Kapital

Grillmat & vin hører sommeren til
Lørdag 30. mai samles vi igjen rundt det digitale bordet sammen med kunnskap, vinglede og gode viner.Vi har plukket frem noen enkle retter å lage og oppfordrer til langbord (med avstand) sammen med akkurat rette antall gjester.Svein Lindin ser frem til å smake vin og fortelle om hvilken vin som passer til grillmat.

Annonse

 

Viner:

Vin 1.
Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo 2018
4513001
Italia
Kr. 169,90

Vin 2.
Zorzal Terroir Único Malbec 2018
2156901
Argentina
Kr. 169,90

Vin 3.
Masi Brolo di Campofiorin 2016
3321701
Italia
Kr. 209,90
75 cl

Vin 4.
Contino Reserva 2016
5121301
Spania
Kr. 309,90

Vi skal bruke disse 2 oppskriftene under sendingen.

Rett 1: Lam
https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/lammemedaljonger-pa-grill/

Rett 2: Entrecoté
https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/helgrillet-entrecote-med-tilb...

Alle som stiller spørsmål, deler og trykker likes er med i trekningen til å vinne 20 proffe vinopptrekkere + overraskelse

Du følger livestream direkte her på Facebook fra kl 19.20. Vi starter vinsmakingen like etter kl. 19.30.

Ønsker du å lese mer om vinene, ta smaksnotater, og legge inn din vurdering av vinene vi skal smake? Da anbefaler vi å laste ned Smakeappen:
www.smakeappen.no

Smakerommet:  Hvem smaker og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin er fast ansatt som vinjournalist i Media med vinstoff til Finansavisen og Kapital som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig.  I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.  


Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling: Utseende: 0 – 5 poeng. Duft: 0 – 15 poeng. Smak: 0 – 20 poeng. Totalvurdering: 0 – 10 poeng. Følg også Svein Lindins vindekning på Kapitalvin.no.

Hvitvin til asparges. En nytelse til vårens matbord.  Sist lørdag (2.mai)  regner vi med at over 1000+ personer fulgte smakingen på KapitalVin facebookside. Mat & vin hører sammen og etter sterke oppfordringer bringer vi årets ferske asparges til bords sammen med gode viner, kunnskap og vinglede. Vi har plukket frem enkle retter å lage: Asparges med urtedipp og Asparges med spekeskinke og parmesan.

Vin 1
Dom. Tariquet Classic 2019
3058301
Frankrike
Kr. 119,90

Vin 2
Prieur Sancerre 2019
5765001
Frankrike
Kr. 219,90

Vin 3
Greywacke Wild Sauvignon 2017
9477901
New Zealand
Kr. 269,90

Vin 4
Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2013
4196801
Frankrike
Kr. 399,90

Tips om 2 oppskriftene som vi bruker under sendingen

Rett 1: Asparges med urtedipp
https://www.frukt.no/oppskrifter/asparges-med-urtedipp/

Rett 2 : Asparges med spekeskinke og parmesan
 https://www.frukt.no/…/asparges-med-spekeskinke-og-parmesan/

 

Det ble solgt 67 millioner liter svakvin på Vinmonopolet i 2019. 33 millioner liter var boksvin.Fjorårets salgstall viser at boksvinens andel av vinsalget stiger til 56 prosent rundt påskeukene. Vinmonopolet har hele 486 ulike varelinjer tilgjengelig som boksvin.

Konklusjonen: Av hvitvinene er det utvilsomt disse som hevder seg best, sett fra et vinøst standpunkt. Rene, fruktdrevne og av høy kvalitet.  De leverer alltid godt håndverk og har det største fortrinnet: Svært lettdrikkelig. 

 

Varenr: 1963406
Geil Riesling Trocken 2019
Lys gulgrønn farge. Sitrus, florale toner og mineralsk på duft. Konsentrert grønt eple med frisk fruktig og mineraler på smak.
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris:
449,90 kr
(basis)
Poeng:
87
Importør:
Brand Wine Estates

Varenr: 10083906
Mosaic Alvarinho 2019
Lys gulgrønn farge. Sitrus, gul frukt og urter på duft og smak. Fruktdrevet vin med moderat syrlighet og sitrus i avslutning
Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris:
469,90 kr
(basis)
Poeng:
86
Importør:
Symposium Wines

Norge er i en gullalder når det gjelder utvalg av musserende vin. . I alle kategorier bugner det av habile, gode viner som fortjener sin plass i oppmerksomhetens lys. 1863 musserende produkter sier sitt om utvalget, men 141 av dem er i basis, test eller partiutvalget. Der ligger vinnerloddet for dem som lever av vinimport, men ikke for dem som er ute etter gode kjøp.Kvaliteten er ofte å finne i vinene i bestillingsutvalget. De 3 vinene vi trekker frem i ukens anbefaling representerer bredden og kvaliteten som finnes i Norge. 

Varenr: 5972301
A.D. Coutelas Origin` Brut
Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og mineraler på duft. Middels konsentrert fruktig anslag med balansert syrlighet og mousse. Mye champagne for pengene.
Passer til: Skalldyr, aperitif. 

Pris: 329 kr (basis)
Poeng: 87
Importør: Winning Brands

Varenr: 5701101
Champagne Henriot Blanc de Blancs
Lys grønngul farge. Små bobler. Nektarin, sitrus, grønt eple og mineraler på duft. Fyldig fruktdrevet vin med balansert syrlighet og lang ettersmak.
Passer til: Fisk, skalldyr. 

Pris: 439,90 kr (basis)
Poeng: 89
Importør: Just Brands

 

Varenr: 10901901
Champagne André Clouet V6 Expérience
Lys grønngul farge. Små bobler. Konsentrert smak og duft av eple, bakst og mineraler. Flott syrlighet og lang ettersmak av modent eple og toast. Et svært godt kjøp.
Passer til: Skalldyr, aperitif. 

Pris: 399,90 kr (basis)
Poeng: 90
Importør: Symposium Wines

 

Rosévin til sommeren.  Nå er rosévinene til neste lørdag klare! Temaet er satt til den neste digitale og populære vinsmakingen. Sist lørdag fulgte nærmere 700+ personer smakingen. Svein Lindin gleder igjen til smake vin og fortelle om et utvalg om gode roséviner på det norske markedet. Mange gode tips om knallgode viner i tillegg til disse.
 
Vin 1
Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019
2044001  Kr. 164,90


Vin 2 Ch. Miraval 2019
2263301 Kr. 214,90


Vin 3 Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2018
5599601 Kr. 200,00


Vin 4 Nervi Rosato 2018
511501  Kr. 199,90

PDF med kompendire/aromahjul og smakeark kan bestilles : VIPPS #602761

Alle som stiller spørsmål, deler og trykker likes er med i trekningen å vinne 20 proffe vinopptrekkere + overraskelse
Du følger livestream direkte her på Facebook fra kl 19.20. Vi starter vinsmakingen like etter kl. 19.30.

De siste ukene med vintips finner du under

Resten av vintipsene (50+)finner du i smakeappen under ukens vintips

 

 Røverkjøp fra Piemonte.

Noah Bramaterra 2015 fra Piemonte er basert på 80 % nebbiolo fra gamle vinstokker har en kvalitet som ikke gjenspeiles i prisen. Et røverkjøp til vinkjellere, men også en ypperlig matvin, spesielt godt til ulike lammeretter med bakte rotgrønnsaker og sjysaus. Ekteparet Andrea Mosca og Giovanna Pepe Diaz startet Noah Wine så sent som i 2010, og fra sine 3.8 hektar vinmarker har de på kort tid skapt seg seg et navn som vinstjerner med sine matvennlige viner fra Bramaterra DOC.

Varenr: 11079501
Noah Bramaterra 2015
Middels rød farge. Kirsebær, krydder og mørke bær på duft og smak. Rik konsentrert fruktighet med flott syrlighet og lang ettersmak. Markerte tanniner
Passer til: Storfe, lam. Pris: 249,90 kr (basis) 
Poeng: 89 Importør:NON DOS

 

 

Flott Pinot Noir til 200 kroner.

Vinprodusenten Maison Roche De Bellene prisgunstige Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes er verdt å smake på. Leskende, fruktdrevet klassisk enkel Pinot Noir som passer best med mat, men også alene. En av våre favoritter fra Burgund . Varenr: 9459801
 

Roche De Bellene Bourgogne Pinot Noir Cuvée Réserve 2017
Lys blålilla farge. Markjordbær, røde bær og urter på duft og smak. Flott god syrlighet og lengde Klassisk enkel
Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl. Pris:199,90 kr (basis) Poeng:87 Importør: Winetailor as

 

 

Ukens vintips hentes fra den vestre delen av Rias Baixas i Spania. Med sin nærhet til Atlanterhavet gir det varme sommerdager og kjølige netter til vinmarkene. Resultatet er aromatiske, lette og forfriskende viner som passer ypperlig til fisk og skalldyr. Helt siden starten i 1990 har Bodegas Terras Gauda hevdet som en av beste hvitvinsprodusentene i Spania. Prisgunstig kvalitetsvin

511901
Gauda Abadía de San Campio Albariño 2015
Middels grønngul farge. Aromatisk, pære, grapefrukt , sitrus og mineraler på duft. Markant syrlighet og lengde
Vinen er laget av Albariño Vinen har 12.50% alkohol og 6.5 gram syre per liter og 4.8 gram sukker per liter. Produsenten er Bod. Terras Gauda og importeres til Norge av Moestue Grape Selections. Vinen koster 169,90 kr og finnes i basisutvalget. Vi har gitt vinen 88 poeng.

 

 

 

Perfekt til Valentinsdagen. Alle hjerters dag eller kjærlighetsdagen fortjener bobler. Ukens vintips handler om Bellavista Alma fra Franciacorta i Italia. Fra den første årgangen i 1979 har Moretti familien skapt en juvel på lik linje med sin franske navnebror champagne. Finnes på de fleste pol. Vinen lages fra de 60 beste Franciacorta-vinmarkene, iblandet ca. 15% cuvée-vin fra inntil 30 årganger. Med andre ord: Håndverk fra A til Å.

Varenr: 3310601
Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
Lys grønngul farge. Gul frukt, eple og sitrus på duft. Tørr, elegant og moderat mousse med ettersmak av moden eple og sitrus. Vinen kommer i basisutvalget fra januar. Finnes også i magnum
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris:315,– kr (basis) Poeng: 89 Importør: Gaia Wine & Spirits

 

Pongracz er en rimelig og delikat musserende vin fra Sør-Afrika. Til prisen er den vel verdt pengene. Pongracz lages på druene Chardonnay og Pinot Noir, og har en ren og flott syrlighet som passer godt i kombinasjon med sjømat. Musserende vin fra Sør-Afrika produseres etter Méthode Cap Classique – og er Sør-Afrikas svar på Champagne. MCC er et sørafrikansk uttrykk som indikerer en musserende vin laget på den tradisjonelle metoden, der en sekundær gjæring foregår inne i flasken.

Varenr: 4651901
Pongrácz
Lys gulgrønn farge. Små bobler. Modent eple, gjær, sitrus og gul frukt på duft og smak. Fyldig mousse. Balansert med syrlighet og frukt. Lang og kremet ettersmak.
Pris:159,90 kr (bestilling) Poeng: 88 Importør:Strøm

 

Torsdag 26 mars. Den ultimate pizzavin? Ukens vintips handler om Norges mest solgte franske rødvinsflaske. Den norske vineksperten og Master of Wine Aina Mee Myhre står bak vinen og hun deler sin fars pizzaoppskrift på etiketten. Vinen har det slående navnet “Fredag” og kommer fra Rhonedalen. men kan også drikkes andre dager i uken.

Varenr: 3741201
Fredag Rødvin 2014
Middel rød farge. Saftig og enkel med røde bær og urter. Fin fruktighet og saftig avslutning
Pris: 119,90 kr (basis) Poeng: 84 Importør:Heyday Wines

 

Leskende smak og matvennlig syrlighet er stikkordene til ukens vintips. Den lille familieeide vinprodusenten Matthias Gaul har fått tilnavnet «Kong of Pinot» i Tyskland for sine flotte viner fra den nordlige delen og kjølige delen av vinregionen Pfalz. Med sin gunstige pris og kombinert med fruktdrevet og mineralsk smak har vinen seilt opp til å bli en av våre favoritter. Finnes i de fleste pol. Utmerket til and og viltretterVarenr: 10579001
Matthias Gaul Pinot Noir 2017
Lys blålilla farge. Røde bær, urter og mineraler på duft og smak. Elegant, balansert syrlighet og lang ettersmak. Bør luftes
Pris: 199,90 kr (basis) Poeng: 89 Importør: Vinetum

 

 

 

 

 

 

 

Lyst på rødvin som smaker mye og koster under 200 kroner? Prøv den fyldige og smaksrike Vigno fra Torres. Den opprinnelige spanske vinprodusenten Torres har hatt vingård i Chile siden 80 - tallet. Her har de opparbeidet seg et svært godt rykte med viner fra de gamle vinstokkene med Carignan druen. Vinen passer flott til biff og grillretter. Middels rød farge. Vinen dufter av plomme, solbær, krydder og urter på duft og smak.
 

Torres Vigno 2018 
Lang ettersmak og god fylde. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til.
Varenr 4314001 Pris 180.- Poeng: 88

 

Lett og rimelig start på året? De ferske og friske vinene fra Domaine du Tariquet i Frankrike innfrir alltid. På landsbygden i Gascogne har Grassa-familien siden 1912 opprinnelig produsert brennevinet Armagnac. Idag er det hvitvin som gjelder. På 80-tallet fikk de sitt gjennombrudd med sine fruktige og delikate hvitviner uten restsødme. I Norge ble de en umiddelbar suksess og har vært i basislisten på Vinmonopolet siden. Deres filosofi er å lage vin i balanse naturen. Vinmarkene dyrkes etter lutte raisonné-prinsippet, noe som betyr at de er forsiktige med hva de bruker i behandlingen av vinmarkene så vel som i produksjonen av vinen. De bruker naturlig kompost og gress mellom vinrankene som gir et mikroklima med biologiske mangfold. Passer utmerket til kylling , svin og lette salater.

Tariquet Classic 2018
Lys gulgrønn farge. Vegetal, sitrus og urter på duft. Fruktig enkelt anslag med markert syrlighet. Lang fruktig ettersmak. Varenr 3058301 Pris 116 kr Poeng 87

 

Nyttårsbobler: Champagneprodusenten Launois er en favoritt i basisutvalget på Vinmonopolet. Matvennlige, med flott konsentrasjon og syrlighet kjennetegner vinene fra Launois. Launois har 21 hektar vinmarker i området som regnes for å være de beste for dyrking av chardonnay i Champagne: Côte de Blancs. Launois familien har aner helt tilbake til 1829 og drives i dag av 8. generasjon av søstrene Séverine og Caroline Launois – begge med stor dedikasjon for Champagne.

Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2012
Lys gulgrønn farge. Små bobler. Grønt modnet eple, bakst, sitrus og smørtoner på duft og smak. Flott konsentrasjon og lengde. Passer flott til østers og gratinert hummer. Server i store glass. Godt vinøst nytt år! Pris: 369.- Poeng 90 Varenr: 4196801

 

Torsdag 19 desember Perfekt til pinnekjøtt
Pinnekjøtt er ikke nødvendigvis utfordrende å kombinere med vin. Ukens anbefaling finnes på de fleste pol og defineres gjerne som et av de beste kjøpene i basisutvalget. Vi anbefaler helst hvitt til pinnekjøttet. Markus Molitor er en av våre favoritter fra Mosel og en av verdens beste produsenter av riesling.

 

Varenr: 4470501
Markus Molitor Riesling Trocken 2018. Lys gulgrønn farge. Grønt eple, mineralsk og sitrusfrukt på duft. Velbalansert med flott syrlig utgang. Allltid et trygt kjøp Pris: 163,– kr Poeng: 88

Torsdag 5 Desember Prinsessevinen fra Toscana
Castell’in Villa drives av den greskfødte prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa, som bor i et middelaldertårn i den nordlige delen av Castelnuovo Berardenga, i Chianti Classico. Av de totalt 300 hektarene på eiendommen er kun 54 plantet med vinmarker. Eiendommen er drevet økologisk og plantet på midten av 1960-tallet. Castel’’in Villa kan potensielt lage rundt 380 000 flasker vin i året, men prinsessen bruker kun de aller beste druene til egen vin. Hun produserer kun 100 000 flasker, mens resten av druene selges til andre vinhus i området.


Castell’in Villa Chianti Classico 2015
Middels blålilla farge. Kirsebær, trefrukt og krydder på duft og smak. Sursøtt saftig stil med balanserte tanniner.
Passer til: Storfe, lam.
Varenr: 4992501 Pris: 230 kr . Poeng: 88


I motsetning til de fleste andre vinprodusentene i Toscana holder Coralia seg til tradisjonelle metoder for vinproduksjon, og lager Chianti Classico slik hun mener at det bør gjøres. Druene håndplukkes, og mosten får spontanfermentere i fred og fordragelighet i en kjeller som aldri har sett snurten av industrigjær. Deretter modnes vinene på store gamle eikefat. Hennes ekte og tradisjonelle Chianti Classico-viner er ypperlige som matviner og er kanskje best til biff og lammeretter

 

 

Torsdag 28 november Perlende trender 
Trender kommer og går i vinverden. Noen ganger kommer vinstiler tilbake og sprer seg som ild i tørt gress. Det har skjedd her. Enkelt forklart er pét nat forkortelsen for pétillant naturel som er fransk og fritt oversatt betyr naturlig boblende.
Pét nat kom for noen år siden til Norge. Pétillant naturel er en samlebetegnelse, og det er ikke alltid at vinene bærer dette navnet. Det kan også stå méthode ancestrale eller col fondo på flasken. De første årgangene var ikke helt vellykket og det var store flaskevariasjoner. Nå er de aller fleste blitt mer stabile på kvalitet og leverer flott vin. Pét nat er vin med mindre kullsyre, bare 2-3 bar trykk mot normalt 6 bar for champagne og annen musserende vin laget med tradisjonell metode. Årsaken til at dette har blitt populært blant konsumentene er nok en kombinasjon av lavere pris grunnet billigere produksjonsmetode og et behov for en ukomplisert vin med bobler

 

Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir 2017
Lys lakserosa farge. Jordbær, røde bær, urter og sitrus duft. Små bobler. Fruktdrevet avslutning med lett bitter avslutnig
Varenr 10204601 Pris 249 Poeng 88

 

 

Chateau Musar til lam er et klassisk vinvalg med god grunn

Varenr: 5400601
Ch. Musar Aana 2016
Middels blålilla farge. Sorte bær, krydder og røde bær på smak og duft. Klassisk Musar. Krydderpreget og fruktdrevet stil. Lang fast ettersmak. Oppkalt etter landsbyen Aana  Passer til: Storfe, lam. Pris: 269,90 kr( basis) Poeng: 88 Importør: Autentico

Les mer under bildet


 

Château Musar fra Libanon er et ikon blant vinelskere. Med beliggenhet i et av verdens mest konfliktfylte områder har det blitt laget vin bokstavelig mellom bomber og granater de siste 80 år. I Norge er Château Musar å betrakte som en kultvin. 2016-årgangen er hakket opp i kvalitet siden forrige årgang. Musar Jeune 2016 har middels, rød farge. Mørke bær, solbær og krydder på duft. Elegant, saftig stil med god konsentrert ettersmak. 88 poeng. Tidligere var vinene å betrakte som identiske med viner fra Bordeaux med dertil lang tid til å bli drikkemoden. Den dyktige vinmakeren hos Musar Château Tareq har med kløkt bragt inn kunnskap om vinifikasjon som forbedrer uten å ødelegge særpreget vinene besitter. Spesielt har man sett utslag i det med serien Jeune som kom til Norge i 2007, en prisgunstig serie som inviterer nye og unge vindrikkere til å forstå Château Musar. Det første store gjennombruddet for Château Musar kom derimot under Bristol Wine Fair i 1979 der Château Musar 1967 ble kåret til årets oppdagelse av den kjente engelske vinpersonligheten Michael Broadbent. Siden har England vært et viktig marked og resten av verden har fulgt etter i begeistring for den legendariske vinprodusenten. Vinmarkene ligger 1000 meter over havet i Bekaadalen en to timers kjøretur fra Beirut og disse dyrkes økologisk og håndplukkes av lokale beduiner.

Torsdag 14 November Klassisk rødvin fra Rhone i vintermørket
En klassisk god Crozes - Hermitage  er ikke alltid lett å finne, men produsenten Alain Graillot viner har fungeret som en referanse for oss i mange år.  Siden 1985 har far og sønn Graillot hatt fokus på å forbedre sine viner fra Rhonedalen i Frankrike.  Alle vinmarkene deres drives etter moderne prinsipper for økologisk landbruk. Deres store styrke er andelen med gamle vinstokker med en snitt alder på 35 år.  Alle syrah druene høstes for hånd og resultatet viser seg med en unik konsentrasjon og syrlighet som fordrer retter av vilt og storfe.  Vinen har økt i pris de siste årene, men er fremdeles et svært godt kjøp både for lagring og vilt/storfe måltider i vinter.

Graillot Crozes-Hermitage 2017
Middels rød farge. Bjørnebær, røde bær og svale krydder/ peppertoner på duft og smak. Fyldig rik vin med konsentrert syrlighet og faste tanniner i ettersmaken.  Dekanteres gjerne
Varenr 7322001 Pris 303 Poeng 89

 

 

 

Torsdag 24 oktober  Modnet og drikkeklar Bordeaux
Chateau Simard 2004 er en særdeles velutviklet Saint-Émilion. Til kr 249 hører vinen til i tipsene som kan kalles et røverkjøp. Château Simard har 40 hektar vinmarker plassert midt i smørøyet i Saint-Émilion. Rett ved den prestisjefylte eiendommen Chateau Ausone. Frem til 2008 ble Chateau Simard  drevet etter tradisjonelle prinsipper, med gjæring på betongtanker og lang skallmaserasjon. Når eieren Claude Mazière døde i 2008, overtok nevøen Alain Vauthier slottet, og Vauthier bestyrer dermed både Ch. Ausone og Ch. Simard. Chateau Simard ble 2008  oppgradert og klassifisert som Grand Cru. Alain Vauthier har bestemt seg  for å selge ut av gamle til gunstige priser i Norge.  2004 årgangen er nå til salg og passer ypperlig til lammeretter og vilt.Chateau Simard 2004
Middels rød farge. Utviklet stil med cedertre, paprika og røde bær på duft og smak. Moden fruktighet kombinert med flott syrlighet og bløte tanniner gjør vinen til en nytelse,
Varenr 7946201 Pris: 249 kr Poeng 89

 

 

Tidligere vintips

Torsdag 17 oktober Deklassifisert Barolo til kr 300.-
Egentlig er vinen “No Name” en Barolo.  Navnet “No Name” kom som en stille protest mot byråkratiet som rammer italiensk jordbruk og vinmaking. Vinmaker Andrea Farinetti hos Borgogno var oppgitt etter at vinen som ble underkjent som Barolo vin av konsortiet i Piemonte. Konsortiet kontrollerer og godkjenner all vin og setter sin etikett over korken. Selv om den kom fra Borgognos beste vinmarker Cannubi, Liste, Fossati, Cannubi San Lorenzo og San Pietro delle Viole ble den underkjent. Senere er vinen godkjent som en Barolo, men da valgte Andrea Farinetti hos Borgogno å deklassifisere vinen selv for å bruke den som sin protestvin. På etiketten er det også trykket trykket på etiketten «Etichetta di Protesta», på norsk «protestetikett»  Uoffiselt en Barolo, men i praksis en Langhe Nebbiolo i fåreklær.


Borgogno No Name 2015
Middels rød farge. Krydder, kirsebær og urter på duft og smak. Fyldig og balansert syrlighet med rik ettersmak med tørr utgang. Bør dekanteres og drikkes av store glass
Passer til: Storvilt, lam.
Varenr: 701401 Pris: 300 kr Poeng: 89

Borgogno er en av dynastiene i Barolo og betegnes som en av tradisjonalistene. Vinhuset har hovedkontor i Barolo by og ble grunnlagt i 1761. I dag Borgogno består av 20 hektar i Barolos beste områder.
Vinhuset Borgogno er kjent for sitt store  Barolo-bibliotek med viner helt tilbake til før annen verdenskrig.   I 2008 ble Borgogno kjøpt opp av Farinetti familien, og det er den talentfulle unge vinmakereren Andrea Farinetti som har vært vinmaker siden 2012.

 

 

 

Torsdag 10. oktober   Alltid et trygt kjøp

Ukens anbefaling anbefaler ofte med god grunn. Prisgunstig og laget av en svært dyktig vinmaker i Argentina. Ønolog Hubert Weber er en mann av få ord som heller lar vinene tale for seg. Beskjedent forteller han oss at kvaliteten ligger i druene og jordsmonnet og legger til at han kun formidler på samme måte som en pianist leser noter. “Pianisten” Hubert Weber må ha spilt godt da Bodega y Cavas de Weinert er regnet som en av Argentinas fremste  produsenter av vin.

.

Bodega y Cavas de Weinert ble startet i 1976 av Don Bernardo C. Weinert. Bodega y Cavas de Weinert ligger i Lujan de Cuyo vest for Buenes Aires, ved foten av de mektige Andesfjellene.  Opprinnelig drev Don Bernando stort innen transportbransjen, men så nye muligheter i vinindustrien og investerte hele sin formue i Bodega y Cavas de Weinert. Lykken hans var at allerede første årgang, 1977, ble betegnet som den beste årgangen i forrige århundre, og Bodega y Cavas de Weinert ble hyllet som Sør-Amerikas beste vinprodusent av anerkjente vinjournalister. En drømmestart for en vinprodusent i Argentina!

Carrascal Weinert 2015
Dyp rød farge. Solbær,plomme, fiken og krydder på duft og smak.  Fruktig anslag med middels syrligheg og moderat tanninnivå. 
Varenr 3240401  Pris 170.- Poeng 87

Vinen “Carrascal” har fått sitt navn etter de amforaene av leire som ble produsert i Mendoza på 1800-tallet, og hentyder til firmaets fokus på tradisjonelle metoder. Håndplukkede druer gjennomgår temperaturkontrollert maserasjon og fermentering med spesialgjær ved 26 grader i epoxybelagte sementtanker. 2 års modning på franske eiketønner. En kombinasjon av Malbec, Merlot og Cabernet Sauvignon.

 

 

Torsdag 26 September  Rent og pent fra Meinklang
Rene smakfulle biodynamiske viner kjennetegner de flotte vinene fra Meinklang.
Den biodynamiske filosofien gir et sunt jordsmonn og dermed sunne planter som er fulle av næringsstoffer. Samtidig sørger det for at avlingene begrenses på naturlig vis og følgelig eliminerer behovet for “grønn innhøsting”. Dette gir druer med høyere konsentrasjon og kvalitet. Noe som igjen gir energiske og leskende viner som gjenspeiler druenes og regionens særpreg.  “Meinklang” er sammensatt av de to tyske ordene mein og Klang, og navnet spiller på hvordan det unge Michlits-ekteparet fra Østerrike lager viner som spiller på lag med naturen.


Meinklang Prosa
Lys lakserosa farge. Fruktdrevet med røde bær, sitrus på duft. Små bobler. Fruktdrevet syrlig anslag med røde eple og sitrus i ettersmaken.
Passer til: Salat, lyst kjøtt, fisk, aperitif.
Varenr 437901  Pris 165 .-   Poeng 88

Norge finner den lille produsenten Meinklang stadig nye venner som ønsker seg rene og smakfulle viner med biodynamisk filosofi. Meinklang har dyrket frem over 70 hektar med vinmark på biodynamisk og har en holistisk tilnærming til vinproduksjon. I tillegg til vinproduksjon dyrkes også korn, frukt og grønnsaker, og det lages kjøttprodukter fra svin og storfe. Gjødsel fra de 800 anguskyrne på gården fullfører den biodynamiske sirkelen bokstavelig talt. Michlits familien har tatt steg for steg i sin vintilnærming og det merkes på kvaliteten på vinene.  Meinklang er en produsent som lager ekte og naturlige flotte matviner.

 

 

 

Torsdag 19.september Leskende Beaujolais
Vinområdet Beaujolais er vinden i om dagen. Nordmenn trykker vinområdet Beaujolais på nytt til brystet selv om mange forbinder vinene med Beaujolais Nouveau lanseringene som preget nyhetsbildet på 1970- og 1980-tallet.I de senere år har Beaujolais  fått drahjelp av den stadige økende vinprisene ellers i Bourgogne.  I Beaujolais er prisene er moderate og kvaliteten øker. Det skaper ny interesse for disse flotte leskende vinene


Jean-Paul Brun Beaujolais L´Ancien 2017
Lys blålilla farge. Bringebær, rips og jordbær på nesen. Klassisk leskende beaujolais med fin lengde og og god syrlighet. Server avkjølt på 12 grader.
Varenr: 5077101  Poeng: 88 Pris:
200.-

Jean Paul Brun er vinrebellen som går sine egne veier. Han startet opp med 4 hektar vinmark ved inngangen til 1980-tallet og har i dag økt til nesten 50 hektar. Han holder til i den lille landsbyen Charnay sør i Beaujolais. Med dyp, teknisk innsikt bruker han kunnskapen sin til å gjøre så lite som mulig. Det høres ut som et paradoks, men fordi han kjenner vinens ulike livsfaser, vet han nøyaktig hva som skal til for å få sunne, friske viner uten triks og snarveier.

 

 

 

Torsdag 11 September  Perfekt til lam
En 2011 årgang til denne prisen er et funn til den kommende lammesesongen.  Rioja viner til lam er et klassisk vinvalg med god grunn. Med sone modne tanniner og  god fruktkonsentrasjon kombinert med en alder på 8 år gjør vinene ethvert  lammemåltid bedre. Finnes på alle polutsalg


Cune Gran Reserva 2011
Middels rød farge. Modne mørke bær, krydder og anis på duft. Velagret og moden Rioja. Modne tanniner og flott syrlighet. Lang ettersmak av mørke bær og anis. Passer til: Storfe, lam og sau.
Varenr: 9419701  Poeng: 88 Pris: 235.-

CVNE – eller bare Cune – har fire store vinanlegg i Rioja. Cune har markert seg i Norge spesielt på pris og kvalitet.  En kvalitet de viser gjennom hele porteføljen som finnes i Norge.Deres enkleste variant Cune Crianza scorer også godt på alle punkter. Rett og slett lettdrikkelig.
En klassisk Rioja er ofte forbundet med fatpreg og krydret preg. Cune tilhører ikke den delen av produsenter lengre. Vinene er blitt mer friskere og mer fruktdrevet uten og miste den velkjente konsentrasjonen fra Rioja 

 

 

Torsdag 5 september Klassiker fra Piemonte
Lyst å smake på en moden vin?  Prøv 2008 årgangen fra Ioppa i Piemonte. 
Ioppa drives i dag av brødrene Gianpiero og Giorgio sammen med deres sønner Marco, Luca og Andrea som er 7. generasjon. Ioppa familien disponerer over 20 hektar vinmarker med et kompleks jordsmonn, i all hovedsak glasialt med steinarter som både er fossile og marine. Millioner av år senere har derfor jordsmonnet fått høyt naturlig mineralinnhold. Vinmarkene har i senere år blitt drevet økologisk, vineriet modernisert mens vinene fremdeles lages i tradisjonell stil.  

Ioppa Ghemme 2008
Middels rød farge. Mørke bær, krydder og kirsebær på duft og smak Utviklet aromabilde med sopp, tørket frukt og urter. Passer best til vilt og lam
Varenr 161801  87 poeng Pris 239.-

 

For vinelskere betyr Nordvest-Italia den store vinregionen Piemonte. I nord ligger Ghemme, et vinområde som det er verdt å ta en titt på.  Få områder er preget av en så kontrastfylt natur, som spenner seg fra fjellene i Valle d’Osta og Appenninene i Liguria til den store Po-sletten. Kommunikasjonsmessig ligger Piemonte en tanke utenfor allfarvei, godt skjermet av fjellene på tre sider. Området er lett tilgjengelig over Po-sletten i øst dersom du kommer fra Frankrike, via Provence, eller gjennom Brenner-passet på vei sørover. Piemonte betyr ”Landet ved foten av fjellet”, i dette tilfellet de naturskjønne Alpene i nord og vest. 

 

 

Torsdag 22 august  Ikonet fra Libanon


Château Musar fra Libanon er et ikon blant vinelskere. Med beliggenhet i et av verdens mest konfliktfylte områder har det blitt laget vin bokstavelig mellom bomber og granater de siste 80 år.  I Norge er Château Musar å betrakte som en kultvin.
2016 årgangen  er hakket opp i kvalitet siden  forrige årgang

Musar Jeune 2016
Middels rød farge.Mørke bær,  solbær og krydder på duft. Elegant, saftig stil med god konsentrert ettersmak.
Varenr 5892201  88 poeng Pris 200.-

 

Tidligere var vinene å betrakte som identiske med viner fra Bordeaux med dertil lang tid til å bli drikkemoden.  Den dyktige vinmakeren hos Musar Château Tareq har med kløkt bragt inn kunnskap om vinifikasjon som forbedrer uten å ødelegge særpreget vinene besitter. Spesielt har man sett utslag i det med serien Jeune som kom til Norge i 2007, en prisgunstig serie som inviterer nye og unge vindrikkere til å forstå Château Musar.

 

Det første store gjennombruddet for Château Musar kom derimot under Bristol Wine Fair i 1979 der Château Musar 1967 ble kåret til årets oppdagelse av den kjente engelske vinpersonligheten Michael Broadbent. Siden har England vært et viktig marked og resten av verden har fulgt etter i begeistring for den legendariske vinprodusenten.

 

Vinmarkene ligger 1000 meter over havet i Bekaadalen en to timers kjøretur fra Beirut og disse dyrkes økologisk og håndplukkes av lokale beduiner. Grunnen til at vinmarkene ligger så lang unna der man lager vinen er at Libanon sine grenser ikke var satt da eiendommene ble kjøpt og grunnlegger bog eier Gaston Hochar mente det var best å kjøpe der det var mest gunstig for druedyrkning. Ifølge ham kunne produksjonsanlegget alltids flyttes på, men aldri gamle vinstokker

 

 

 

 

Torsdag 15 august Seriøst god rosèvin fra Wongraven

 

2018 årgangen har brukt sommeren til å bli enda bedre. Innkjøpt av over 200 polbutikker så langt , hvilket er rekordhøyt for en vin i bestillingsutvalget. Kun 30.000 flasker er produsert så begrepet kultvin kan brukes.

Wongraven Senza Compromesso Piemonte Rosato 2018
Lys lakserosa farge. Fruktig aromabilde med kirsebær, florale toner og sitrus. Frisk og bærpreget anslag. Markert konsentrasjon. Anbefales dekantert og servert i store glass.
Varenr 2252001 Poeng 88 kr 179.-

 

Vinen er laget 100 % Nebbiolo fra vinmarker i Barolo-distriktet; Verduno og La Morra, samt en andel fra Roero. Praktisk med skrukorkløsning. En fordel med skrukork er at vinen får mer klare fruktkarakterer og oppleves enda friskere enn tidligere årganger. Vinen er definitivt merr holdbar, for de som skulle komme til å glemme en flaske som overvintrer i kjelleren.

 

Torsdag  Juli 4  Nasjonaldagen til USA.
Det er grunn for gratulere USA med dagen. Ukens anbefaling finnes på de fleste Vinmonopol og representerer hvilket kvalitetsløft California har tatt de siste 10 årene.  Til prisen er vinen et kupp

Wente Morning Fog Chardonnay 2017
Lys gulgrønn farge.  Moden gult eple, sitrus og fat på duft og smak.  Smørtoner, nøtter og sitrus i ettersmaken.
Varenummer 796301 Poeng 86  kr 169 .-

Wente ble grunnlagt i 1883 og er i dag en av de eldste familie-eide vingårdene i California. Wente drives i dag av 4. og 5. generasjon som blander tradisjonelle og innovative vinproduksjonsteknikker. Wente disponerer 1240 hektar sertifiserte bærekraftige eiendommer i Livermore Valley, San Francisco Bay og Arroyo Seco og Monterey.   Wente familien har også satset og lykkes stort med vinturisme i California.  Deres opplevelsesenter utenfor San Francisco kombinerer vinsmakinger med en flott restaurant, konsertarena og selvfølgelig golfmesterskap.

 

 

 

 

Torsdag 8 august  Billig og bra økologisk hvitvin

 


Om sommerbudsjettet er på hell skal du prøve denne.  Ukomplisert vin med mye smak og den finnes på alle Vinmonopol + på boks .En av de mest lovende vinene fra Abruzzo. Om du drar kjensel på vinen er storebroren den kjente rødvinen som kalles  “pinnevinen” blant folk felest og  Il Vino dal Tralcetto blant vinkjennere.

Zaccagnini Abruzzo Pecorino 2018
Lys strågul farge.  Eple,sitrus og urter på duft og smak. Fruktdrvet med sitrus og grapefrukt i avslutning.
Varenr 1594001 Poeng 88 kr 160.-
Vinhuset Zaccagnini holder til i hjertet av Abruzzo i Italia og har alltid vært opptatt av å ta vare på miljøet. Fra 2018 har det vært økologisk drift av vinmarkene.  Zaccagnini lager autentiske og ærlige viner av høy kvalitet, noe som også har gitt Zaccagnini ry som en av regionens ledende produsenter. Cantina Zaccagnini ble grunnlagt av Marcello Zaccagnini i 1978. Den hardtarbeidende gründeren startet med en liten vinmark montepulcianodruer og laget vin i et hjemmesnekret skur. I dag er eiendommen på mer enn 100 hektar og vinmarkene ligger på et høydedrag ved landsbyen Bolognano.  Blant annet gjennom forskning på druenes utvikling gjennom vekstsesongen, planter mellom vinrankene, eksperimentell vinifikasjon og hvordan ulike fat påvirker vinen, har  Marcello Zaccagnini funnet oppskriften på særpregede og fruktige viner med minimalt av inngripen.  Det gir gode viner til en rimelig pris

 

 

 

Onsdag 1 august  Perfekt til jordbær


Sommer og jordbær er for oss ensbetydene med en søt lett perlende vin fra Piemonte i Italia.  Med sitt lave alkoholnivå og fruktige stil er det få ting som passer bedre til jordbær enn Moscato d`Asti.

Vajra Moscato d’Asti 2018
Lys gulgrønn farge.  Lett perlende. Fruktdrevet duft og smak av markjordbær, urter og sitrus. Frisk syrlighet underbygger sødmen slik at vinen ikke viser seg frem som for søt med sine 139 g/l . Servert avkjølt i lave brede glass.
Varenr 4666901 Poeng 87 kr 133.-
Azienda Agricola G.D. Vajra holder til i kommunen Barolo i DOCG Barolo. Vinmarkene hos Vajra har i lang tid vært drevet etter økologiske prinsipper. Vinmaker Aldo Vajra har på dette området vært en foregangsmann i Piemonte. Således benytter ikke Vajra lenger kjemiske tilsettingsstoffer / plantevernmidler, kun organisk gjødsel. Slik holdes vinmarkene i god mikrobiologisk balanse samtidig som sykdommer motvirkes og avlingene holdes naturlig lav

 

Torsdag 27 juni   Snadder til skalldyr 
En perfekt match. Sommer, store vide glass og avkjølt burgunder av god kvalitet. Hva mer kan man ønske en sommerdag?  Ukens anbefaling kombineres best med skalldyr som grillet hummer eller sjøkreps. Domaine de Bellene og négociant-huset Maison Roche de Bellene holder til i sentrum av Beaune i Frankrike. Den anerkjente vinmakeren Nicolas Potel kjøper druer fra dyrkere under lange kontrakter, hvor han selv regisserer arbeidet i vinmarkene har blomstret i hjertet av Beaune. Det har gitt resultater i  prisgunstige viner med flott kvalitet til Norge.

Roche De Bellene Bourgogne Chardonnay 2017
Lys grønngul farge. Eple, sitrus og mineralsk på duft. Markert syrlighet og flott konsentrert smaksbilde med gul frukt og sitrus i ettersmaken.
Varenummer 9459901 Poeng 87  kr 189 .-

 

 

 

 

 

 

Torsdag 11 juli  Rosèvinperlen fra Gattinara 


Fra 2018 årgangen har den legendariske vinmakeren Roberto Conterno stått bak alle vinene hos Nervi i Gattinera. Nervi ble stiftet i 1906 og er det eldste vinhuset i området Gattinara i Nord-Italia.  Årgangen er Conterno første rosèvin og den egner seg svært godt til lette sommerretter av kylling, svin og bakte grønnsaker.

Nervi Rosato 2018
Lys lakserosa farge.  Røde bær, floral og sitrus på duft og smak.  Fruktdrevet syrlig anslag med røde bær og grapefrukt.  Bør dekanteres før servering.
Varenr 511501 Poeng 88 kr 199.-

Fra 2009 var Nervi eid av den norske familien Astrup som var dem lanserte rosèvinen på det norske markedet.  Astrup eier fremdeles 10 % av Nervi etter at de solgte resten av aksjene til Conterno i 2017.
Nervi eier vinmarkene Casacca, Garavogle, Molsino og Valferana ved foten av Alpene og fjellet Monte Rosa, Europas nest høyeste fjell.  Vinmarkene ligger 420 m.o.h og er mellom 10 og 40 år gamle. Jordsmonnet er dominert med  leirrik jord i sørvendte bratte skråninger. Leirinnholdet er høyt, og ligner meget det jordsmonn vi finner i Serralunga, Barolo

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag 13 Juni  Kongen av grønne druer: Riesling
Riesling er en internasjonal kjendisdrue som stammer fra Tyskland, og regnes av mange som kongen blant de grønne druene. Riesling er en druesort som utmerket klarer seg på egenhånd og det er knapt noen annen druesort som bedre gjenspeiler vinmarken ”terroiret” i den ferdige vinen.

Leitz Rheingau Riesling Trocken 2018
Lys grønngul farge. Gul frukt og sitrus og mineral på duft. Fruktdrevet med balansert syrlighet og sødme. Lang ettersmak
Varenr 8015001 Poeng 87 kr 149,90,-

Teoriene om Rieslings opphav er mange. En del hevder at den er beslektet med den europeiske Vitis vinifera silvestris og at den har utviklet seg gjennom en foredling som startet i romertiden da Julius Caesars legionærer la under seg områdene langs de tyske elvedalene. Andre er av den oppfatning at druen ble introdusert i området først i den eldre middelalder da kong Ludvig lot bytte ut enklere sorter mot Riesling. Fra 1400-tallet finnes betydelig sikrere kilder og blant annet skriver Hieronymus Bosch at Riesling ble dyrket i Rhin- og Moseldalen. En kuriositet er at det i kjelleren under rådhuset i byen Bremen ligger et kar som sies å inneholde rester etter Rüdisheimer Riesling 1653. Det hevdes at det fortsatt er” liv” i vinen

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag 6 Juni Syrlig fristelse fra Loire
Navnet Sancerre er uløselig knyttet til Loire og Frankrike som en vin og vindistrikt. Når både vin,distrikt bærer navnet Sancerre heter selvsagt også byen: Sancerre. Sancerre ble først oppdaget av romerne i det 1. århundre e.Kr. og er et av de eldste, originale vinområdene i Frankrike.

Domaine de la Villaudière Sancerre 2018
Lys gulgrønn farge. Stikkelsbær, mineraler og sitrus på duft. Saltaktig anslag med god konsentrasjon og balansert flott syrlighet. Passer til østers, kamskjell og retter med asparges eller hvit fisk med smørsauser.
Varenr 3091301 Poeng 88 kr 199,90,-,

Domaine de la Villaudière er drevet av Jean Marie Reverdy og hans kone Catherine Ferry og ligger i den nordlige delen av Sancerre-regionen, med en fantastisk utsikt over den høyeste byen Sancerre.  Ekteparet disponerer 15 hektar spredd over 18 parseller med vinmarker.  Vinmarkene ligger på 200 m.o.h med en gjennomsnittsalder på 30 år på vinstokkene.

Hvit Sancerre lages av druen Sauvignon Blanc. Den dyrkes i store deler av vinens verden og i Frankrike er det i den østre delen av Loiredalen, i områdene Sancerre og Pouilly Fumé den dyrkes og trives best. Det som først og fremst kjennetegner Sauvignon Blancs er den markante syrlighet og aromatiske lukt av stikkelsbær, nesle og vegetale toner

 

 

 

 

Torsdag 30 Mai Spansk fristelse 
Spania byr på mye bra vin om dagen. Fellesnevneren er fruktdrevne ukompliserte viner som er langt unna hva mange forventer av spansk vin. Vekk med fattoner og vaniljebomber. Inn med fruktige leskende rødviner som er fantastisk til grillmaten i sommer.

Càtulo Tinto Garnacha 2018. Lys blålilla farge. Fruktig aromabilde med røde bær og urter på duft og smak. Enkel, men saftig leskende ettersmak av røde bær, blomster og urter.  Til mat er vinen  best til lettere grillretter av svin, kylling med bakte grønnsaker og villris.
Varenr 7662001 Poeng 86 kr 124,90,-

Bodegas La Casa de Lúculo ble grunnlagt så sent som  i 1999 i vindistriktet Navarra i Spania med mål om å gjenopprette de forlatte vinmarkene av “Garnacha Atlántica” i området. Vinmarkene ligger på mer enn 600 meter høyde  i fjellene Mendigorría og Aibar og dekker et område på 15 hektar.  Noen av vinstokkene er mer enn 100 år. Bodegas La Casa de Lúculo har gjenskapt en tilnærmet økologisk drift de seneste årene.

Torsdag  23 mai  Leskende fruktighet fra Etna   Få har gjort mer for vinkvalitet på Sicilia enn familien Planeta. Økende renommé, kvalitet og mangfold preger vinlandet Sicilia idag.  Nå er også en Planeta vin kommet i basisutvalget på Vinmonopolet. Prisen er satt ned og volumene økt til Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planeta Etna Rosso 2017.  Lys blålilla farge. Sval fruktighet med røde bær, urter og sursøt fruktighet. Balansert syrlighet og fruktighet. Vinen er best litt avkjølt i store glass, servert til helgrillet svinefilet, bakte rotgrønnsaker og sval peppersaus av fløte.
Varenr 10205001 Poeng 87 kr 200,-

I 1985 satte Don Diego Planeta, pater familias i Menfi og bestyrer av Sicilias største kooperativ (Settesoli) seg i 1985 fore å lage Sicilias beste vineri sammen med familien. Navnet på prosjektet ble Planeta.  Gjennom 90-tallet ble Planeta  raskt Sicilias toneangivende vinprodusent. De snudde de nær egenhendig verdens oppfatning av Sicilias potensiale. Fra et lite vineri på familiens eiendom i Ulmo nær Menfi har Planeta de siste ca. tyve år utvidet med eiendommer i Ulmo, Noto, Vittoria, Etna og Messina - en reise fra vest til øst på Sicilia, og gjennom Sicilias historiske vinområder, kjent fra antikken som arnestedene for flere tusen års kvalitetsproduksjon.

 

 

 

 

Torsdag 16 mai Bobler til helgen
Grunnlovsdagen krever en feiring med bobler. Vi har plukket frem to supre kandidater fra Frankrike. Crémant og Champagne er sikre kort på vinfronten 17. Mai og i helgen. Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut. Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak.  Markert mousse og balansert syrlighet preger ettersmaken.
Varenr 1049101 Poeng 86 Kr 174.-

Pierre Gerbais Cuvée de Réserve. Lys grønngul farge. Små bobler. Rødt eple, sitrus og toast på duft. Konsentrert fyldig champagne med kremet stil. Lang ettersmak
Varenr 1745201 Poeng 88 kr 319,-

Begge vinene vi anbefaler til festdagene kommer fra økologiske produsenter som produserer vin med høyt fokus på fruktdrevne viner med markert syrlighet.

Clotilde Davenne er feministen som ønsket å bevise at også kvinner kan lære å lage god vin. I årene mellom 1989 og 2004 var hun trofast og hardtarbeidende vinmaker hos Jean-Marc Brocard, en av Chablis største produsenter. Så kom ønsket om å lage sin egen vin, under egen etikett. Hun hoppet av karusellen og lanserte sin første” vin” i 2004 laget av innkjøpte druer og senere på egen eiendom i 2005.  I Norge har Clotilde opparbeidet seg en trofast tilhengerskare siden starten av varemerket Clotilde Davenne.

Pierre Gerbais er en liten familieprodusent som holder til i Aube helt syd i Champagne, like nord for Chablis. Pierre Gerbais er en av de små hemmelighetene som finnes
på Vinmonopolet. Ekte, prisgunstig, økologisk og så god at de slår merkevarene på smak med god margin.

Smaketips: Mange opplever vin med bobler for syrlige.  Prøv forskjellen med et tynt, smalt champagneglass og et tulipanformet glass.  Du vil bli overrasket!   Syrligheten dempes i det største glasset og fruktigheten i vinen fremheves.

 

 

 

 

 

Torsdag 9 Mai Dolcetto til grillen
Grillsesongen er startet.  Dolcetto er druen som lett blir glemt i Piemonte, men som leverer langt bedre enn de aller fleste viner av laget av Barbera druen.  Kraftigere på smak, mer fyldig og bedre tanninstruktur er fellesnevneren.Vajra Monterustico Dogliani 2017. Middels blålilla farge.  Mørke bær, kirsebær og anis på duft og smak. Vegetal anslag med balansert syrlighet og tanniner.  Lang ettersmak.  Vinen passer flott til ytrefilet av okse rett fra grillen med syrlig bearnaisesaus, bakte poteter og rotgrønnsaker.
Varenr 6966501 Poeng 88 Kr 196

Norgesvennen og vinmaker Aldo Vajra hos G.D. Vajra er viden kjent for sine økologiske viner av Dolcetto fra Piemonte.  Delikate og fruktige i stilen, men alltid med en iboende syrlighet som gjør vinen til et sikkert valg til mat. G. D. Vajra ble grunnlagt i 1972 og er oppkalt etter Aldos far, Giuseppe Domenico. Aldo har gradvis økt området til 60 hektar med vinmarker som alle ligger strategiske steder som Bricco delle Viole, Fossati, La Volta og Coste di Vergne. Aldo Vajra holder seg til gammeldagse vinfremstillingsmetoder og rekken av viner fra G.D. Vajra på Vinmonopolet viser en allsidighet få produsenter har i Piemonte.

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag 25.april Bobler fra Spania:
Grans Moments Brut Nature er en velsmakende cava som passer fint til tapas eller som aperitif i vårsolen. Lys gulgrønn farge. Små bobler. Grønt eple, lime og vegetale toner på duft og smak. God mousse i anslaget og lang fruktdrevet avslutning med grapefrukt/sitrus toner.
Varenr 4963201 85 Poeng kr 135.-

Flaskedesignet har Grans Moments fra arkitekten Antoni Gaudí som står bak kirken og landemerket La Sagrada Familia i Barcelona.  Grans Moments Nature har under 3 gr/l sukker i motsetning til ordinære kjente cava som gjerne har over 9 gr/l. 95% av all cava kommer i og rundt byen Sant Sadurni d’Anoia i Catalonia.  Spanske musserende viner lages etter samme metode som i Champagne.

 

 

 

Torsdag 2.mai Chablis til sjøkreps:
Mai med sine mange fridager fordrer gode måltider. Vår favoritt er: Grillet sjøkreps med ramsløkssmør. Retten nærmest skriker etter Chablis. William Fèvre Petit Chablis 2017 Lys gul grønn farge. Ung fruktdrevet Chablis med grønt eple, sitrus på duft. Flott konsentrasjon. Markert syrlighet og lang ettersmak.
Varenr 4597001 87 poeng kr 179.-

William Fèvre leverer alltid en referanse på hvilken kvalitet årgangen gir i Chablis. 2017 årgangen e ren de beste på mange år. William Fèvre sin første årgang var så sent som 1959, men har vokst seg til å bli toneangivende produsent i Chablis.  William Fèvre ble overtatt av champagneprodusenten Henriot i 1998 og har siden da vokst til hele 78 hektar hvor over 30 hektar er premier cru eller grand cru vinmarker. 

 

 

 

 

 

Torsdag 16 januar. Lyst på rødvin som smaker mye og koster under 180 kroner? Prøv den fyldige og smaksrike Vigno fra Torres. Den opprinnelige spanske vinprodusenten Torres har hatt vingård i Chile siden 80 - tallet. Her har de opparbeidet seg et svært godt rykte med viner fra de gamle vinstokkene med Carignan druen. Vinen passer flott til biff og grillretter. Middels rød farge. Vinen dufter av plomme, solbær, krydder og urter på duft og smak.
 

Torres Vigno 2018 
Lang ettersmak og god fylde. Anbefalt serveringstemperatur 15 til 17 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til.
Varenr 4314001 Pris 180.- Poeng: 88

Vintipset denne uken er litt anneledes, men under følger noen gode viner til et ostebord hjemme.  Nytt av året er digitale vinkurs.  Bli med på lørdag eller se opptaket i opptak på linken under.  

Bli med på Digital vinsmaking med vår vinekspert. Tema lørdag 2. mai: Rosévin til sommeren og sendingen begynner klokken 1930.


Kjøp inn vinene på polet og ostene får du på Meny/ Mega / Rema eller en lokal ostebutikk. Du trenger ca 40 gr /pr person av hver ostene Chevre / Comtè / Roquefort
Vin er skapt for å deles, det samme er kunnskapen rundt. Vinjournalist Svein Lindin i Kapital og Finansavisen holder kunnskapsrike og engasjerte vinkurs for bedrifter og private.


Vin 1: Ost : Chevre
Varenr: 3005001
Reverdy Sancerre 2018
Pris: 224,90 kr . Poeng 88


Vin 2: Ost: Comtè
Varenr: 1966201
Roche de Bellene Saint-Romain VV 2018
Pris: 319,90 kr Poeng 90


Vin 3: Ost: Roquefort
Varenr: 1494202
Ch. Haut-Claverie 2016
Pris: 144,90 kr Poeng 87

 


Andre leser også: