KapitalIndeks

Næringslivets mektigste

Kapital-redaksjonen har tidligere erfaring med å bl.a. kåre Norges mektigste kvinner og de 50 mektigste i næringslivet, og de samme prinsippene som vi har brukt ved utarbeidelsen av disse listene, har vi også benyttet oss av når vi nå for første gang har utarbeidet en fullstendig oversikt over de 100 mektigste i næringslivet, forøvrig den første listen som tar for seg den reelle maktfordelingen mellom kvinner og menn i det norske næringslivet. I Kapital definerer vi makt som muligheten til å påvirke. Dvs. å kunne være med på å bestemme og oppnå resultater. De som har makt i denne forstand, blir vurdert til listen. Vår maktdefinisjon omfatter også de som evner og tør å ta avgjørelser mot andres vilje. Kapital-redaksjonen legger mye prestisje i å gi gode svar og fremstille listen så “riktig” som mulig, men vi kan ikke sette to streker under noen av navnene på listen. Her handler det om skjønnsakrobatikk, og en annen jury ville sikkert ha kommet til mange andre konklusjoner. Vi tør likevel påstå at listen, slik den nå foreligger, er den mest komplette over maktfordelingen i norsk næringsliv. Og hovedhensikten med listen – å rette søkelyset på hvem som faktisk har mest makt i næringslivet – mener vi blir godt ivaretatt slik listen nå foreligger.

2019

# Navn Stilling Sektor
1 Kjell Inge Røkke Hovedeier og styreleder i Aker Olje og energi

Selv om Kjell Inge Røkke kanskje ikke vil huske 2019 som sitt aller beste år i business, så klatrer han nå like fullt helt til topps i Kapitals kåring av næringslivets mektig­ste. Røkke har en personlig formue på over 35 milliarder kroner, og styrer selv svært aktivt et selskapsimperium med en samlet årlig omsetning på 70 milliarder kroner og rundt 28.000 ansatte. Og etter å ha gått “all in” i olje de siste ti årene har Røkke nå sett spennende forretningsmuligheter i et helt nytt område, verdien av data. Det kan ytterligere øke både hans formue og makt fremover.

Les mer
1958
Født
2 Eldar Sætre Konsernsjef i Equinor Olje og energi

For tre år siden unnlot Kapital å gi Sætre førsteplassen på vår maktkåring fordi vi trodde at han, som da 59-åring, ikke ville rekke å sette sitt preg på daværende Statoil før han ville gå av med pensjon. Så feil kan man ta! Sætre har tatt tidsånden bedre enn forgjengerne og klart å vri Equinor ganske mange grader i retning av fornybarsamfunnet, uten å kaste vrak på selskapets kjernevirksomhet. Men nå igjen misser han førsteplassen på grunn av nyheten om at styret har igangsatt arbeidet med å finne hans etterfølger. You can’t win Sætre.

Les mer
1956
Født
3 Kjerstin Braathen Konsernsjef DNB Bank og finans

Braathens hopp fra 46. plass i fjor som finansdirektør (CFO) til 3. plass som nå fersk konsernsjef (CEO) i DNB sier noe om hvor mye makt posisjoner kan gi. Og om hun blir sittende, vi tror ikke store medieoppslag om mulig islandsk korrupsjon og hvitvasking av fisk vil true det, så vil hun etter hvert kunne klatre helt til topps også. Til plassen hennes forgjenger Rune Bjerke hadde klippekort på. DNB er med sin dominerende markedsposisjon både sentralnervesystem og aorta i norsk næringsliv.

Les mer
1970
Født
4 Knut Hartvig Johannson Styreleder og eier av A-aksjer i NorgesGruppen Handel

Han fylte 82 år i august, men Knut H. i den mektige Johannson-familien holder stadig på posisjonen som styreleder og pater familias. Johannson-familiens hovedselskap NorgesGruppen kontrollerer nå nesten 44 prosent av dagligvarehandelen i Norge, og bare øker. Johannson har de siste årene lobbet imponerende bra mot flere forslag som er fremsatt for å bremse NorgesGruppen. Men klarer han nå også å stå imot Konkurransetilsynets siste fremstøt?

Les mer
1937
Født
5 John Fredriksen Gründer og eier i Hemen Holding Shipping

Som skattemessig for lengst utvandret og med endog kypriotisk statsborgerskap er det svært begrenset hvor mange dager Fredriksen årlig kan tilbringe her i landet. Men fra Fredriksen Gruppens hovedkvarter i London er det ingen tvil om at Store John styrer det meste av investeringene i Norge også, der oppdrettsselskapet Mowi er den største investeringen. Han har et anstrøk folkelighet via sin bakgrunn fra Etterstad og sine tidlig­ere investeringer i Vålerenga, men har nok for alltid ellers begrenset politisk goodwill.

Les mer
1944
Født
6 Odd Reitan Gründer og eier av Reitangruppen Handel

Reitan er i tillegg til sin egen favortititttel “colonialmajor” også både administerende direktør og styreleder i Reitangruppen. For selv om det er sønnene som driver mye av den daglige driften, så er det pappa Odd, som sitter på A-aksjene, som bestemmer til slutt. Rema 1000 mister riktignok stadig markedsandeler, men pappa Odd har skjønt at om man skal bli skikkelig rik i Norge, må man eie (mye) eiendom. Åpningen av hotellet Britannia i år er kronen på “eiendomsverket” i Trondheim.

Les mer
1951
Født
7 Sigve Brekke Konsernsjef i Telenor Telekom

Det ble ikke noe av gigantfusjonen Brekke ønsket seg i Asia i år, men til gjengjeld har Telenor nå også inntatt Finland gjennom et stort oppkjøp. Brekke kom i 2015/2016 ekstremt skjevt ut fra hoppkanten. Men Brekke, som leder Norges viktigste teknologiselskap, har siden også vist en imponerende evne til å holde seg stående, spesielt i maktkampen med styreleder for to år siden. Nå gjelder det bare å holde stø kurs fremover, og prøve å finne en ny fusjonspartner i Asia

Les mer
1959
Født
8 Petter Anker Stordalen Gründer og eier i Strawberry Group Hotell/Reiseliv

Vedkommende som har konstruert batteriet som forsyner Stordalen med energi er verdig en Nobelpris. Mannen er jo overalt, på TV, podcast, radio, i avisene, og også på coveret av Kapital stadig vekk. Med kjøpet av Ving viste han både handlekraft, og en evne til å bløffe som er imponerende. For ifølge Stordalen selv hadde han nemlig på ingen måte Ving-kjøpet i boks da han annonserte kjøpet. Men både Lollo, Bernie og alle vi andre trodde det, og da fikk Stordalen det også som han ville.

Les mer
1962
Født
9 Johan H. Andresen Ferd-eier Finans

Han har vist en imponerende evne til å få fokus på sitt sosiale engasjement, samtidig som den verdijusterte egenkapitalen, les Andresen-familiens rikdom, eser ut langt mer i det stille. Få andre investorer på Andresens nivå i Norge har en så veldiversifisert portefølje av investeringer. Det gir ham, som styreleder og eier av A-aksjene i Ferd, makt i mange bransjer, samtidig som risikoen for å gå på en kjempesmell begrenses. Han ble i år også gjenoppnevnt som leder for Oljefondets etikkråd.

Les mer
1961
Født
10 Olav Thon Gründer og styreleder i Olav Thon Gruppen Eiendom

Det at Olav Thon for noen år siden gav bort aksjer til en verdi av over 25 milliarder til en egen stiftelse, har ikke hatt noe å si for hans maktposisjon i Norge. Ingen andre kan som Thon løfte blikket og se langt fremover i business. 96 år gammel jobber han på som en evighetsmaskin, og gjennom konstruksjonen av stiftelsen vil han endog ha stor makt lenge etter sin død. For den stiftelsen, som er satt opp for å vare evig (ingen stiftelser gjør dog det i praksis), vil påvirke norsk byutvikling mer enn de fleste andre i tiår fremover.

Les mer
1923
Født
11 Stein Erik Hagen Gründer og eier i Canica, Orkla Industri

Hagen var i mange år en av næringslivets fremste maktspillere. Han har fortsatt mye makt, men virker også å ha funnet “sin plass” som styreleder og hovedeier i Orkla. Han lever nå mer det gode liv. Og med nyinnkjøpt privatjet blir det nok fort enda flere turer til New York med kjæresten. Det er nå nesten mer spennende hva Hagen kjøper av ny kunst på sine turer, og om han får vise frem sin kunst på ulike offentlige arenaer, enn hvordan han gjør det i businessen.

Les mer
1956
Født
12 Snorre Storset Administrerende direktør Nordea Norge Bank og finans

Storset trådte inn i makteliten i norsk næringsliv da han ble administrerende direktør for Nordea Norge i 2016. Han leder også hele Nordeas spare- og investeringsområde, Wealth Management, og sitter i Nordeas konsernledelse. Nordea Norge er landets nest største bank og erklært hovedkonkurrent til DNB. Nordea har lykkes spesielt godt med å bli banken for de steinrike i Norge, med Private Banking-satsing. Men Storset er veldig anonym da.

Les mer
1972
Født
13 Svein Tore Holsether Konsernsjef i Yara Industri

Holsether overtok sjefsjobben i Yara i 2015. Da hadde en av tidenes største norske korrupsjonsskandaler rammet selskapet. Siden slet Holsether og Yara med fallende omsetning og kraftig fallende resultater et par år, før pilene igjen har pekt oppover, først omsetningsmessig og i år også resultatmessig. Det delvis statseide gjødsel- og kjemikalieselskapet, i sin tid utskilt fra Hydro, regnes på et vis fortsatt som norsk “arvesølv”.

Les mer
1972
Født
14 Hilde Merete Aasheim Konsernsjef i Hydro Næringsliv

Aasheim er utvilsomt rett kvinne på rett plass, og trolig har hun også blitt konsernsjef i grev(inn)ens tid. For Hydro sliter tungt. Aluminiumsprisen er langt unna der den “burde” vært gitt veksten i verdensøkonomien, og Hydro har også vært tungt rammet av selskapsspesifikke forhold, som utslippsskandalen i Brasil. Men Aasheim har veldig stor troverdighet internt i Hydro, og bør kunne få gjennomført både knallharde kostnadskutt og salg av virksomheter uten de store protestene.

Les mer
1958
Født
15 Kristin Skogen Lund Konsernsjef i Schibsted Organisasjoner

Skogen Lund er en dyktig strateg, god med folk, og besitter betydelig makt over hvordan mediebildet kan se ut i fremtiden. Hennes erfaringsbakgrunn og brennende hjerte for medienes samfunnsrolle gjør at det er all grunn til å tro at Schibsted er i gode hender. Hun er tydelig på hvordan hun ønsker å gjøre Schibsted til et vekstselskap for fremtiden gjennom data og teknologi, entreprenørskap, de riktige menneskene og finansielle muskler.

Les mer
1966
Født
16 Øyvind Eriksen Konsernsjef Aker Industri

Den tidligere BA-HR-advokaten er Kjell Inge Røkkes nærmeste, og mektigste, medarbeider. Sammen utgjør de et formidabelt team, der de ikke er redde for å gå løs på hele næringer for å restrukturere og endre. Eriksen er styreleder i både Aker Solutions, Aker BP og Aker Energy, Akastor og IT-nykomlingen Cognite. Det siste selskapet er kanskje det mest spennende i Aker-sammenheng nå. Og viser Eriksens vilje til å teste ut helt nye forretningsmuligheter for det ellers veldig oljetunge Aker-konsernet.

Les mer
1964
Født
17 Odd Arild Grefstad Konsernsjef Storebrand Bank og finans

Grefstad har sittet som konsernsjef siden 2012. Han fremstår stadig mer selvsikker på at han er mannen som kan “make Storebrand great again”, og de tre siste årene har forvaltningskapitalen i Storebrand vokst fra 570 til 785 milliarder kroner. I løpet av 2018 ferdigstilte Storebrand oppkjøpene av Skagen Fondene og Silver. Grefstad har gått gradene i Storebrand siden 1994, blant annet som revisjonssjef, konsernkontroller og konserndirektør for økonomi og finans.

Les mer
1965
Født
18 Helge Leiro Baastad Konsernsjef Gjensidige Handel

Baastad leder Norges største skadeforsikrer, som brer om seg i finansbransjen. Baastad begynte i Gjensidige i 1998 som direktør for privatmarkedet, og ble i 2000 en del av konsernledelsen før han ble toppsjef i 2003. Tross gode resultater og en aksje som har gått 35 prosent det siste året, er Gjensidige-aksjen overraskende lite populær blant analytikerne. Enten fordi aksjen nå er fullpriset, eller fordi de også synes at forsikring er kjedelig? Det må kanskje til et nytt fusjonssprell fra Baastad på tampen av konsernsjef-karrieren for å få opp interessen fra aksjemarkedet igjen?

Les mer
1960
Født
19 Runar Hollevik Konsernsjef i Norgesgruppen Handel

Hollevik ble konsernsjef i 2016. Dermed ble han også sjef for snart halvparten av den maten nordmenn putter i seg. Han kom til NorgesGruppen i 2000. Siviløkonomen fra BI ble administerende direktør for grossistvirksomheten Asko og en del av konsernledelsen fra 2008. NorgesGruppen har siden Hollevik ble sjef bare økt sin markedsmakt ytterligere, og kontrollerer nå nesten 44 prosent av det norske dagligvaremarkedet.

Les mer
1968
Født
20 Kjetil Houg Administrerende direktør Folketrygdfondet Finans

Houg har vært sjef for Folketrygdfondet, som forvalter en pengebinge på 261 milliarder kroner i det som nå kalles Statens Pensjonsfond Norge, siden i fjor. Disse milliardene gjør Folketrygdfondet til Oslo Børs’ største institusjonelle investor, med en eierandel på ca. fem prosent av det norske aksjemarkedet og ca. 10 prosent av Hovedindeksen. Houg startet karrieren som rådgiver for Arbeiderpartiet på Stortinget, men har de siste 22 årene jobbet i finans, hovedsakelig med kapitalforvaltning.

Les mer
1966
Født
21 Svein Støle Gründer og og hovedeier Pareto-gruppen Finans

Norges i særklasse rikeste megler, er, som vi må innrømme å ha skrevet utallige ganger før, beviset på hvor langt man kan komme her i verden bare man starter yrkeskarrieren som Kapital-journalist. Støle er mangemilliardær, hovedeier i finanskonsernet Pareto og ikke minst en skikkelig doldis utenfor de innviddes kretser. Han blir ikke mindre doldis av å ha utvandret til Sveits i fjor, men det vil begrense ham noe i hvor aktiv han vil være her til lands.

Les mer
1963
Født
21 Sverre Thornes Konsernsjef KLP Finans og forsikring

Thornes leder Norges største livsforsikringsselskap, som skal trygge 900.000 kommuneansattes alderdom og uførhet økonomisk. Som en investor med 745 milliarder kroner i forvaltningskapital plassert i eiendom, rentepapirer og aksjer, er KLP en viktig aktør i næringslivet. KLP driver også bankvirksomhet. Thornes har vært konsernsjef i KLP siden 2008. Før det var han konserndirektør med ansvar for livsforsikring, og fra 2001 til 2006 ledet han KLP Kapitalforvaltning. Han kom til KLP som renteforvalter i 1995.

Les mer
1960
Født
22 Geir Inge Stokke Konsernsjef COOP Handel

Stokke leder et selskap som snart har 30 prosent av norsk dagligvarebransje. Coop er videre blant de største aktørene i landet innen eiendom. Selv startet Stokke som butikksjef for Coop Mega Holmlia i 1992. I 1994 ble han assisterende kjedesjef for Coop Mega, før han gikk videre til Tine og Inkognito. I 2003 kom Stokke tilbake til Coop og ulike direktørstillinger. I 2015 ble han øverste sjef for Coop Norge.

Les mer
1966
Født
22 Jaan Ivar Gjærum Semlitsch Konsernsjef i Orkla Industri

Semlitsch kom til Orkla på forsommeren i år fra stillingen som konsernsjef i Elkjøp Nordic, som han da hadde ledet i mer enn seks år. Det siste året hadde han i tillegg vært toppleder for morselskapet Dixons Carphones internasjonale virksomhet. Han har tidligere også vært administrerende direktør for både Rema Industrier og Plantasjen, og vært COO i tidligere Statoil Retail Europe. Semlitsch er altså en fullblods kjede- og detaljhandelsmann. Så blir det spennende å se hvordan kjemien hans blir med Orklas lunefulle styreleder.

Les mer
1971
Født
23 Arne Sigve Nylund Norgessjef Equinor Olje og energi

Samme hvor mye Equinor satser i utlandet og innen fornybar energi, så dominerer de norsk sokkel. Der er det Nylund som styrer butikken som konserndirektør. Nylund har vært i spissen for tildeling av kontrakter for mange titalls milliarder, som utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Ingeniøren har siden 1987 hatt flere lederstillinger i konsernet. Før det jobbet Nylund også noen år i Mobil.

Les mer
1960
Født
23 Ivar Erik Tollefsen Eiendomsinvestor Eiendom

Tollefsen er “helt propell” for tiden, sies det til Kapital. Mannen utvider sitt eiendomsimperium i en rasende fart, hyrer inn en rekke profilerte folk i eiendomsbransjen, og er ikke skyggeredd når det gjelder å bruke gjeld for å geare opp investeringene. Verdien av eiendomsmassen i Sverige skal nå ha bikket 100 milliarder kroner! Bråket rundt den manglende informasjonen til leieboere i Oslo om deres forkjøpsrett ga stygge riper i lakken omdømmemessig, men det har åpenbart ikke bremset mannens rakettvekst.

Les mer
1961
Født
24 Karl Johnny Hersvik Konsernsjef Aker BP Olje og energi

Hersvik er Kjell Inge Røkkes viktigste mann på norsk sokkel. Han ble toppsjef i det som tidligere het Det norske oljeselskap i mai 2014. Hersvik kom da fra stillingen som forskningssjef i Statoil. Siden han fikk jobben, har aksjonærverdiene mangedoblet seg. I år har likevel aksjekursen gått mer sidelengs. Hersvik fikk nå nylig nok en pris. Denne gangen en teknologipris for å ha skapt en digitaliseringskultur i Aker BP og effektivise­ringsresultater som følge av digitalisering på Ivar Aasen-feltet.

Les mer
1972
Født
24 Ole Robert Reitan Eier og styremedlem i Reitangruppen Handel

Ole Robert Reitan er administrerende direktør i Rema 1000, og utvilsomt kronprinsen av de to brødrene når pappa Odd en gang gir fra seg makten. Han er utdannet ved Norges Markedshøyskole. Etter flere år med fall i markedsandel, blant annet etter en mislykket bestevennstrategi, hentet Reitan inn detaljhandelsspesialisten Trond Bentestuen fra DNB i fjor. Det blir spennende å se om de to nå blir en dynamisk duo som, kanskje med Konkurransetilsynets hjelp, kan snu fallet i markedsandeler.

Les mer
1971
Født
25 Gustav Witzøe Konsernsjef og hovedeier i Salmar Sjømat

Witzøe er gründeren som, gjennom et konkursbo med én konsesjon for lakseoppdrett og et slaktnings- og bearbeidingsanlegg, etablerte Salmar i 1991. Selskapet er i dag en av verdens største lakseprodusenter. Han overførte nesten alle sine aksjer i eierselskapet Kverva til sønnen Gustav Magnar Witzøe i 2013, men sitter fortsatt på kontrollen. Og han tok nå i høst endog over rollen igjen som toppsjef for Salmar. Men klarer han å stoppe den foreslåtte lakseskatten? Den ser ut til å bli lettere å bli kvitt enn lakselusa i alle fall.

Les mer
1953
Født
26 Helge Arvid Møgster Gründer, hovedeier Austevoll Seafood og DOF Sjømat

Møgster er hovedeier og styremedlem både i Austevoll Seafood, som også er hovedaksjonær i Lerøy Seafood, i offshorerederiet DOF og i sistnevntes trøblete datterselskap DOF Subsea. Han tjener for tiden stort på fisk, men taper også stort på offshorevirksomheten. Alt styres gjennom familieselskapet Laco, der både Møgster og hans fire barn er eiere, samt hans søsken og deres barn igjen. Kapital vurderte familieformuen til å være 900 millioner kroner mindre verdt i år enn i fjor. Men fem milliarder kroner er penger også for fiskere fra Austevoll.

Les mer
1953
Født
27 Christian Rynning-Tønnesen Konsernsjef Statkraft Energi

Rynning-Tønnesen har vært konsernsjef i Statkraft, Norges største og Nordens nest største kraftprodusent, siden 2010. Realisering av store gevinster på havvind har gitt Rynning-Tønnesen et solid fundament for å investere slik at Statkraft befester posisjonen som ledende på fornybar energi i Europa. Tidligere var sivilingeniøren fra NTNU konsernsjef i Norske Skog fra 2006 til 2010, og konserndirektør for finans og økonomi i Norske Skog fra 2005 til 2006. Rynning-Tønnesen hadde en rekke ledende stillinger i Statkraft i perioden 1992 til 2005.

Les mer
1959
Født
28 Jon Erik Reinhardsen Styreleder Equinor Olje og energi

Reinhardsen har vært leder av styret i Equinor siden 1. september 2017. Nå er han inne i sin kanskje aller viktigste periode der, nå som han skal lede arbeidet med å finne Eldar Sætres etterfølger. I de administrasjonsstyrte, delvis statseide selskapene er det akkurat i disse tidsvinduene at styrelederne har mest makt. Reinhardsen sitter også i styrene til Telenor og Awilhelmsen. Før det var han konsernsjef i seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS) fra 2008.

Les mer
1956
Født
29 Ivan Vindheim Konsernsjef Mowi Sjømat

Vindeheim er råfersk konsernsjef i Mowi etter at Alf-Helge Aarskog trakk seg i november. Ifølge bransjenettstedet iLaks.no har Vindheim i tiden i Mowi vært sentral i en offensiv satsing med oppbygging av både en fôrdivisjon, en foredlingsdivisjon og et servicerederi. Vindheim har de siste syv årene vært finansdirektør (CFO) i Mowi. Han kom til selskapet fra Lerøy Seafoods, hvor han også var finansdirektør.

Les mer
1971
Født
30 Dag Mejdell Styreleder Norsk Hydro, SR-bank og Vygruppen Olje og energi

Mejdell er noe så sjeldent som en mannlig styreproff. En art som det fantes talløse eksemplarer av i tidligere tider, men som er blitt sjeldnere og sjeldnere å se med årene. Mejdell er styreleder i både Norsk Hydro, Vygruppen, SR-bank og Visolit (tidligere TeleComputing). De to første selskapene er på hver sin måte litt ute å kjøre kan man si, mens de to siste går mer på skinner økonomisk. Mejdell er også ute og flyr, som nestleder i styret for SAS.

Les mer
1957
Født
31 Remi Eriksen Konsernsjef DNV GL

DNV GL er et av verdens ledende klassifikasjons- og risikohåndteringsselskaper. Stiftelsen Det Norske Veritas kjøpte ut sin tyske partner Mayfair for 12 milliarder kroner i 2017, og samlet dermed all makt på Høvik. Eriksen ble ansatt i selskapet i 1993. Fra 2006 har han hatt ulike ansvarsområder som medlem av selskapets konsernledelse, og fra 2015 som konsernsjef.

Les mer
1967
Født
32 Gunn Wærsted Styreleder Telenor og Petoro Næringsliv

Hun tapte maktkampen mot Telenors konsernsjef Sigve Brekke i 2016, og fremsto som svekket etter det. Fore­løpig har det heller ikke blitt flere styreverv i store bedrifter enn de to tunge vervene i Telenor og Petoro. Hun har i tillegg kun gått inn i et styreverv i veisikkerhetsselskapet Saferoad. Konfliktnivået i Telenor har roet seg, faren for ny krasj med Brekke er nær borte, og fokuset til Wærsted har kunnet vende seg mot å utforme og levere på telegigantens strategi.

Les mer
1955
Født
33 Lars Christian Bacher Konserndirektør for finans i Equinor Olje og energi

Bacher går for tiden, sammen med konserndirektørene Reiten og Rummelhoff, på Eldar Sætres “konsernsjef-skole”. Hvem av dem som blir ny konsernsjef gjenstår å se, men Bacher ligger unektelig godt an. Han har vært i Equinor helt siden 1991, og har hatt en lang rekke lederstillinger. Før Bacher ble CFO i august 2018, var han i seks år leder for Equinors internasjonale virksomhet. Bacher er utdannet sivilingeniør fra NTNU, toppet med en master fra NHH.

Les mer
1964
Født
34 Jørgen C. Arentz Rostrup Konserndirektør for finans i Telenor Telekom

Rostrup tapte i sin tid kampen om bli ny konsernsjef i Hydro, og dro i 2013 noen år utenlands i ulike stillinger i Yara, før han i 2016 landet trygt på Fornebu som Telenors CFO. I den jobben har Rostrup kuttet kostnader hardt, så hardt at enkelte på Fornebu har murret og lurt på han kjenner til begrepet om at man må så (investere) for å høste siden. Rostrup er soleklar nummer to i Telenor-ledelsen, og kan fort sette konsernsjefen i skyggen på felles resultatpresentasjoner. Et vennlig råd: Pass deg litt for det.

Les mer
1966
Født
35 Olaug Svarva Styreleder DNB Bank og finans

Den tidligere lederen av Folketrygdfondet er vant til å levere på topp. Som styreleder i Norges største bank har hun betydelig makt over fremtidens banknæring. Svarva har tung ledererfaring fra finanssektoren, med tidligere jobber i blant annet Den norske Creditbank, Carnegie og i Sparebank 1 Gruppen. I sommer ble det kjent at Svarva tar over for Kristin Clemet som ny styreleder i Norfund. Hun har ellers utøvd mye “skjult” makt i næringslivet gjennom diverse bedriftsforsamlinger og valgkomiteer.

Les mer
1957
Født
36 Sigurd E. Thorvildsen Konsernsjef AWilhelmsen Shipping

Thorvildsen har fulgt i både sin far og farfars fotspor inn i shippingbransjen. Den tidligere Awilco-sjefen har vært konsernsjef i det familieeide industrielle investeringsselskapet AWilhelmsen siden 2008. Forvaltningen av en av Norges største familieformuer har båret frukter for Thorvildsen, som er blant landets best betalte toppledere. Over de tre siste årene har han hatt en skattbar inntekt på over 185 millioner kroner. I tillegg til AWilhelmsen-verv sitter siviløkonomen fra BI som styreleder blant annet i oljeselskapet Awilco og i eiendomsselskapet Linstow.

Les mer
1965
Født
37 Ole Jacob Sunde Styreleder Schibsted Organisasjoner

Styrelederen i Schibsted har bakgrunn som gründer og hovedaksjonær i Formuesforvaltning, hvor han har sittet som styreleder i 19 år. Forvaltningsselskapet har ansvar for 72 milliarder kroner i langsiktig formuesforvaltning for familier, privatpersoner, stiftelser og organisasjoner. Sunde regnes som en av landets mektigste mediestrateger.

Les mer
1954
Født
38 Steinar Sønsteby Konsernsjef Atea Teknologi

Steinar Sønsteby ble konsernsjef for Atea i 2014, etter tidligere å ha vært administrerende direktør for både Atea i Norge og i Sverige. Siden han overtok sjefsrollen har IT-selskapet hatt en verdiøkning på rundt 120 prosent på Oslo Børs. Sønsteby er styremedlem i Fjordkraft og har en bachelorgrad i mekanisk design fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og er maskiningeniør fra University of Utah. Han har også en finansgrad fra Handelshøyskolen BI.

Les mer
1962
Født
39 Olav Nils Sunde Styreleder O.N. Sunde Hotell/Reiseliv

Sunde og familien eier gjennom selskapet O.N. Sunde både fergeselskapet Color Line og Gresvig-konsernet, med kjeden Intersport, samt G-Sport og G-MAX som snart legges ned. I tillegg har Sunde selskapet Voice of Europe med kjedene Boys of Europe, Match, Popin og VIC. Sunde dukket opp i fjor sommer på aksjonærlisten til PGS, og har siden kjøpt seg gradvis opp i seismikkselskapet. Med en børsoppgang på over 130 prosent bare hittil i 2018 kan det ha vært en god avgjørelse for rederen.

Les mer
1952
Født
40 Ole-Eirik Lerøy Styreleder Mowi Sjømat

Lerøy har vært styreleder i Mowi siden 2010. Sjømatselskapet har vokst til å bli det fjerde største selskapet på Oslo Børs, med en markedsverdi på over 117 milliarder kroner. I 2015 ble Lerøy kåret til Årets styreleder av Dagens Næringsliv. Etter fullført utdannelse som siviløkonom fra Handelshøyskolen BI har Lerøy hele tiden arbeidet innenfor sjømatnæringen. Han startet familiebedriften Halvard Lerøy og var styreleder i Lerøy Seafood Group fra 1991 til 2008.

Les mer
1959
Født
41 Rolv-Erik Ryssdal Konsernsjef Adevinta Handel

Den tidligere Schibsted-sjefen ga stafettpinnen videre til Kristin Skogen Lund på slutten av fjoråret. Ryssdal har klatret i Schibsted-systemet gjennom hele nittitallet og kom fra jobben som sjef for Classified Media, den internasjonale suksessen til Schibsted innen rubrikkannnonser. Nå leder han Schibsteds nye og utskilte internasjonale rubrikkselskap, Adevinta. Børsnoteringen av selskapet, som skjedde i april, er den største her til lands siden Telenor kom på børs for 19 år siden og blant de tre største i Norgeshistorien. Rubrikkselskapet har en markedsverdi på rundt 68 milliarder kroner.

Les mer
1962
Født
42 Ole Ertvaag Sjef for HitecVision Olje og energi

Gründeren fra Madla var med på å grunnlegge PE-fondet HitecVision sammen med Jon Gjedebo og Ola Sætre på 80-tallet. I 2002 tok Ertvaag, som leder selskapet, HitecVision til et nytt nivå ved å starte et private equity-fond. De siste årene har det Stavanger-baserte selskapet vokst til å bli en av landets største private equity-investorer, med en forvaltningskapital på rundt 47 milliarder kroner. Fondet fokuserer på oppkjøp og vekstfase-investeringer i olje- og gasssektoren. Satsingen har blitt en gullgruve for Ertvaag, som har tjent seg opp en milliardformue.

Les mer
1963
Født
43 Ottar Ertzeid Finansdirektør i DNB Bank og finans

Etter å ha rådet over meglergulvet i DNB Markets i 18 år var det på tide med nye utfordringer for Ertzeid. I september overtok han som bankens nye finansdirektør. Med 30 års fartstid fra DNB har CVen blitt lang med en rekke lederstillinger, som blant annet økonomi- og finansdirektør i Boligkreditt og finanssjef i Real kredit. Siviløkonomen fra Handelshøyskolen BI sitter som nestleder i styret til DNB Livsforsikring og Dextra Artes, og har tidligere vært styremedlem i blant annet Oslo Børs.

Les mer
1965
Født
44 Harald Serck-Hanssen Konserndirektør for Corporate Banking i DNB Bank og finans

Som tidligere konserndirektør for Storkunder og Internasjonal i DNB har Serck-Hanssen hatt ansvar for de store bedriftskundene de siste årene. Etter at Kjerstin Braathen tok over sjefsrollen i september, har hun gjort rokeringer i konsernledelsen, og slått sammen Storkunder og Internasjonal med Bedriftsmarkedet, tidligere ledet av Benedicte Schilbred Fasmer, til området Corporate Banking. Serck-Hanssen får dermed enda større innflytelse i næringslivet. Konserndirektøren trådte inn i banken som leder av shippingkontoret i 1998, med erfaring fra Stolt Nielsen Shipping og Odfjell Group.

Les mer
1965
Født
45 Mads Syversen Administrerende direktør Arctic Securities Finans

Han er en av finans-Norges aller mektigste menn og er involvert i en rekke av de største transaksjonene i norsk næringsliv, hvor han nyter tillit som rådgiver. Han har blant annet i over 20 år vært en av Kjell Inge Røkkes nærmeste rådgivere. Det var i 2007 at Syversen, sammen med flere andre tidligere kolleger, startet meglerhuset Arctic Securities, hvor han har vært administrerende direktør siden. Han har tidligere jobbet som megler og administrerende direktør i SEB Enskilda.

Les mer
1963
Født
46 Hugo Maurstad Partner i Altor Finans

Altor har vært det mest aktive og gjort det best av de svenske PE-husene i Norge de siste årene, med investeringer som Lindorff, Helly Hansen og Sats. Det siste året har som vanlig vært aktivt for Maurstad, som er den store stjernen i Altor. Treningskjeden Sats, der Maurstad er styreleder, har kommet seg på børs. Samtidig har Altor tatt et stort veddemål i et allerede notert selskap. Maurstad tror nemlig de vil klare å snu XXL-skuta. Etter en emisjon i høst vil Altor være største eier, og Maurstad er foreslått som ny styreleder.

Les mer
1965
Født
47 Daniel K. Siraj Konsernsjef Obos Eiendom

Siraj ble utnevnt som konsernsjef i Obos i 2015. Før det jobbet han som visekonsernsjef i det som er Norges største boligbyggelag og boligforvalter. Han har også hatt en rekke andre lederstillinger i konsernet. Siraj var tidligere nestleder i styret i den børsnoterte entreprenøren AF Gruppen, der Obos er største aksjonær, men overlot posisjonen til Obos-direktør Arne Baumann i 2018. Siraj sitter selv i styret til Veidekke, for også der er Obos største aksjonær. Siraj var by­rådssekretær i byrådsavdelingen for næring og byutvikling i Oslo kommune fra 2000 til 2004.

Les mer
1975
Født
48 Irene Rummelhoff Konserndirektør i Equinor Næringsliv

Rummelhoff er en av to kvinner i konsernledelsen i Equinor, og anses som en mulig fremtidig kandidat til å etterfølge Eldar Sætre, som trolig gir seg senest i 2021. Hun kom inn i konsernledelsen i 2015, som sjef for det nye forretningsområdet New Energy Solutions. Fra og med 2017 ble hun sjef for markedsføring og prosessering, hvilket betyr at hun sitter med ansvar for enorme verdier. Erfaring fra den blytunge divisjonen kan komme godt med i kampen om konsernsjefstillingen. Rummelhoff er også nestleder i Hydro-styret.

Les mer
1967
Født
49 Øystein Stray Spetalen Investor og meningsbærer Finans

Den nådeløse investoren, som startet å handle aksjer allerede som niendeklassing, er selve inkarnasjonen av en bjellesau i det norske aksjemarkedet. Alle lytter når sivilingeniøren uttaler seg om investeringer, og for tiden er “Spettet” negativ til det meste og rigg i særdeleshet. Ferncliff-konsernet hans har nå en kontantbeholdning på over 1,7 milliarder kroner. Spetalen deltok riktignok i Norwegian-emisjonen tidligere i år, men det var som vanlig raskt inn og raskt ut igjen. I høst har han kjøpt seg opp i børstaperen B2Holding.

Les mer
1962
Født
50 Dag Rasmussen Konsernsjef Rasmussengruppen Finans

Dag Rasmussen, sønn av skipsreder Einar, har styrt familieimperiet Rasmussengruppen i over ti år. Han har levert meget hyggelige resultater de siste årene, blant annet fra konsernets eiendomsinvesteringer via Avantor. Gruppen er sammensatt av shipping- og offshorevirksomhet, eiendom og finansielle investeringer med en verdijustert egenkapital på 17,5 milliarder kroner. Det gjør familien til Sørlandets rikeste. Rasmussengruppens historie går tilbake til 1936, da den ble etablert av Einar Rasmussen.

Les mer
1968
Født
51 Christen Sveaas Investor og eier av Kistefos Finans

Forretningsmannen og kunstentusiasten Sveaas er eneeier av Kistefos-konsernet. Sveeas er erfaren innen shipping, og Kistefos er største eier i tørrlastrederiet Western Bulk Chartering og i serviceskipsrederiet Viking Supply Ships. Kistefos har også investeringer innen teknologi, eiendom, finans og venture, og Sveaas har opparbeidet seg solid innflytelse på disse områdene. The Twist, det nye museumsbygget på Kistefos ved Jevnaker, har fått en prislapp på over 200 millioner kroner, men det har Sveaas mer enn god nok råd til med en formue på 5,6 milliarder kroner.

Les mer
1956
Født
52 Jan Petter Collier Dealmaker i ABG Sundal Collier Finans

Collier grunnla meglerhuset Sundal & Co sammen med Dagfinn Sundal i 1984. De solgte selskapet rett før krakket i 1987, og kjøpte det tilbake igjen i 1992. I 2001 fusjonerte selskapet med svenske ABG Securities og ble det børsnoterte ABG Sundal Collier. Collier jobber i dag som partner og finansiell rådgiver i meglerhuset og har en finger med i spillet i mange av de store dealene som inngås i næringslivet. I tillegg forvalter Collier familieformuen gjennom investeringsselskapet Sanden, som eies sammen med barna.

Les mer
1950
Født
53 Torgrim Reitan Konserndirektør i Equinor Olje og energi

Reitan har vært konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt siden august 2018. I tre år før det var siviløkonomen konserndirektør for utvikling og produksjon i USA, og før dette var han konserndirektør for økonomi og finans (CFO). Reitan har hatt flere lederstillinger i Equinor før det og har vært i selskapet helt siden 1995. Han har de siste årene sittet med ansvar for divisjoner i utlandet, der Equinor har investert titalls milliarder, men har måttet ta svære nedskrivninger. Han nevnes uansett som en av flere mulige arvtagere til Eldar Sætre.

Les mer
1969
Født
54 Didrik O. Munch Styreleder i Storebrand, NWT Group, styremedlem Lerøy og flere Grieg-selskaper Finans

Munch forlot sjefsstolen i Schibsted Norge høsten 2017. Han har lang erfaring innen mediebransjen, blant annet som administrerende direktør i Bergens Tidende. I tillegg har Munch erfaring fra DNB og sitter i dag som styreleder i Storebrand. Munch er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen. Han er også styremedlem i Grieg International, Grieg Shipowning, Lerøy Seafood Group og Nwt Media, en stor eier i Polaris Media. Han kjenner alt og alle i Bergen.

Les mer
1956
Født
55 Dag Tjernsmo Adminstrerende direktør Handelsbanken Norge Bank og finans

Nyutdannet fra BI fikk Tjernsmo jobb og ble ansatt nummer 11 i Handelsbanken i Norge. 30 år senere sitter han som administrerende direktør, og banken har gått fra null kroner til årlige resultater på mellom 2,5 og tre milliarder, med 47 kontorer fordelt rundt om i landet. Handelsbanken er Norges fjerde største bank målt i utlån, med tre prosent av privatmarkedet og syv prosent av bedriftsmarkedet. Tjernsmo er også styreleder i finansnæringens nye gjeldsportal Norsk Gjeldsinformasjon, som skal gi bankene og andre långivere en totaloversikt over privatpersoners gjeld.

Les mer
1962
Født
56 Trond Mellingsæter Adminstrerende direktør Danske Bank Norge Bank og finans

Mellingsæter tok over som “Country Manager” i 2015 etter å ha vært totalt over 13 år i Danske Bank-konsernet, deriblant “Global Head of Transaction Banking”. Etter at hovedkontoret i København utpekte Norge og Sverige som sine vekstmarkeder, har banken foreløpig ikke sett seg tilbake i disse to landene. Utlån i Norge er nå på 317 milliarder kroner, etter en vekst på ca. 11 prosent det siste året. Med det befester banken sin nummer tre-posisjon bak Nordea her til lands. Mellingsæters personkunder nærmer seg 170 milliarder kroner i lån, mens bedriftskundene er tett oppunder 150 milliarder.

Les mer
1965
Født
57 Anders Misund Partner og Norgesansvarlig for EQT Finans

Misund er partner og Norgesansvarlig for EQT, som er blant verdens syvende største oppkjøpsfond. Selskapet ble etablert i 1994 i Sverige, og har vokst seg langt utover Norden. I dag forvalter det verdier på rundt 400 milliarder kroner, og hadde et driftsresultat før avskrivninger på 1,4 milliarder kroner i første halvår 2019. I høst bekreftet oppkjøpsfondet notering av forvaltningsselskapet til EQT på Stockholmbørsen. Misund gikk inn i EQT i 2007, og sitter på fire prosent av forvaltningsselskapet med en børsverdi på rundt 100 milliarder kroner.

Les mer
1973
Født
58 Øystein Moan Konsernsjef Visma Teknologi

Øystein Moan har ledet et av Norges største IT-selskaper i 22 år og har siden den gang opparbeidet seg en stor formue. Tidligere i år ble det kjent at han leter etter noen andre å gi fra seg roret til i Visma. Moan tok over programvareselskapet i 1997 da det var et tapssluk, og har forvandlet det til en milliardbutikk. I 2018 hadde selskapet en omsetning på 11,4 milliarder. Selv om Moan har varslet sin avgang fra sjefsstolen, skal han fortsette som arbeidende styreleder. Han har en mastergrad i data fra Universitetet i Oslo.

Les mer
1959
Født
59 Christian Ringnes Eiendomsinvestor Eiendom

I 1984 fikk Christian Ringnes stillingen som administrerende direktør i Eiendomsspar. Dette ble starten på et økonomisk eiendomseventyr for Ringnes og de andre aksjonærene. Siden den gang har verdien til selskapet mangedoblet seg fra 430 millioner kroner til over 24 milliarder kroner. Tidligere i år kjøpte Victoria Eiendom seg opp i Eiendomsspar til en eierandel på mer enn 50 prosent. Ringnes er hovedaksjonær og administrerende direktør i begge selskapene. I tillegg til en omfattende eiendomsportefølje sitter eiendomskongen på en av Norges største private kunstsamlinger.

Les mer
1954
Født
60 Jens Ulltveit-Moe Eier Umoe-gruppen Finans

Ulltveit-Moe startet sin ferd mot formuestoppen i landet i Haugesund-rederiet Knutsen OAS for over 30 år siden. I 1984 grunnla han investeringsselskapet Umoe, som er heleid av Ulltveit-Moe og familie. Han er i dag ivrig, og kanskje for ivrig, innen fornybare investeringsprosjekter, og er blant annet største aksjonær i børsnoterte REC Silicon, med en eierandel på nærmere 30 prosent. I tillegg har Umoe-konsernet rettigheter til merkevarer som Peppes Pizza, Starbucks og Burger King i Norge. Ulltveit-Moe har tapt fryktelig mye penger de siste årene.

Les mer
1942
Født
61 Helge Singelstad Administrerende direktør Laco AS, Møgster Mohn Offshore Offshore

Singelstad er administrerende direktør i både Møgster-familiens eierselskap Laco og i Møgster Mohn Offshore. Og som sjef for Laco sitter han som styreleder i en rekke av selskapene Møgster-familien kontrollerer. Det gjelder i alle de tre viktigste Austevoll Seafood, Lerøy Seafood og DOF. Til sammen sitter Singelstad i styrene for nær 20 selskaper i Møgster-sfæren. Det er for tiden kanskje mest å gjøre i trøblete DOF Subsea, der han dog bare er menig styremedlem.

Les mer
1963
Født
62 Tone Wille Konsernsjef i Posten Norge Næringsliv

Etter fire år som finansdirektør i Posten Norge tok Wille høsten 2016 steget opp og overtok som konsernsjef. Hun er også styremedlem i Arbeir.dsgiverforeningen Spekter. Wille leder et særdeles viktig infrastrukturselskap i Norge med 18.000 ansatte og en omsetning på snaut 23,9 milliarder kroner i 2018. Wille er utdannet siviløkonom fra NHH og har lagt flere tunge styreverv bak seg, som styremedlem i blant annet Nordea Bank Norge, Flytoget og SN Power.

Les mer
1963
Født
63 Petter-Børre Furberg Norges-sjef Telenor Telekom

Furberg startet sin karriere i Telenor-konsernet i finansavdelingen i Telenor International i Norge i 1998. 20 år senere tok han over som administrerende direktør i Telenor Norge etter Berit Svendsen. Furberg har bred erfaring fra ulike lederroller i Telenors utenlandske virksomheter, blant annet som administrerende direktør i Telenors selskaper i Myanmar og Bangladesh, før han overtok sjefsstolen her til lands. Siviløkonomen er nå sjef for 3.400 ansatte fordelt på 23 kontorer i Norge. Furberg er trolig konsernsjef Brekkes klare kronprins.

Les mer
1967
Født
64 Kimberly Lein-Mathisen Adm. dir. Microsoft Norge Næringsliv

I 2016 ble Lein-Mathisen ny administrerende direktør i Microsoft Norge. Hun kom fra stillingen som administrerende direktør i Orkla Home & Personal Care. Hun har også hatt flere ulike lederstillinger i det globale legemiddelselskapet Eli Lilly. Lein-Mathisen har en MBA fra Harvard Business School, og er styreleder i Nokia Norge, styremedlem i Abelia, Yara International og Fast Search & Transfer.

Les mer
1972
Født
65 Tor Olav Trøim Styreleder Borr Drilling Finans

John Fredriksens tidligere høyre hånd har hatt et tøft år som følge av verdifall i en rekke investeringer. Finansmannen har store papirtap på investeringer i Borr Drilling, Golar LNG, Avida Finans og 2020 Bulkers. I 2014 ga Fredriksen to milliarder kroner til Trøim i form av Golar LNG- og Seadrill-aksjer. Sistnevnte solgte han unna før kollapsen, men i Golar LNG har han tapt stort. I fjor kastet Trøim og Celina Middelfart kortene i Storebrand, og sikret seg en gevinst på over en halv milliard kroner. Trøim er også Vålerenga Fotballs rike onkel, hvor han bidrar med årlige millionbeløp for å holde klubben gående.

Les mer
1963
Født
66 Thomas Wilhelmsen Konsernsjef Wilh. Wilhelmsen Holding Shipping

Han er sønnen til den kjente skipsrederen Morten Wilhelm Wilhelmsen, som fortsatt kontrollerer slektens formue gjennom diverse investeringsselskaper. Men kronjuvelen, det børsnoterte Wilh. Wilhelmsen Holding, ledes av sønnen Thomas Wilhelmsen. Han er utdannet siviløkonom.

Les mer
1974
Født
67 Kristian Siem Eier Siem Industries Olje og energi

Siviløkonomen, som er bosatt i London og Sveits – og har hatt hyppige opphold i Oslo – eier nesten 80 prosent av Siem Industries. Konsernet, som primært er involvert i oljeservice, shipping, gruvedrift og finans, har eierandeler i blant annet Siem Car Carriers, Siem Capital og børsnoterte selskaper som Siem Offshore og Subsea 7. I det sistnevnte selskapet er Siem også styreleder.

Les mer
1949
Født
68 Trond Riiber Knudsen Ledende investor og drivkraft innen «disruptiv» teknologi, digitale tjenester og vekstmarkeder. Investering

Etter 23 år i McKinsey & Company, hvor han var en av selskapets mest sentrale rådgivere i Norden, sluttet sivilingeniøren i 2015 i verdens mest suksessrike konsulentselskap. Riiber Knudsen hoppet av for å hjelpe gründere, og i løpet av få år har han blitt en ledende kraft i oppstartsmiljøet i Norge. Nå går han for å være landets ledende startup-investor, og han har blitt en viktig drivkraft innen ”disruptiv” teknologi, digitale tjenester og vekstmarkeder, samt en populær foredragsholder på området.

Les mer
1964
Født
69 Arne Austreid Konsernsjef SR-Bank Bank og finans

Som konsernsjef for en av Norges største banker rydder vi plass for Austreid på listen over de mektigste i norsk næringsliv. Siden 2011 har petroleumsingeniøren vært administrerende direktør i SpareBank 1 SR-Bank, som har en markedsverdi på mer enn 25 milliarder kroner og en forvaltningskapital på godt over 200 milliarder kroner. Austreid har tidligere jobbet i Transocean og Prosafe SE, både offshore, onshore og i utlandet. I tillegg til banksjefrollen er Austreid styremedlem i Sparebank 1 Gruppen og Fremtind Forsikring.

Les mer
1956
Født
70 Thorhild Widvey Styreleder i Statkraft Næringsliv

Widvey har vært styreleder i Statkraft siden 2016. Men de som har ventet på store strategiske grep, les en delprivatisering, har hittil ventet forgjeves på den tidligere Høyre-statsråden. Og nå haster det om hun og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen skal klare å løse den gordiske knuten med privatisering av Statkraft uten å røre ved hjemfallsrettene. For etter stortingsvalget i 2021 ryker trolig både hun og Isaksen ut av sine respektive verv. Widvey sitter også i styret til Røkke-dominerte Kværner.

Les mer
1956
Født
71 Kristin F. Kragseth Administrerende direktør Vår Energi Energi

Kragseth ble en av oljebransjens mektigste da hun gikk til topps i oljeselskapet Vår Energi på slutten av fjoråret. Oljeselskapet ble etablert sommeren 2018 som følge av en sammenslåing av Eni Norge og Point Resources, og er det største uavhengige lete- og produksjonsselskapet på norsk sokkel. Før Kragseth gikk inn som administrerende direktør, hadde hun 26 års fartstid fra bransjen, 25 av dem i det amerikanske selskapet Exxon både på norsk og utenlandsk jord. Kragseth er utdannet marineingeniør, med en mastergrad fra Texas A&M University.

Les mer
1967
Født
72 Bjørn Rune Gjelsten Eier av Gjelsten Holding Investering

Investoren har bygget opp en milliardformue på en veldiversifisert portefølje av selskaper de siste årene. Gjennom Gjelsten Holding investerer han hovedsakelig i eiendom og industri, noe som har skapt store verdier. Eiendomssatsingene i Fabritius og Profier kan ta mye av æren, samt avfallshåndteringsselskapet NOAH. På årets liste over Norges 400 rikeste havnet han på en 18. plass med 11 milliarder kroner i nettoformue. Før tusenårsskiftet var Gjelsten en lang periode involvert i Aker sammen med Kjell Inge Røkke.

Les mer
1956
Født
73 Jacob Schram Konsernsjef i Norwegian Service & Tjenester

Som Bjørn Kjos’ etterfølger flyr Schram rett inn blant de mektigste i norsk næringsliv. 1. januar vil han overta som konsernsjef i flyselskapet Norwegian, til tross for at han ikke har noe erfaring fra bransjen. Lederstillinger kan han derimot skilte med i fleng, med tidligere erfaring fra selskaper som McKinsey, Statoil Fuel & Retail, McDonald’s og Circle K. I sistnevnte var Schram i over 20 år. Etter 17 år i sjefsstolen ble det nylig kjent at Kjos gir seg, så da gjenstår det å se om den erfarne næringslivstoppen klarer å snu kursen i flyselskapet etter snart tre år med motgang og underskudd.

Les mer
1962
Født
74 Cecilie Astrup Fredriksen Fredriksen-imperiet, styremedlem i Marine Harvest og Norwegian Property Shipping

Fredriksen-arvingen har styreverv i både Mowi, som nå er Oslo Børs’ fjerde mest verdifulle selskap, og i Norwegian Property. Ifølge Kapitals kilder er hun den av de to tvillingsøstrene som er mest aktiv i Fredriksen-gruppen. Hun er den av de to som mest sannsynlig vil ta roret, dog ikke operativt, men i en styrelederrolle, den dagen generasjonsskiftet vil skje. Bør derfor få vetorett på vedkommende pappa John nå leter etter som konsernsjef for hele Fredriksen Gruppen.

Les mer
1983
Født
75 Kathrine Astrup Fredriksen Shipping

Denne andre av Fredriksen-arvingene har færre styreverv enn sin tvillingsøster, men disponerer også over en enorm formue. Hun sitter nå kun i styret for Norwegian Property av deres norske selskaper. Kathrine sies av Kapitals kilder også å ha mer interesse for kunst(investeringer) enn tradisjonelt næringsliv.

Les mer
1983
Født
76 Anne Marit Panengstuen Konsernsjef i Nortura Næringsliv

I september byttet Panengstuen beite til en av Norges største matprodusenter Nortura. I løpet av kort tid har hun allerede satt sitt preg på selskapet ved å gjøre endringer i konsernledelsen. Det ble ikke like godt mottatt av alle, der en konserndirektør valgte å gå på dagen. Panengstuen kom fra stillingen som toppsjef i Siemens Norge. Med 28 års fartstid fra industriselskapet overtok hun som administrerende direktør i 2014, som den første kvinnelige sjefen i selskapets historie. I år ble det også kjent at Nortura-sjefen er ny styreleder ved Universitetet i Stavanger.

Les mer
1963
Født
77 Joachim Høegh-Krohn Administrerende direktør Argentum

Høegh-Krohn har sittet i sjefsstolen i Argentum siden 2006 og opparbeidet seg over 20 års erfaring fra kapitalforvaltning. Det statlig eide investeringsselskapet har siden oppstart i 2001 investert over 14 milliarder kroner i mer enn 150 fond, og har hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på rundt 15 prosent. Den gode jobben kaster også av seg for Høegh-Krohn, som i fjor tjente dobbelt så mye som lønnseliten i andre heleide statlige selskaper. Den tidligere forskeren ved NTNU, SNF og NHH har også vært direktør i DNB Kapitalforvaltning og Vital Forsikring.

Les mer
1966
Født
78 Gunnar Hovland Konsernsjef Tine Næringsmiddel

På årets første arbeidsdag tiltrådte Hovland som ny konsernsjef i Tine, etter å ha vært administrerende direktør i BN Bank i åtte år. Hovland var intet nytt ansikt i den norske meierigiganten, da han også hadde ulike lederstillinger i Tine fra 1996 frem til 2008. Men mye har skjedd mens Hovland har vært ute, med økt konkurranse både fra nasjonale og internasjonale aktører. Det gjenstår å se om Hovland klarer å styrke resultatene til matvareleverandøren på tross av fallende markedsandeler og redusert melkeforbruk.

Les mer
1965
Født
79 Erik Must Hovedeier i Gyldendal og største aksjonær i Arendals Fossekompani Finans

Erik Must er kjent for å være en svært langsiktig investor som sjelden selger aksjer. Siden midten av 80-tallet har Must vært hovedeier i forlaget Gyldendal og i Arendals Fossekompani. Andre store eierposter som blant annet er å finne i investeringsporteføljen til Erik Must-konsernet er Veidekke, Borregaard og Kongsberg Gruppen. I løpet av de siste seks årene har konsernet hatt et samlet overskudd på over tre milliarder kroner. Utenom de børsnoterte aksjene er Must også den nest største aksjonæren i NHST Media Group, med en eierandel på snaut 22 prosent.

Les mer
1943
Født
80 Morten Goller Partner og daglig leder i Wiersholm. Suveren vinner i Advokatundersøkelsen. Jus

Advokat Goller leder advokatfirmaet Wiersholm, hvor han også er partner. Han er kåret til Norges fremste ekspert på anskaffelsesrett, og er en ledende advokat på sivilrettslig prosedyre, ifølge Finansavisens årlige advokatundersøkelse. I tillegg rangeres han av byråene Chambers and Partners og Legal 500 som en av landets beste advokater også innen konkurranserett, prosedyre og tvisteløsning.

Les mer
1968
Født
81 Otto Søberg Eksportkreditt Norge AS

Søberg overtok sjefsstolen i Eksportkreditt Norge i slutten av 2016, etter å ha jobbet som administrerende direktør i Wood Group Mustang Norway i to år. Med over 30 års toppledererfaring fra eksportrettede næringer, har Søberg blant annet ledet en divisjon i Siemens-konsernet med globalt ansvar for olje, gass og marine løsninger, vært konsernsjef i Aker Yards og administrerende direktør i Kværner Oil and Gas. I tillegg har han bred styreerfaring fra en rekke eksportrettede virksomheter.

Les mer
1957
Født
82 Geir Håøy Konsernsjef Kongsberg Gruppen

Geir Håøy er utdannet ingeniør fra Høyskolen i Vestfold og startet sin karriere i Kongsberg Gruppen i 1993. I løpet av årene har Håøy hatt ulike stillinger i konsernet, både i Norge og i utlandet. I 2016 overtok han som konsernsjef i teknologiselskapet, som er ledende på automasjon, navigasjon og styringssystemer. For et år siden mottok Håøy prisen for Årets teknologileder ved Norwegian Tech Awards for blant annet å “ha bragt selskapet sitt inn i en digital og autonom tidsalder”.

Les mer
1966
Født
83 Tonje Sandberg Administrerende direktør Accenture Norge Næringsliv

I 2015 fikk konsulentkjempen Accenture sin første kvinnelige toppsjef i Norge ved Tonje Sandberg. Hun har tilbragt store deler av sitt yrkesaktive liv i Accenture, den hun begynte allerede i 1991. Karrieren hennes har blant annet bestått av omfattende prosjektleveranser til offentlig sektor, som ERP-løsningen til Helse Sør-Øst og kjernejournalen til Helsedirektoratet. Sandberg er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI.

Les mer
1965
Født
84 Daniel Skjeldam Konsernsjef Hurtigruten

Skjeldam ble hentet inn som konsernsjef i Hurtigruten i 2012 da han var 32 år gammel, noe som da gjorde ham til den yngste lederen for et børsnotert norsk selskap. Året etter leverte Skjeldam Hurtigrutens første positive driftsresultat siden fusjonen i 2006. Siviløkonomen kom fra en tiårig karriere i Norwegian Air Shuttle, hvor han blant annet var kommersiell direktør i fem år, og var en del av flyselskapets oppstartsteam i 2002. Skjeldam er utdannet siviløkonom fra NHH og er tidligere offiser i Forsvaret.

Les mer
1975
Født
85 Jon Gunnar Pedersen Direktør Arctic Securities, rådgiver i finans

Pedersen har vært partner i Arctic Securities siden året det ble grunnlagt i 2007. Finanskarrieren startet i 1994 i Orkla Finans, senere del av SEB Enskilda, hvor han var frem til 2002. I perioden hadde han oppdrag fra staten i forbindelse med børsnoteringen av Statoil og Telenor. Finansmannen har bred erfaring fra politikken som blant annet Høyres representant i Finansdepartementet som statssekretær for Siv Jensen fra 2013 til 2015. I denne perioden hadde han permisjon fra stillingen i Arctic Securities, som han gikk tilbake til i 2015.

Les mer
1962
Født
86 Tore Myrholt Rådgiver, McKinsey

Myrholt var senior partner i McKinsey i 25 år før han valgte å trappe ned til en 60 prosent rådgiverstilling. Myrholt er en profesjonell globetrotter som har jobbet med kunder i over 20 land og ledet avdelingen for Afrika, Europa og Midtøsten. Mesteparten av karriere har blitt tilbragt ved Oslo- og Doha-kontoret. Utenom rådgiverjobben i konsulentselskapet er han styremedlem i Kjell Inge Røkkes stiftelse for utdannielse. Myrholt er utdannet siviløkonom fra NHH, i tillegg har han en MBA fra Harvard Business School.

Les mer
1957
Født
87 Finn Bjørn Ruyter Konsernsjef Hafslund, styremedlem i Equinor

Ruyter trådte inn i makteliten i norsk næringsliv da han ble konsernsjef i Hafslund E-Co i fjor. Sivilingeniøren fra NTNU var konsernsjef i Hafslund ASA fra januar 2012 og finansdirektør i 2010-2011. Ruyter har bred erfaring fra olje- og krafthandel, blant annet fra Norsk Hydro og Elkem, og i sommer ble det kjent at han skulle inn i styret til Equinor. Dette er ikke det eneste styrevervet hans, Ruyter er også styremedlem i blant annet Vistin Pharma og Europower.

Les mer
1964
Født
88 Leif-Arne Langøy Styreleder Veritas, Kværner, styremedlem TRG Resource Group

Leif Arne Langøy ble valgt inn i DNVs styre i 2010, og året etter tiltrådte han som styreleder. I 2013 ble DNV GL etablert, med Langøy som styrets leder – en rolle han fortsatt innehar. Langøy har i tillegg en rekke andre styreverv i store norske selskaper – for eksempel i Kværner, Sparebanken Møre og Kjell Inge Røkkes TRG The Resource Group.

Les mer
1956
Født
89 Tone Lunde Bakker Adm. direktør i Swedbank Norge, leder av valgkomiteen i Equinor Bank og finans

Etter at en rekke profilerte ansatte forlot Swedbanks norske virksomhet, kom Tone Lunde Bakker inn som administrerende direktør i 2017. Bakker kom fra jobben som global sjef for likviditetsstyring i Danske Bank, og har tidligere hatt flere sentrale stillinger i både Danske Bank og andre banker. Hun har en mastergrad i finans og internasjonal business fra Arizona State University, samt videreutdannelse som autorisert finansanalytiker (AFA) fra NHH. I dag er hun også leder av valgkomiteen og bedriftsforsamlingen i Equinor, og tidligere har hun hatt flere tunge styreverv.

Les mer
1962
Født
90 Anette Sofie Olsen Konsernsjef Bonheur Næringsliv

Datteren til den kjente rederen Fred. Olsen styrer Olsen-skuta som administrerende direktør i børsnoterte Bonheur. Anette Sofie Olsen inntok sjefsrollen i holdingselskapet med en markedsverdi på over 7,8 milliarder kroner tilbake i 1996. I løpet av året har Bonheur gått som en kule på børsen, med en oppgang på nærmere 100 prosent. Olsen er også styreleder i flere Fred. Olsen-selskaper, i tillegg til lederverv i NHST Media Group, som blant annet eier Dagens Næringsliv.

Les mer
1956
Født
91 Frode Strand-Nielsen Partner og hovedeier FSN Capital

Strand-Nielsen er grunnlegger av et av landets største oppkjøpsfond, FSN Capital, som har mer enn 20 milliarder kroner under forvaltning. Fondet investerer i selskaper som har mellom 50 og 300 millioner kroner i årlig driftsresultat. Nå er Strand-Nielsen og selskapet på jakt etter å hente inn 15 nye milliarder kroner til et sjette oppkjøpsfond. Det første fondet ble startet i 1999, og Strand-Nielsen sitter på nærmere halvparten av aksjene i oppkjøpsselskapet. Før FSN Capital var han med på å starte konsulentselskapet Arkwright i 1987.

Les mer
1955
Født
92 Liselott Kilaas Styremedlem i Folketrygdfondet, DNV GL og Orkla Helse

Liselott Kilaas ble i april i år kåret til Norges beste kvinnelige styremedlem, og er en av få styreproffer som fortsatt er på listen over de mektigste kvinnene i landet. Kilaas har en imponerende portefølje med styreverv i både Hydro, Orkla, Folketrygdfondet, DNV GL, og svenske Peab og Nobina Europe. Kilaas har tidligere vært partner i PA Consulting og jobbet i oljeindustrien. I 1983 ble hun ferdig med sin mastergrad i matematisk statistikk ved Universitetet i Oslo og bygde senere på med en MBA ved IMD Lausanne.

Les mer
1959
Født
93 Gisele Marchand Styreleder Gjensidige, styremedlem Norgesgruppen, Eiendomsspar og Scatec Solar Næringsliv

Siviløkonomen sitter som styreleder i en rekke større selskaper som Gjensidige Forsikring, NorgesGruppens Finans Holding og Boligbygg Oslo KF. I tillegg er hun for tiden styremedlem i NorgesGruppen, Scatec Solar, Eiendomsspar og Selvaag Bolig. Marchand har opparbeidet seg en solid styreverv-karriere, med erfaring fra verv i nærmere 30 selskaper. Men det har ikke bare gått i styreverv. Marchand har omfattende ledererfaring, blant annet som konserndirektør i DNB, administrerende direktør i Statens Pensjonskasse, Eksportfinans og advokatfirmaet Haavind.

Les mer
1958
Født
94 Linda Bernander Silseth Styreleder i Norsk Tipping og Nasjonalmuseumet, styremedlem i Avinor og Handelsbanken Norge Organisasjoner

Bernander Silseth er styreleder i Norsk Tipping, som i fjor hadde et resultat på over 5,5 milliarder kroner. I 2016 takket hun for seg i stillingen som administrerende direktør i Flytoget og tok i stedet over styreledervervet ved Nasjonalmuseet. 57-åringen har en rekke tunge verv på CVen, som nåværende styremedlem i Handelsbanken og Avinor. Tidligere har hun hatt verv som blant annet styreleder i Unicef og leder av valgkomiteen i Innovasjon Norge.

Les mer
1962
Født
95 Turid Grotmoll Adm. dir. i Fremtind Forsikring Høyest omsetning

Grotmoll opererte lenge i kulissene, men hun har de siste årene fått en fremtredende rolle i finansbransjen. I høst ble hun sjef for selskapet Fremtind Forsikring, som er Norges tredje største og består av enheter fra DNB Sparebank 1. Grotmoll var tidligere administrerende direktør for SpareBank 1 Gruppen. Hun er også styreleder i Finans Norge.

Les mer
1959
Født
96 Geir Petter Isaksen Konsernsjef Vygruppen, skal slutte der. Styreleder i Yara

Isaksen ramler mange plasser på listen etter at det rett før Kapital gikk i trykken ble kjent at han går av som konsernsjef for Vygruppen, og fremover skal være rådgiver i samme selskap. Men Isaksen forsvinner likevel ikke helt ut av listen, fordi han fortsatt er styreleder i Yara. Isaksen ble ansatt som konsernsjef i NSB i 2011, etter å ledet oppdretts- og fôrselskapet Cermaq siden 1996. I år har han stått i front for navnebyttet til Vy, som ikke akkurat gikk helt på skinner.3

Les mer
1954
Født

Hel eller delvis gjengivelse av listen krever godkjenning