Kapital

Investor ·  Porteføljefokus:

Er krisepakkene rett medisin?

© Hegnar Media
Publisert:15. mai 2020

Effekten av tiltakene for å begrense Covid-19 er dramatisk for økonomien. Store tiltakspakker utarbeidet for å begrense de økonomiske skadevirkningene er på trappene. Men hva er konsekvensene av denne “medisinen”? Har økonomien blitt resistent?

Å forutse smittespredningen av Covid-19 har vist seg å være svært vanskelig. Enkeltskjebners lidelser er ufattelige. De økonomiske konsekvensene av pandemien er også nærmest umulig å estimere. Situasjonen endrer seg fra time til time, og markedet følger utviklingen nøye. Det kan synes at tiltakene mot smittespredning har hatt en positiv effekt og at det verste er lagt bak oss. Derfor er det også sannsynlig at vi går inn i en tid hvor tiltakene gradvis lettes. Men økonomien er allerede skadelidende, og man må langt tilbake for å finne tilsvarende sjokk. Grytten (1995) skriver om ledighet rundt 10 prosent (1933) i de harde tredveåra. Det er omtrent på nivå med de høyeste tallene så langt i år. Bråstoppen i økonomien kommer også til syne i prognosene for norsk BNP. Prognosene lå lenge i underkant av pluss 2 prosent før krisen, mens de seneste prognosene nå viser minus 2,75 prosent.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn