Kapital

Investor ·  Barberer utbytter og bremser tilbakekjøp:

Duket for børssjokk i USA

Ikke stimulerende: På Wall Street må investorene vente i anslagsvis ni år før utbyttenivåene er tilbake mot gamle høyder som i 2019.Dreamstime
Publisert:30. april 2020

Ni år er en evighet i aksjemarkedet. Men så lenge må du som investor antageligvis vente før amerikanske aksjer klarer å levere et tilsvarende utbyttenivå som i 2019. Den lange ventetiden kan hemme hvor raskt Wall Street vil klare å hente seg inn igjen etter coronasjokket.

Dividender utbetalt fra de største selskapene notert i den amerikanske nøkkelindeksen S&P 500 nådde i 2019 rekordnivåer, til i gjennomsnitt 56 dollar pr. aksje, rapporterte nylig Financial Times. I norske kroner tilsvarer dette rundt 560 kroner pr. aksje. Men en verdensøkonomi i knestående, betyr at også de amerikanske børsgigantene ser seg nødt til å legge de tidligere så ambisiøse og rause utbyttene på venteværelset. Anslagene den britiske næringslivsavisen nå viser til, som er basert på omsettelige utbyttebaserte futureskontrakter, indikerer at man må vente helt til 2028 før 2019-nivået nås på utbyttefronten, en rekonvalesenstid på altså ni år. Investorene må dermed smøre seg med langt mer tålmodighet enn hva de var nødt til i kjølvannet av finanskrisen, da det bare tok tre år før utbyttenivåene var tilbake til yieldratene fra 2008–2009-nivåene. Hva forventes så inneværende år? I et analysenotat fra Bank of New York Mellon peker den amerikanske investeringsbanken på at mens investorene bare for en måneds tid siden forventet at S&P 500-selskapene i 2020 i snitt ville komme til å utbetale rekordhøye 61 dollar pr. aksje, antar de samme investorene nå å motta et utbytte for inneværende år på i snitt 40 dollar pr. aksje – med andre ord en nedgang på ikke fullt 30 prosent måt mot fjoråret.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn