer
1957
Født
68 Hilde Tonne Konserndirektør i Rambøll Group Næringsliv

Den tidligere Telenor-toppen Hilde Tonne ble i desember i fjor konserndirektør for innovasjon og digitalisering i Rambøll Group, et globalt danskeid konsern. I tillegg er hun styreleder i energigiganten Hafslund og styremedlem i Danske Bank Group. I perioden 2007–15 var hun konserndirektør for ulike avdelinger i Telenor. Tonne kom til Telenor fra Hydro Oil & Energy der hun var teknologi- og forskningsdirektør. Hun er utdannet sivilingeniør ved NTNU og RWTH Aachen i Tyskland. I tillegg har hun fullført lederkurs ved Insead og IMD.

Les mer
1965
Født
69 Bjørn Halvor Kise Partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig Finans

Kise var med på å stifte Norwegian sammen med Bjørn Kjos og har vært styremedlem siden 1993. Kise har også flere styreverv i store og middels store selskaper i Norge og i utlandet. Han er valgt som styreleder i Norwegian-styret for perioden 2018–2020, og representerer hovedaksjonær HBK Invest. Han er utdannet advokat med møterett for Høyesterett og jobber til daglig som partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig. Han er også styreleder i blant annet Bertel O Steen Holding, Brumm, Cpb Holding, Fornebu Næringseiendom og Hbk Holding.

Les mer
1950
Født
70 Irene Rummelhoff Konserndirektør i Equinor Næringsliv

Rummelhoff er konserndirektør for ny energi i Equinor og nestleder i styret til Norsk Hydro. Hun kom inn i konsernledelsen i Equinor i 2015, som sjef for oljeselskapets nye forretningsområde New Energy Solutions. Dette er selskapets satsing på fornybar energi og nye energiløsninger. Rummelhoff har gjennomført flere milliardinvesteringer, og virker å ha god støtte fra konsernsjef Eldar Sætre. Rummelhoff har en Master of Science Degree i Geologi/Geofysikk fra NTNU.

Les mer
1967
Født
71 Tor Olav Trøim Styreleder Borr Drilling Finans

Trøim var lenge kjent som John Fredriksens høyre hånd. Den tid er definitivt over. Nå er han en av bransjens mektigste i egen regi. Sist Kapital regnet på det, hadde Trøin selv opparbeidet seg en formue på to milliarder kroner. Han har investert i blant annet Storebrand, som gav supersolid avkastning. Han har dessuten etablert og børsnotert Borr Drilling, som er blitt verdens største selskap innen moderne oppjekkbare borerigger, mens hans viktigste industrielle investering kan sies å være Golar LNG, som produserer flytende naturgass til havs.

Les mer
1963
Født
72 Christen Sveaas Investor og eier av Kistefos Finans

Forretningsmannen og kunstentusiasten Sveaas er eneeier av Kistefos-konsernet. I april i år gikk han inn med friske penger i selskapet Norgas Carriers som skal overta virksomheten i det kriserammede gassrederiet IM Skaugen. Sveeas er erfaren innen shipping, og Kistefos er største eier i tørrlastrederiet Western Bulk Chartering og i seerviceskipsrederiet Viking Supply Ships. Kistefos har også investeringer innen teknologi, eiendom, finans og venture, og Sveaas har opparbeidet seg solid innflytelse på disse områdene.

Les mer
1956
Født
73 Jannicke Nilsson Konserndirektør (COO) i Equinor Næringsliv

Nilsson er konserndirektør i Equinor med ansvar for sikker og effektiv drift, også kalt COO, en stilling hun har hatt siden 2016. Hun begynte i det som da het Statoil i 1999, og har hatt en rekke sentrale lederstillinger i oppstrømsvirksomheten i Norge. Hun har også vært plattformsjef på Oseberg Sør. Nilsson har en mastergrad i kybernetikk og prosessautomasjon, og en bachelorgrad i automasjon fra Rogaland distriktshøgskole/Universitetet i Stavanger. Hun er styremedlem i Odfjell.

Les mer
1965
Født
74 Didrik O. Munch Styreleder i Storebrand, NWT Group, styremedlem Lerøy og flere Grieg-selskaper Finans

Munch forlot sjefsstolen i Schibsted Norge høsten 2017. Han er utdannet jurist og har lang erfaring innen mediebransjen, blant annet som administrerende direktør i Bergens Tidende. I tillegg har Munch erfaring fra DNB og sitter i dag som styreleder i Storebrand. Munch er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen. Han er også styremedlem i Grieg International, Grieg Shipowning, Lerøy Seafood Group og Schibsted Media.

Les mer
1956
Født
75 Cecilie Astrup Fredriksen Fredriksen-imperiet, styremedlem i Marine Harvest og Norwegian Property Shipping

Fredriksen er arving til Fredriksen-imperiet. Hun sitter i styret i Marine Harvest og Norwegian Property og har betydelig innflytelse i familiekonsernet. Fjorårets formuesanslag for far John Fredriksen kvalifiserte til en plass blant verdens 100 rikeste på magasinet Forbes’ globale liste. Fredriksen har diversifisert formuen mye de siste årene, i tråd med døtrene Cecilie og Kathrines ønske om mindre totalrisiko. Fredriksen har en bachelorgrad i international business og spansk litteratur.

Les mer
1983
Født
76 Kathrine Astrup Fredriksen Shipping

Astrup Fredriksen er datteren til skipsreder John Fredriksen, og aktiv arving til Fredriksen-imperiet. Hun har bl.a. hatt en heldig hånd på familiens kunstinvesteringer. Hun er i dag styremedlem i Norwegian Property og utøver mye innflytelse på familiekontoret Seatankers Management hvor hun bidrar til å forvalte verdiene i systemet som omfatter 13 selskaper hvor familien er dominerende eier. Til sammen omsetter de for rundt 100 milliarder kroner årlig og sysselsetter mer enn 30.000 ansatte verden rundt.

Les mer
1983
Født
77 Jan Åge Sætre Hansen Adm.dir. og styreleder i Exxonmobil Exploration And Production Norway AS

Han er administrerende direktør for Esso Norge og øverste leder for oljeselskapet ExxonMobils selskaper her til lands. Sætre Hansen har med andre ord betydelig innflytelse i den norske oljebransjen. Det var etter endt økonomiutdannelse i 1982 at han startet i Esso Norge. Sætre Hansen har siden hatt en rekke lederposisjoner i selskapets oppstrømsvirksomhet, både i Norge og i utlandet. I tillegg har han en rekke styreverv i Exxon-/Esso-systemet.

Les mer
1957
Født
78 Øystein Moan Konsernsjef Visma Teknologi

I 20 år har Øystein Moan sittet i sjefsstolen til en av Nordens ledende leverandører av programvare og tjenester for økonomi og administrasjon, Visma. Under hans ledelse har selskapet snudd minus til pluss, og økt omsetningen fra rundt 285 millioner kroner til åtte milliarder. Staben har est fra 300 ansatte til 5.500. Moan er utdannet cand. scient i informatikk ved Universitetet i Oslo, og har en rekke styreverv.

Les mer
1959
Født
79 Helge Singelstad Administrerende direktør Laco AS, Møgster Mohn Offshore Offshore

Singelstad er administrerende direktør i både Møgster Mohn Offshore og Laco. I sistnevnte selskapet er majoritetseier Austevoll Seafood, hvor Singelstad også er styreleder. Han er utdannet dataingeniør og siviløkonom, og har tidligere vært både konsernleder, visekonsernleder og finansdirektør i Lerøy Seafood Group, hvor han i dag også er styreleder.

Les mer
1963
Født
80 Mads Syversen Administrerende direktør Arctic Securities Finans

Han er en av finans-Norges aller mektigste menn og er involvert i en rekke av de største transaksjonene i norsk næringsliv hvor han nyter tillit som rådgiver. Det var i 2007 at Syversen, sammen med flere andre tidligere kolleger, startet meglerhuset Arctic Securities hvor Syversen har vært administrerende direktør siden. Han har tidligere jobbet som megler og administrerende direktør i SEB Enskilda.

Les mer
1963
Født
81 Eivind K. Reiten Styreproff

I 2009 gikk Eivind K. Reiten av som toppsjef i Hydro. Han har vært aktiv siden, og har i dag flere styreverv, blant annet som styreleder i Kongsberg Gruppen, Backe og Anaxo Forvaltning. Sosialøkonomen hadde i tillegg en rekke politiske verv på 1980-tallet, som statssekretær, fiskeriminister og olje- og energiminister for Senterpartiet.

Les mer
1953
Født
82 Leif-Arne Langøy Styreleder Veritas, Kværner, styremedlem TRG Resource Group

Tidligere Røkke-kompanjong Leif-Arne Langøy er administrerende direktør i Lapas, som har investert i et gründerrederi med firedoblet omsetning siden oljekrisen. Han var også en av få personer som Røkke slapp inn på eiersiden i det private investeringsselskapet TRG Holding, som eier to tredjedeler av Aker. For rundt ett år siden ble han kjøpt ut av selskapet. Langøy er styreleder i Kværner og i DNV GL Group, Stiftelsen Det Norske Veritas og Sparebanken Møre.

Les mer
1956
Født
83 Erik Mamelund Norde-sjef i EY

Han leder over 5.000 ansatte i EY i Norden, og er ifølge egne nettsider den øverste ansvarlige for at EY også i fremtiden skal være et ledende revisjons- og rådgivningsselskap i regionen. Ved siden av er han administrerende direktør for EY i Norge. Siviløkonomen og den statsautoriserte revisoren har sammenlagt over 30 års erfaring fra bransjen. EY har kunder som DNB, Veidekke og Ferd, for å nevne noen.

Les mer
1958
Født
84 Morten Goller Partner og daglig leder i Wiersholm. Suveren vinner i Advokatundersøkelsen. Jus

Advokat Goller leder advokatfirmaet Wiersholm, hvor han også er partner. Han er kåret til Norges fremste ekspert på anskaffelsesrett og er en ledende advokat på sivilrettslig prosedyre, ifølge Finansavisens årlige advokatundersøkelse. I tillegg rangeres han av byråene Chambers and Partners og Legal 500 som en av landets beste advokater innen anskaffelsesrett, konkurranserett, prosedyre og tvisteløsning.

Les mer
1968
Født
85 Arne Møgster Konsernsjef i Austevoll Seafood

Han er konsernsjef i Austevoll Seafood, og har sammen med sin far Helge Arvid og flere andre i familien bygget opp verdier for mange milliarder kroner i oppdrettsbransjen, alt fra basen deres i øykommunen Austevoll utenfor Bergen. Møgster er i tillegg administrerende direktør, styreleder og styremedlem i en rekke andre familietilknyttede selskaper.

Les mer
1975
Født
86 Arne Kristian Kolberg Konsernsjef i Nortura

Kolberg er konsernsjef for landets største merkevarehus innen kjøtt- og eggprodukter, Nortura. Næringsmiddelkonsernet sysselsetter 5.500 mennesker og har fabrikkvirksomhet i 30 kommuner, og omsatte for 23 milliarder kroner i 2016. I 1996 begynte Kolberg karrieren i Prior, som senere fusjonerte med Gilde Norsk Kjøtt og ble til Nortura. Her hadde han flere sentrale stillinger. Han har også vært rådgiver i Landbruksdepartementet og har økonomiutdannelse fra daværende Norges Landbrukshøgskole.

Les mer
1968
Født
87 Tore Myrholt Rådgiver, McKinsey

Myrholt er en av de mest innflytelsesrike partnerne i McKinsey, også internasjonalt. Når Myrholt snakker, lytter politikere og toppsjefene for mange av verdens største selskaper, spesielt innen oljebransjen som er et av Myrholts spesialområder. Det er ikke få strategiske beslutninger Myrholt har hatt viktig innflytelse på. Hans totale lønns- og godtgjørelsespakke opp gjennom årene, totalt på cirka en milliard kroner, gir bare én pekepinn på hvor mye kundene verdsetter rådene hans.

Les mer
1957
Født
88 Kimberly Lein-Mathisen Adm. dir. Microsoft Norge Næringsliv

I 2016 ble Lein-Mathisen ny administrerende direktør i Microsoft Norge. Hun kom fra stillingen som administrerende direktør i Orkla Home & Personal Care. Hun har også hatt flere ulike lederstillinger i det globale legemiddelselskapet Eli Lilly. Hun har en MBA fra Harvard Business School, og er styreleder i Nokia Norge, styremedlem i Abelia, NHST Media Group og Fast Search & Transfer.

Les mer
1972
Født
90 Thomas Wilhelmsen Konsernsjef Wilh. Wilhelmsen Holding Shipping

Han er sønnen til den kjente skipsrederen Morten Wilhelm Wilhelmsen, som fortsatt kontrollerer slektens formue gjennom diverse investeringsselskaper. Men kronjuvelen, det børsnoterte Wilh. Wilhelmsen Holding, ledes av sønnen Thomas Wilhelmsen. Han er utdannet siviløkonom.

Les mer
1974
Født
91 Finn Haugan Konsernsjef i Sparebank 1 SMN

I 2010 tiltrådte Haugan som konsernsjef i SpareBank 1 SMN. Siviløkonomen kom da fra stillingen som administrerende direktør, som han hadde hatt siden 1991. Men dette er ikke den eneste banken han har vært ansatt i. Før dette igjen var Haugan 13 år i Fokus Bank, blant annet som viseadministrerende direktør. Haugan er i tillegg styreleder i en rekke selskaper, som Sparebank 1 Gruppen, Sparebankforeningen i Norge, Bankaxept, og BN Bank, samt styremedlem i Finans Norge.

Les mer
1953
Født
92 Kristian Siem Eier Siem Industries Olje og energi

Siviløkonomen, som er bosatt i London og Sveits – og har hatt hyppige opphold i Oslo, eier nesten 80 prosent av Siem Industries. Konsernet, som primært er involvert i oljeservice, shipping, gruvedrift og finans, har eierandeler i blant annet Siem Car Carriers, Siem Capital og børsnoterte selskaper som Siem Offshore og Subsea 7. I det sistnevnte selskapet er Siem også styreleder.

Les mer
1949
Født
93 Trond Riiber Knudsen Ledende investor og drivkraft innen «disruptiv» teknologi, digitale tjenester og vekstmarkeder. Investering

Etter 23 år i McKinsey & Company, hvor han var en av selskapets mest sentrale rådgivere i Norden, sluttet sivilingeniøren i 2015 i verdens mest suksessrike konsulentselskap. Sivilingeniøren hoppet av for å hjelpe gründere, og i løpet av få år har han blitt en ledende kraft i oppstartsmiljøet. Nå går han for å være landets ledende startup-investor, og han har blitt en viktig drivkraft innen ”disruptiv” teknologi, digitale tjenester og vekstmarkeder, samt en populær foredragsholder på området.

Les mer
1964
Født
94 Silvija Seres Styreproff Næringsliv

Hun går for å være en av Norges største tech-profiler. Seres, som har en MBA-grad fra Insead, holder også foredrag om digitalisering og teknologisk omstilling. I tillegg har hun bakgrunn fra algoritmeforskning i Oxford, utvikling av søkemotoren Alta Vista i Silicon Valley, strategisk ledelse i Fast Search and Transfer, og tjenesteutvikling i Microsoft, ifølge foredragsbyrået Athenas. Seres er også styreleder i Polyteknisk Forening og styremedlem i NRK, Oslo Børs, DNV GL og Simula.

Les mer
1970
Født
95 Hanne Refsholt Konsernsjef i Tine Næringsliv

Som konsernsjef i Tine har Refsholt stor makt innen landbrukssektoren, og mye makt over ditt og mitt frokostbord. Hun har vært i meieriprodusenten siden 1988, med et kort avbrekk som direktør i Kjøttbransjens Landsforbund. Hun har i tillegg tatt en MBA på BI og er styreleder i Røde Kors-sentrene og styremedlem i Norsk Landbrukssamvirke og Dagligvareleverandørenes Forening.

Les mer
1960
Født
96 Hilde Merete Aasheim Konsernsjef i Hydro Næringsliv

Hun er konserndirektør for primærmetall i Norsk Hydro, og styreleder i Hydro Aluminium og Norsk Industri. Siviløkonomen fra NHH, som også er statsautorisert revisor, har også vært konserndirektør for stabsfunksjoner og konserntjenester i daværende StatoilHydro. Hun har også hatt en rekke ledende stillinger i Elkem.

Les mer
1958
Født
97 Tove Andersen Konserndirektør i Yara

Andersen overtok i april i år som konserndirektør for produksjon i Yara, som har over 16.000 ansatte fordelt på 60 land. Hun har tidligere hatt flere sentrale stillinger hos gjødselsprodusenten, bl.a. som konserndirektør for Supply Chain. Andersen er også styremedlem i flere selskaper, deriblant Posten Norge.

Les mer
1970
Født
98 Tone Wille Konsernsjef i Posten Norge Næringsliv

Wille leder Posten Norge-konsernet med 18.000 ansatte og 25 milliarder kroner i omsetning, etter å ha rykket opp fra stillingen som finansdirektør. Før hun kom til Posten, var hun investeringsrådgiver i Norfund og Senior VP og finansdirektør i GE Energy Norge. Siviløkonomen har også vært styremedlem i Nordea Bank Norge og Flytoget.

Les mer
1963
Født
99 Anette Sofie Olsen Konsernsjef Bonheur Næringsliv

Hun er datter til rederen Fred. Olsen, og er administrerende direktør i det børsnoterte Bonheur. Anette Olsen har en bachelorgrad i organisasjon og ledelse fra Heriot-Watt i Edinburgh, og en MBA fra University of San Francisco. Olsen er i tillegg styreleder i Fred Olsen Energy og NHST Media Group, som bl.a. eier Dagens Næringsliv.

Les mer
1956
Født
100 Tone Lunde Bakker Adm. direktør i Swedbank Norge, leder av valgkomiteen i Equinor Bank og finans

Lunde Bakker leder den norske grenen av Swedbank. Da hun begynte her, kom hun fra stillingen som global sjef for likviditetsstyring i Danske Bank. Den autoriserte finansanalytikeren, som også har en mastergrad i finans og internasjonal business, har hatt flere sentrale stillinger i banker. Hun leder i tillegg valgkomiteen i Equinor, og har hatt en rekke tunge styreverv.

Les mer
1962
Født

Hel eller delvis gjengivelse av listen krever godkjenning