Kapital

Investor ·  Aksjefokus:

Tøffe tider i olje – og spennende muligheter

Publisert:20. mars 2020

Det er tøffe tider i olje. Spredningen av coronaviruset er skremmende og reduserer økonomisk aktivitet som igjen påvirker oljeetterspørselen. Samtidig klarte ikke OPEC+ å bli enige om en ny avtale for å kutte produksjonen. Etterfulgt av Saudi-Arabias lovnader om rekordhøy produksjon førte dette til det stør- ste oljeprisfallet på over tre tiår. Formålet til Saudi-Arabia er å påføre maksimal smerte gjennom lave oljepriser for å tvinge andre oljeproduserende land (spesielt Russland) til å bidra til en ny felles avtale om produksjonskutt. Inntil dette skjer, forventer vi fortsatt press på oljeprisen og må fremheve at dagens situasjon med oljepriser på rundt 30 dollar fatet er kritisk for både oljeselskaper og underleverandører. Likevel mener vi man bør starte å se etter spennende muligheter når markedet snur. Alle de store oljeselskapene i verden, inkludert Equinor, som nå har en markedsverdi på Oslo Børs på rundt 340 milliarder kroner etter et kursfall siden årsskiftet på om lag 40 prosent, taper penger gitt dagens oljepris. Skiferproduksjonen i USA vil falle fremover, og oljeavhengige regimer i Midtøsten vil slite med likviditeten. Alt dette peker på at den langsiktige oljeprisen bør ligge over dagens nivå.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn