Kapital

Investor ·  Energifokus:

Si hallo til den nye kjernekraften

Mediepartner
Publisert:29. mars 2020

I januar og februar kastet en perfekt storm seg over det nord- iske kraftmarkedet: Strømprisen stupte, og det ble levert like mye vindkraft som kjernekraft de første åtte ukene i 2020. Og dette er bare begynnelsen.

De første lavtrykkene ble synlige på meteorologenes radar lille julaften i fjor. Så åpnet himmelen seg. I åtte strake uker traff nedbøren både Norge, Norden og Nord-Europa. Bare i uke åtte, alene, kom det nok nedbørsenergi fra oven til å drifte alle norske personbiler på strøm et helt år – om vi alle hadde hatt elbiler. Engrosprisen på strøm falt hardt og brutalt. Nedgangen endte på 75 prosent: fra 40 øre før jul, til ti øre i uke åtte. Ikke nok med det. Det blåste også. Og det nye av året er at det nå står flere produksjonsklare vindmøller i Norden enn noen gang før. Endel av de nye står i Norge, men enda flere nye har kommet på plass i Sverige. Resultatet er en betydelig mengde kraft levert fra vindmøller i løpet av de første åtte ukene av året.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn