Kapital

Investor ·  Porteføljefokus:

“High Risk – No Reward” i globale aksjer?

Foto: Stig B. Fiksdal Foto: Stig B. Fiksdal © Hegnar Media
Publisert:15. mai 2020

Man får betalt for å ta risiko! Det har vært grunntonen i teoribøkene som brukes i finansfaget.

“ Aksjonærene krever, og får kompensasjon når de tar risiko, husker jeg professoren en gang sa. Og det høres unektelig rimelig ut. På aktivaklasse-nivå ser teorien ut til å stemme. Aksjer kan historisk vise til en høyere avkastning enn obligasjoner, som igjen kan vise til høyere avkastning enn pengemarkedsinstrumenter om man tar lange nok briller på. Men hva om jeg fortalte deg at det ikke er sånn i aksjemarkedet? At det heller ikke har vært slik historisk så langt tilbake som jeg har tall. Hverken på 1, 5, 10, 15, 20 eller 40 års historikk? Det er flere ting som viser dette. Den kanskje enkleste testen er å sortere alle selskaper i et marked etter risiko, og dele inn i risiko-“sektorer”, deciler.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn